Bezeten maar beheerst enthousiasme

Mark Simons, pensioenspecialist bij VDSD en PFP Consultants, tegen zijn Ron Wijling, directeur en mede-eigenaar QSN Kwaliteitsmanagement: “Ik vind dat je een ruime denker bent op veel verschillende terreinen.”

In de VVP-reeks voorbeeldondernemer zit een financieel adviseur aan tafel met een relatie die hij beschouwt als voorbeeldondernemer. Simons is betrokken bij het bedrijf van Ron Wijling en zijn vrouw Nicolette, als pensioenadviseur. Momenteel zijn ze samen druk met een traject om de twee pensioenregelingen van het 25 medewerkers tellende adviesbureau in Sassenheim in 2018 te harmoniseren tot een “eigentijdse regeling met meer individuele keuzes”.

Tegelijkertijd wil QSN het pensioenbewustzijn van het personeel vergroten. Dit onder meer door de analyse van de individuele pensioensituatie van medewerkers die Simons in 2017 gaat maken. Het staat de mensen vrij om te doen met de uitkomsten wat ze willen. Zoeken ze oplossingen, dan zijn ze vrij om naar hun eigen adviseur te stappen.

Wijling: “In het huidige tijdsgewricht ligt meer pensioenverantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Door inzicht te bieden, willen wij bereiken dat mensen die verantwoordelijkheid ook nemen.” Wijling is van huis uit econoom. Zijn loopbaan begon hij bij DHL, waar hij business analyses maakte. In 1998 stapte hij over naar shell, een job waarbij hij veel in het buitenland zat. Wijling besloot het dichter bij huis (en bij zijn gezin) te zoeken en stapte in 2001 over naar QSN, vier jaar daarvoor opgericht door zijn vrouw Nicolette.

QSN begeleidt organisaties bij het verkrijgen van kwaliteitscertificeringen. Met als aandachtsgebieden: procesbeheersing, voedselveiligheid, arboveiligheid, duurzaamheid en milieu, informatieveiligheid. “daar zitten momenteel de grootste risico’s”, aldus Wijling. “alles wordt gedigitaliseerd. Dat is nog tot daaraan toe, maar het gaat vaak mis als die informatie onder de arm van mensen mee gaat.” op haar aandachtsgebieden is QSN het leidende adviesbureau kwaliteitsmanagement in Nederland.

Vallen en opstaan

Wijling sprong in 2001 niet helemaal in het diepe als ondernemer. “Mijn vader had een eigen bedrijf. En ik heb ondernemersonderwijs detailhandel gevolgd. Ik heb ondernemen altijd leuk gevonden.”

Wijling: “Ondernemer zijn leest voor mij nog steeds als een spannend jongensboek. Ik kan niet wachten op een nieuw hoofdstuk. Dat heb ik nog steeds, maar ik ben minder gehaast dan in mijn jongere jaren. Bezeten maar beheerst enthousiasme is het geworden.”

Sowieso ontwikkelt het ondernemerschap zich. “Ik ben geleidelijk weggegaan van de inhoud, hoe moeilijk ik dit loslaten ook vond. Ik houd me nu vooral bezig met kweken van duurzame relaties. Ik probeer het beste uit onze adviseurs te halen, zodat die duurzame klantrelatie ontstaat. Ik zie mezelf dan ook vooral als ondersteunend.” Wijling zegt dat QSN niet speciaal investeert in groei, maar inzet op enthousiaste medewerkers en klanten. “Daar doen we het voor.” Mark Simons: “Ron durft te investeren in zijn mensen.

Hij geeft de mensen ook hun eigen verantwoordelijkheid, binnen de grenzen die hij stelt. Groei komt dan als vanzelf. Veel andere bedrijven zijn gefixeerd op winstmaximalisatie.

“Ron durft los te laten. Ik vind het groots dat hij kan zeggen: ik ben ondersteunend aan mijn mensen. Hij vindt dat het leuk moet zijn voor medewerkers en klanten. En hij vindt het zelf ook leuk! Het ruime denken herken ik bij ron ook op andere terreinen zoals zijn gezin en in de sport.”

Sociale geweten

Wijling zegt in Mark “het sociale geweten” te zien op het gebied van pensioen. “Je komt als werkgever al snel in afwegen terecht: als ik de pensioenregeling minder optuig, scheelt me dat zo en zoveel geld. Mark houdt de spiegel voor: de pensioenregeling was tien jaar geleden prima, maar inmiddels zijn er nieuwe ontwikkelingen die aandacht verdienen. Mark is ook ankerpunt. Ik weet dat hij denkt en handelt in mijn belang. Maar ook dat van de werknemers.” Simons: “mijn klant is primair de werkgever. Maar we kijken wel steeds ook nadrukkelijk naar de werknemers.

De werkgever wil immers een regeling inkopen die maakt dat medewerkers straks zorgeloos met pensioen kunnen. Ik zie het als opdracht om ervoor te zorgen dat de pensioenregeling waar voor zijn geld biedt.” overigens vindt Simons dat Nederland nog altijd een goed pensioensysteem heeft. Internationale vergelijkingen bevestigen dat ook. “Het is natuurlijk vervelend als je pensioen wordt gekort. Dat staat ook groot in de krant. Maar vaak gaat het maar om een paar euro per maand. Laten we vooral ook blijven kijken naar wat we wél hebben.

“Sowieso vind ik dat we in Nederland te vaak vervallen tot negativisme. Laten we vooral blijven kijken naar de mogelijkheden. En wees aan het eind van de dag trots op wat je hebt bereikt. In plaats van te denken: dit ging vandaag niet goed en dát mislukte en dát had anders gemoeten. Ron heeft die goede mindset zeker wel.”

Kusje erop

Toch vindt ook Wijling dat er dingen in nederland beter kunnen. “We hebben in Nederland te veel het ‘kusje erop’ gevoel gekregen. Zo van: ik heb recht op zorgverlof en dat neem ik dan ook. En zo zijn er nog veel meer in weten regelgeving vastgelegde zaken waar mensen recht op hebben. Maar neem nou eens zelf de verantwoordelijkheid. Mijn ervaring dat 99 procent van de mensen redelijk is. Dan kom je er samen echt wel uit.

“Aantrekken van jong talent valt niet mee. Wij hebben net iemand aangenomen. We moesten opgebouwd levenslooptegoed compenseren en ook adv-dagen. Soms is het moeilijk opboksen tegen de arbeidsvoorwaarden van de grote partijen. Ik ben continu bezig met de vraag welk alternatief kan ik bieden ten opzichte van deze romige melk? Dat is toch zorgen dat mensen bij ons leuk werken met veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid.”

‘Ondernemer zijn leest voor mij nog steeds als een spannend jongensboek’

Ron Wijling en Mark Simons: ‘Neem nou eens zelf de verantwoordelijkheid.’

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Werknemer onvoldoende voorbereid op herziening pensioenstelsel

Werknemer onvoldoende voorbereid op herziening pensioenstelsel

Nederlandse werknemers zijn onvoldoende voorbereid op een herziening van het pensioenstelsel door een laag kennisniveau en keuzestress. Dit blijkt uit een groot...

VCP: "Uitkijken met keuzevrijheid bij pensioen"

VCP: "Uitkijken met keuzevrijheid bij pensioen"

De Vakcentrale voor Professionals (VCP) vindt het niet verstandig als mensen de mogelijkheid zouden krijgen om tijdelijk geen pensioenpremie te betalen. Dit naar...

AOW-leeftijd minder snel omhoog?

AOW-leeftijd minder snel omhoog?

In ruil voor modernisering van het pensioenstelsel is het kabinet bereid de AOW-leeftijd minder snel te verhogen dan gepland, aldus de Volkskrant woensdag. "De pensioenleeftijd...

Pensioendeelnemers met keuzevrijheid over hun premie-inleg nemen niet altijd financieel verstandige beslissingen

Pensioendeelnemers met keuzevrijheid over hun premie-inleg nemen niet altijd financieel verstandige beslissingen

Pensioendeelnemers met keuzevrijheid over hun premie-inleg nemen niet altijd financieel verstandige beslissingen. Zorgvuldige keuzebegeleiding en doelgroepbepaling...

Verbond noemt pensioenparagraaf pover

Verbond noemt pensioenparagraaf pover

Het Verbond van Verzekeraars heeft begrip voor het uitstel van noodzakelijke hervormingen, maar maakt zich wel zorgen over het verder afkalvend vertrouwen in het...

Petitie voor persoonlijke pensioenpotten

Petitie voor persoonlijke pensioenpotten

Een week voor Prinsjesdag is op initiatief van Sjaak Zonneveld, auteur en mede-oprichter van BrightPensioen, een petitie gestart voor de komst van persoonlijke pensioenpotten. Zonneveld:...