De deeleconomie ontleed

Dirk Bezemer

Marcel Canoy (Erasmus Universiteit) en onderzoeker Helen Toxopeus (tevens jurylid Financial Marketing Award) publiceerden in het FD een mooi artikel over de deeleconomie. Het essay is een verkort hoofdstuk van een hoofdstuk van het boek Economie draait niet om geld , waar ook Dirk Bezemer en Lans Bovenberg aan meewerkten. De vier auteurs van dit boek hameren ieder vanuit een ander perspectief op hetzelfde aambeeld: economie gaat ten diepste om relaties en niet om geld. Een kritisch, maar ook een hoopvol boek. Als we onze economie gaan afmeten aan de intrinsieke relaties die ontstaan, dan zouden na zeven magere jaren immers zomaar zeven vette jaren kunnen komen.

Ander hoopvol aspect volgens de auteurs is dat welvaartsverlagende effecten vaak verzacht kunnen worden. “Niemand hoeft toe te staan dat Uber de arbeidswetten of de mededingingswet overtreedt. Als normen en waarden op een platvorm welvaartsverlagend werken, kan dat in het publieke discours aan het licht komen.”

Conclusie: “De deeleconomie levert vooral welvaart op als het eigenbelang gekoppeld wordt aan het meewegen van het effect hiervan op de ander. De kwaliteit van de aangegane relaties en de waarde die hierin wordt uitgewisseld zijn daarbij bepalend. Het mooiste is dat we als maatschappij en als individu zelf kunnen bepalen of delen samen spelen of het nieuwe stelen gaat worden. Zo krijgt ieder land de deeleconomie die heet verdient.”

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Schulden zetten groot stempel op patroon boom & bust

Schulden zetten groot stempel op patroon boom & bust

“Je weet eigenlijk nooit wanneer er een nieuwe crisis komt, maar je kunt wel aan patronen van financiering zien of we kunnen blijven doorgaan op de huidige...