Werk aan de winkel voor adviseurs

Janthony Wielink 2018 EVENT INKOMEN

Meerdere sprekers van het op 19 september gehouden VVP Event Inkomen 2018 denken dat het stelsel van sociale zekerheid over enkele jaren helemaal op de schop gaat. In de tussentijd voorzien zij geen schokkende veranderingen, maar adviseurs inkomen hoeven zich ook bepaald niet te vervelen.

Janthony Wielink, de plenaire spreker tijdens het VVP event, constateerde dat in het Regeerakkoord aangekondigde maatregelen nog niet zijn gerealiseerd. En hij vroeg zich af of een aantal van de maatregelen überhaupt nog worden uitgevoerd. Er zijn bijvoorbeeld weinig voorstanders meer voor het verkorten van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte voor kleine werkgevers van twee naar een jaar. Het idee van terugbrengen van de toerekening van de WGA-lasten van tien jaar vijf jaar, blijft volgens Wielink ‘een heel ingewikkelde manier om meer personeel in vaste dienst te bereiken’. Uitbreiding van de WGA-categorie 35-80 naar 35-99 is een jaar uitgesteld.

 

Basisdekking?

De storm die Wielink vorig jaar op het event Inkomen voorzag, is dus uitgebleven. Minister Koolmees zet in op een samenhangend pakket van maatregelen per 1 januari 2020. Tot die tijd gaat het dan waarschijnlijk toch niet zo hard waaien in de sociale zekerheid. En waarschijnlijk zal ook dan geen sprake zijn van grote structurele veranderingen. Sommige sprekers zeiden die wél te verwachten na het onderzoek dat een in te stellen commissie gaat doen. De begroting 2019 van Sociale Zaken leest: “Voor de uitdagingen op lange termijn wil dit kabinet ook fundamenteler kijken of de verschillende stelsels van het arbeidsrecht, sociale zekerheid en fiscaliteit nog aansluiten bij een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Daarom stelt het kabinet een onafhankelijke commissie in die zal onderzoeken of ons huidige stelsel nog aansluit op de arbeidsmarkt van de toekomst.”

Walter Lammerse (Avéro Achmea) wees erop dat echte vernieuwing van de sociale zekerheid een 30-jaar-cyclus kent; dan is het steeds weer het moment geweest om het stelsel aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid. Zo’n moment is er nu weer. Misschien komt er wel een basisdekking, meende Lammerse. Interessant om te volgen is ook het effect van de economische opleving. Nam het aantal zzp’ers tijdens de crisis gigantisch toe, inmiddels is in sommige sectoren sprake van een nijpend personeelstekort en worden mensen weer makkelijker in vaste dienst genomen. Dus hoe hard is de zzp-trend dan uiteindelijk werkelijk? En moet daarvoor alles op de schop? In ieder geval blijkt maar weer eens dat het niet meevalt om met de wetgeving de werkelijkheid bij te houden. Maar misschien moet je dat dus ook niet altijd helemaal willen.

Compensatieregeling

In de tussentijd is er toch meer dan genoeg werk aan de winkel voor de financieel adviseurs, zeiden alle sprekers. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www. spaww.nl. Dit is de site van de Stichting PAWW. Mensen beginnen nu op hun loonstrookjes het effect te zien van de private aanvulling van de WW (vandaar PAWW). Ander voorbeeld: het eigenrisicodragerschap. De nieuwe driejaarsperiode komt eraan (2020). Werkgevers moeten de afweging dus weer gaan maken. Verder: begeleid werkgevers bij het terughalen van de transitievergoedingen die zij sinds 1 juli 2015 hebben betaald aan werknemers die ze hebben ontslagen na twee jaar ziekte. Volgens Marjol Nikkels (CS Opleidingen) gaat het om ongelofelijk veel geld.

Belangrijk om als adviseur in de gaten te houden: de werkgever moet bepaalde documenten bewaard hebben om in aanmerking te komen voor de compensatieregeling. Verder moet de aanvraag worden ingediend tussen 1 april en 30 september 2020. Nikkels sprak in de kennissessie die zij verzorgde voor Turien & Co. De assuradeur was kennispartner van het Event, evenals Allianz, Avéro Achmea en Movir (Nedasco sponsorde de borrel).

Maserati

Namens de kennispartners namen Tom Baken (Movir), Jan Hamburger (Turien & Co.), Jaap de Louw (Avéro Achmea) en Patrick Meijn (Allianz) deel aan de afsluitende paneldiscussie. Ook Wielink schoof aan, evenals Arnoud Wennekus (www.aov-zzp.nl). De discussie ging onder andere over de problematiek van zzp’ers die geen aov willen of kunnen sluiten. De verzekeraars zeiden dat de overheid bij de oplossing van dit probleem ook een rol heeft. Baken: “Dit is een maatschappelijk probleem. We moeten dit oplossen samen met de overheid.” Meijn: “Het zou helpen als de overheid een fiscale stimulans geeft.”

Gezien de uitdijende omvang van het probleem, moet volgens De Louw toch serieus worden gedacht aan verplichtstelling. Walter Lammerse zei in zijn workshop ook te denken dat het die kant op gaat. De Louw riep de adviseurs op om goed te kijken naar manieren om de premie voor de zzp’er acceptabel te houden. Bijvoorbeeld door een hoger eigen risico in te bouwen. Volgens Wennekus speelt ook het wan trouwen bij de klant jegens de financiële sector mee. “Als mensen eenmaal zien dat je integer en deskundig advies geeft, kun je goed met elkaar in gesprek komen.” Wielink meende dat de sector te weinig laat zien hoe belangrijk dekking is als men onverhoopt arbeidsongeschikt wordt. En misschien moeten adviseurs niet altijd per se het beste -lees: zuiver beroepscriterium-willen adviseren. Wielink: “Het advies is nu: schaf een Maserati aan. Dus heeft niemand een aov. Het kan best passend zijn ‘gangbare arbeid’ te adviseren.”

Het ‘Hallelujah-verhaal’ van het kabinet over Hde economie verdient enige nuancering, zei Walter Lammerse, beleidsadviseur Sociale Zekerheid bij Achmea, tijdens de kennissessie van Avéro Achmea. Er mag dan sprake zijn van economische groei, ondertussen is er volgens Lammerse nog altijd sprake van een enorme mismatch op de arbeidsmarkt. Enige nuancering

‘Verplichte aov voor zzp’ers komt dichterbij’

vindt hij daarom op zijn plaats. Hoe dan ook staan er altijd nog heel veel mensen werkloos of arbeidsongeschikt aan de kant. En de vergrijzing leidt nu al tot een verhoogde instroom in de WIA. “Je ziet aankomen”, aldus Lammerse, “dat de premies omhoog zullen gaan.”

Weinig terug te zien

Van de in het Regeerakkoord aangekondigde maatregelen zei Lammerse weinig terug te zien in de Begroting 2019 van Sociale Zaken. Zo schrijft minister Koolmees: ‘Vooral kleine werkgevers ervaren de regels rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid als risicovol en belastend. Hiermee zijn die regels soms een drempel om vast personeel aan te nemen. Het kabinet wil hier wat aan doen door (kleine) werkgevers te ontlasten op het gebied van ziekte, zonder de instroom in de arbeidsongeschiktheidsregelingen te laten oplopen’.

In het Regeerakkoord stelde het kabinet in dit verband voor om voor kleine werkgevers (tot 25 medewerkers) de loondoorbetalingsperiode bij ziekte van een werknemer te verkorten van twee naar een jaar. Lammerse vroeg zich af of het zover werkelijk komt. “Hier is door diverse partijen afstand van genomen. De minister heeft ook gezegd: ik laat het aan de sociale partners.” Lammerse denkt dat men de positie van de case manager meer statuur gaat geven.

Verplichte aov

Evenals andere sprekers tijdens het VVP-event, verwacht hij echt grote veranderingen pas na het onderzoek dat een onafhankelijke commissie gaat doen naar de aansluiting tussen sociaal stelsel en toekomstbestendige arbeidsmarkt. Hij denkt dat er wel eens één regeling uit kan komen voor alle werkenden. Er geldt dan misschien een basisdekking, die men kan uitbreiden met aanvullingen. Lammerse, die dichtbij het vuur zit (hij is onder meer lid van de stuurgroep Hybride Markt van Sociale Zaken en Werkgelegenheid), denkt verder dat er een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat komen voor zzp’ers. “Deze komt echt wel dichterbij. De gesprekken gaan hier wel degelijk over.”

Tempo zat er goed in bij Marjol Nikkels (CS Opleidingen) tijdens de kennissessie van Turien & Co. Evenals plenair spreker Janthony Wielink constateerde Nikkels dat veel van de in het Regeerakkoord aangekondigde maatregelen nog niet zijn uitgevoerd. Dat wil niet zeggen dat sommige van die maatregelen niet goed zouden zijn. Nikkels denkt dat bijvoorbeeld de invoering van een proeftijd van vijf maanden heel goed een succes kan worden. “Het ziekterisico blijft, maar je hebt als werkgever in ieder geval langer de tijd om te beoordelen of iemand zijn functie aankan.”

 

 

Medisch deel

Nikkels ging ook in op de AVG, die sinds 25 mei geldt. Deze heeft een enorme impact. Ze noemde het cruciaal om onder de AVG het medische deel echt bij de bedrijfsarts te laten. Ook inkomensadviseurs doen er verstandig aan zich aan de AVG te houden, zei Nikkels. “Ik zou niet denken: de Autoriteit Persoonsgegevens komt toch niet bij mij langs.” De belangrijkste vraag die men zich in AVG-verband dient te stellen, is volgens Nikkels: is er doelbinding? “Als er een bepaald doelbinding is om iets te vragen, is er niks aan de hand.” Dat de AVG enorm schuurt met de Wet verbetering poortwachter, is een feit. Maar, aldus Nikkels, “we hebben het er mee te doen.”

Past product nog?

Jan Hamburger, Manager Markt & Product, trapte de kennissessie van Turien & Co. af. Hij zei een markt te zien die volop in beweging is, ook door de overname van Delta Lloyd door Nationale-Nederlanden. Het moment komt naderbij waarop adviseurs posten moeten gaan omzetten naar NN of naar een andere partij (het was één van de belangrijkste thema’s in de wandelgangen van het event). Turien werpt zich nadrukkelijk op als andere partij, want het aanbod van NN -aldus Hamburger-is minder gericht op kleinere werkgevers dan dat van Delta Lloyd was. Hamburger riep de adviseurs op om, juist nu het weer beter gaat met de economie, te kijken of het product nog past bij de klant. “Misschien kunnen bijvoorbeeld eigen risico’s wat hoger.”

 

De vooroordelen bij zzp’ers zijn vaak groot. Men eet liever het eigen huis op dan een aov te sluiten. Wat weten we eigenlijk over deze doelgroep en hoe krijgen we ze in beweging? Specialist Martijn Pennekamp (ikwordzzper.nl) en Patrick Meijn (directeur Inkomen Allianz) gingen aan de hand van een kennisquiz de dialoog aan over het aov-vraagstuk. Pennekamp werkte jaren voor ING en Rabobank waar hij vooral grote bedrijven adviseerde. Zijn hart lag echter bij kleine bedrijven. In 2010 startte hij met ikwordzzper.nl en in 2011 hing hij zijn stropdas aan de wilgen en richtte hij zich volledig op uitbreiding van het platform. Momenteel trekt dit platform een miljoen bezoekers per jaar. Allianz is één van de partners. Pennekamp is onder meer blij met de onderzoeken die Allianz doet onder zzp’ers. “Door informatie te delen, leren we meer over de doelgroep. Sharing is caring in de praktijk.”

Zzp’ers hebben zorgen maar komen niet in beweging’

Solidair of solitair?

Het onderwerp ‘verzekeren van zzp’ers bij (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid’ staat ook hoog op de beleidsagenda van het Verbond van Verzekeraars. Een task force buigt zich over de vraagstelling en er vinden rondetafelsessies plaats met specialisten. Om de kennis over de zzp’er te testen onder de aanwezige adviseurs en een zinvolle dialoog op gang te brengen, bedachten Meijn en Pennekamp een kennisquiz, geënt op een onderzoek dat Allianz heeft laten uitvoeren door GfK. De vragen kenden verrassende antwoorden. Zo blijkt op dit moment slechts 19 procent van de zzp’ers een aov te hebben afgesloten en maar liefst 25 procent heeft geen vangnet en moet bij arbeidsongeschiktheid de bijstand in. Zo’n 55 procent heeft wel een vangnet, vaak een partner. “Maar de huidige huwelijkse staat biedt natuurlijk geen garanties voor de toekomst”, aldus Meijn. Eén van de opties is de invoering van een verplichte,

 

 

fiscale aftrekbare aov. “Vraag blijft wel of mensen solidair of solitair willen zijn.”

Andere feiten die uit de quiz naar voren kwamen. In Nederland zijn er tussen de 1 miljoen en 1,25 miljoen zzp’ers, een gemiddelde zzp-er verdient 32.600 euro en de gemiddelde leeftijd van een startende ondernemer 36 jaar. Veertig procent van de startende ondernemers blijkt na vijf jaar nog zelfstandige te zijn, 42 procent van de zzp’ers denkt dat hij op zijn 67ste jaar kan stopen met werken, de meeste zijn bereid om 107 euro te betalen voor een aov en 32 procent weet niet dat de premie van een aov aftrekbaar is.

Toegang tot advies

Opmerkelijk is dat zzp’ers aangeven zich het meeste zorgen te maken over arbeidsongeschiktheid, meer nog dan over werkdruk, cybercriminaliteit en de concurrentie. “Het bewustzijn is er absoluut, maar ze komen niet in beweging. Ze hebben vaak vooroordelen over de hoogte van de premie en zetten vraagtekens bij het beleid van verzekeraars. Eén van de opties is om toegang tot advies fiscaal te faciliteren, een optie die ook leeft binnen de task force van het Verbond. Andere mogelijkheden zijn misschien gratis adviesgesprekken om vooroordelen uit de wereld te helpen, een combinatie van een lijfrente en een aov of een verplichte solidaire verzekering à la de zorgverzekering.”

Zorg dat je weet wie je bent en dat je past in de omgeving waar je in wilt werken. Investeer in wie je bent, vaktechniek maakt niet het verschil. Dit was de boodschap van psycholoog Andreas Wismeijer. Zijn sessie op VVP event Inkomen werd mogelijk gemaakt door Movir. Evenals vorig jaar koos Movir voor een boeiende invalshoek. Vorig jaar vertelde de jonge ondernemer Sebastian Mennes over de oorzaak en gevolgen van zijn burn-out. Relevant omdat veertig procent van alle ziektemeldingen stress-gerelateerd is en 250.000 jongeren een burn-out hebben. Dit jaar gaf psycholoog Wismeijer, verbonden aan de Universiteit van Tilburg en aan Nyenrode, inzicht in de relatie tussen persoonlijkheid en stress.

Lastig veranderen

Wismeijer toonde aan waarom het lastig is om gedrag te veranderen. “Binnen het professionele kader weten financiële dienstverleners snel antwoorden te geven op ingewikkelde vraagstukken, maar van hun eigen gedrag zijn ze zich niet of nauwelijks bewust. Vragen die je je zou moeten stellen: wie ben ik, waarom doe ik dit werk en

 

waarom ben ik eigenlijk geen hovenier geworden?” De meeste mensen zeggen bij toeval in de financiële sector te zijn beland. Maar volgens Wismeijer is dat niet waar. “Financieel dienstverleners hebben affiniteit met cijfers, met mensen. Ze konden wel bij toeval in de financiële sector belanden, maar de kans om bij toeval in de hovenierswereld te belanden, zou zeer klein zijn geweest. We hebben vaak geen idee waarom we de dingen doen zoals we ze doen. We worden door tal van zaken beïnvloed. Ook de evolutie en emoties spelen een rol. Bewust rationeel handelen bestaat niet. Het is een lege huls, net zoals respect in het betaalde voetbal.”

Bepalende genen

Wat kun je dan wel doen om efficiënter en succesvoller te worden? “Word bewust van je persoonlijkheid. Wat wel bepalend is, zijn je genen, je omgeving, hoe je reageert op je omgeving en het besef

‘Studies wijzen uit dat adviseurs stressgevoelig profiel hebben’

dat toeval heel belangrijk is”, aldus Wismeijer die de aanwezigen vroeg hoe groot het toeval is dat iemand de liefde van zijn of haar leven heeft ontmoet… Of juist niet. Op dit moment is er onder wetenschappers de meeste consensus over het Big Five model. Persoonlijkheid wordt omschreven op basis van vijf dimensies: hoe open sta je voor nieuwe ervaringen, hoe ordelijk ben je, hoe extravert, hoe altruïstisch en hoe neurotisch? “Niemand is maar één dimensie, ook al kan er uiteraard één overheersend zijn, maar de interactie tussen de vijf bepaalt je gedrag.” Wismeijer heeft veel financieel dienstverleners getest. Gemiddeld scoren zij iets hoger dan andere mensen op ‘oprechtheid’, ‘zelfbewustzijn’, ‘neurotisch’ en ‘kwetsbaarheid’ en minder op ‘openheid’, ‘zelfdiscipline, ‘ordelijkheid’, ‘dominantie’ en ‘sociabiliteit’’. “Studies wijzen uit dat financieel adviseurs een stressgevoelig profiel hebben.”

Investeer in wie je bent

Uit onderzoek van Movir onder 664 financieel adviseurs blijkt, dat 31 procent onvoldoende beweegt, 39 procent last heeft van piekeren, 42 procent het gevoel heeft geleefd te worden door zijn werk, 32 procent werk en privé lastig kan scheiden en 32 procent niet meer kan genieten van zijn familie of omgeving. “Dit beeld past bij het profiel van de beroepsgroep. Het is lastig je persoonlijkheid te veranderen. Wat je wel kunt doen is Elestia bellen.”

Elestia biedt coachingsgesprekken aan die door Movir worden betaald. De inhoud blijft uiteraard geheim. Het helpt adviseurs inzicht te krijgen in hun persoonlijkheid en bij het maken van passende keuzes. “Laat de vaktechniek maar zitten, investeer in wie je bent.”

 

Reactie toevoegen

 
Editie
Commissiedebat OCTAS nu op 24 april

Commissiedebat OCTAS nu op 24 april

Het Commissiedebat in de Tweede Kamer over het eindrapport OCTAS is opnieuw verzet, nu naar 24 april. Eerder was het debat verplaatst naar 14 mei. Het OCTAS-rapport...

UWV in jaarverslag: 60-plusmaatregel werkt

UWV in jaarverslag: 60-plusmaatregel werkt

UWV zag in 2023 voor het eerst sinds lange tijd een voorzichtige afname van het totaal aantal mensen dat wacht op een WIA‑claimbeoordeling, aldus het jaarverslag....

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel...

Eerste Kamer tegen extra verhoging wettelijk minimumloon

Eerste Kamer tegen extra verhoging wettelijk minimumloon

De Eerste Kamer heeft zoals verwacht tegen de extra verhoging van het wettelijk minimumloon gestemd. Hierdoor gaat de extra verhoging met 1,2 procent per 1 juli...

OCTAS-rapport is pas het begin

OCTAS-rapport is pas het begin

(Angelo Wiegmans, BedrijfPlus, in Ken je vak! VVP 2-2024) De varianten in het 29 februari verschenen OCTAS-rapport roepen soms vragen op. Sommige varianten kunnen...

Met vreugde geven wij kennis…

Met vreugde geven wij kennis…

(Annemieke Postema, AOVdokter, in Ken je vak! VVP 2-2024) Minimaal de helft van de ondernemers besteedt weinig aandacht aan de zwangerschapsuitkering. Hopelijk...

ZZUPER claimt disruptieve verzekeringsoplossing arbeidsongeschiktheid

ZZUPER claimt disruptieve verzekeringsoplossing arbeidsongeschiktheid

Sander Franken, bekend van Hera Life, heeft een nieuw initiatief gelanceerd: ZZUPER, dat zzp’ers in geval van arbeidsongeschiktheid een eenmalige uitkering...

Plannen voor eenvoudiger verlof opnemen voor goede balans werk en privé

Plannen voor eenvoudiger verlof opnemen voor goede balans werk en privé

Het kabinet stelt voor de verschillende verlofregelingen terug te brengen tot drie soorten verlof voor: 1) de zorg voor kinderen, 2) de zorg voor naasten en 3) persoonlijke...

BBB: "Aannames dat wij AOW willen ontkoppelen van minimumloon kloppen niet"

BBB: "Aannames dat wij AOW willen ontkoppelen van minimumloon kloppen niet"

Aannames dat BBB de AOW wil ontkoppelen van het minimumloon kloppen niet, schrijft de politieke partij op haar website. BBB bevestigt wel dat ook haar fractie in...

Beter inzicht in opleidingsniveau voor een leven lang ontwikkelen

Beter inzicht in opleidingsniveau voor een leven lang ontwikkelen

Om een leven lang ontwikkelen te stimuleren, komt er een wettelijke, onafhankelijke beoordeling om opleidingen in te schalen. Werkenden, werkzoekenden en werkgevers...