Je data in ruil voor een polis

De leden van het NFF Innovatielab, v.l.n.r.: Jelle Bartels, Paul Rijns, Thom Boot, Michiel Brandt, Jeroen Bais en Douwe Dijkstra. FOTO: RODNEY KERSTEN

Betalen voor je verzekeringen met je data in plaats van in euro’s. Dat business model van een toekomstbestendige verzekeraar, bedacht tijdens het eerste grootschalige Innovatie Lab van het New Financial Forum (NFF), wordt verder uitgewerkt.

De opdracht tijdens dit eerste grote NFF Innovatie Lab, waarvan ASR als gastheer optrad, leek eenvoudig: bouw hét nieuwe business model voor de toekomst van verzekeraars, daarbij puttend uit succesvolle business modellen van buiten de branche. Vijf groepjes gingen aan de slag, waarbij iedere groep eerst de succesfactoren van geslaagde business modellen als Ikea, Nespresso, Coolblue, Skype en Apple analyseerden. Vervolgens was de opdracht voor iedere groep de verzekeraar voor de toekomst te bouwen gebruikmakend van die succesfactoren. “Er zijn geen beren op de weg, beren zitten in het bos. Wees dus niet bang om nieuwe dingen te proberen.” Die boodschap gaf Jelle Bartels (Next Step Factory) mee.

De ‘Skype-groep’ zette heel erg in op verbinding, waar het bij Skype natuurlijk vol om draait. Het idee was om netwerken te vormen, die zelf bepalen wie ze toelaten.

De deelnemers aan een netwerk vormen feitelijk een onderlinge. Er was zelfs een naam voor bedacht: Connect.

De ‘Ikea-groep’ zette in op typische Ikeakenmerken als beleving en transparantie. “Wij bieden platforms voor specifieke doelgroepen, zoals Ikea dat doet. Verder geen black box-gedoe, maar transparantie zoals Ikea-meubels ook transparant worden geleverd; je ziet elk onderdeel, elk schroefje. De consumenten krijgen toegang tot data. Een student bijvoorbeeld geven we data voor zijn scriptie, een ondernemer data waar hij iets mee kan in zijn afzetgebied. En we verzekeren niet langer het eigendom van een goed, maar het goed. Want veel mensen delen vandaag de dag spullen.” De ‘Nespresso-groep’ legde de relatie met het exclusieve karakter van Nespresso.

“Wij geven het de klant hetzelfde gevoel bij zijn financiële huishouding.” Letterlijk werd gesproken over de club ‘Nespresso for sure. Exclusief voor u’. Het concrete aanbod: een all-inn pakket financiële en andere diensten tegen een vaste prijs. Alle diensten bieden ontzorging, dus geen geldvergoedingen maar bijvoorbeeld een andere auto bij schade aan de huidige wagen.

De ‘Apple-groep’ kwam met Kevin. Deze maatschappij verzekert de klant van alles in ruil voor zijn data. Premie betalen hoeft niet meer. Want met behulp van de data – tegenwoordig niet zo moeilijk te vergaren dankzij de smartphone – kan de verzekeraar de klant volgen en daardoor het risico verkleinen en soms zelfs voor zijn. “Als ik hoest, kan de verzekeraar me aanraden het even rustiger aan te doen.” Maar de verzekeraar kan bijvoorbeeld ook de buitenlanddekking op de reisverzekering aanzetten als de klant over de grens gaat. De ‘Coolblue-groep’ bedacht Hubje, een platform. “Want verzekeren is niet meer hip. We zorgen voor elkaar, we helpen elkaar, we delen met elkaar. Voor de grote excessen is er herverzekering.”

De deelnemers aan de New Financial Inspiration mochten stemmen op de ideeen. Kevin kwam als glorieuze winnaar uit de bus. Jelle Bartels (Next Step Factory), die deze middag organiseerde samen met de andere leden van het NFF Innovatie Lab (Jeroen Bais, Michiel Brandt, Douwe Dijkstra, Thom Boot en Paul Rijns), wil dit idee samen met mensen uit het New Financial Forum en anderen proberen in realiteit om te zetten. Overigens ziet hij ook in de andere business modellen interessante elementen, die hij zeker ook wil uitwerken. Een combinatie tussen Kevin en Hubje lijkt een hele interessante casus.

Bartels werkt vaak met het Canvas Model. De groepen werkten hier ook mee, onder leiding van de facilitatoren van het NFF Innovatie Lab. Bartels: “Met ruim 40 specialisten en talenten van onder meer Nationale-Nederlanden, ASR en Allianz werd er een verkenning gemaakt naar een toekomst waarin verzekeren misschien geen verzekeren meer zal zijn. Rode draad: de digitalisering zou wel eens kunnen gaan zorgen dat verzekeraars compleet buiten spel gaan raken. Want zeg nou zelf...

waarom heb je een verzekeraar nodig die de risico’s draagt als een hub dat ook kan doen? Als een community een eigen ‘black box’ heeft waarmee zij prima in staat zijn risico’s van mede-members te analyseren? Een soort blockchain voor verzekeringen?” “Eigenlijk was bij elk business model wel de conclusie: we kunnen het samen wel! De vraag is dan: welke waarde voeg je als verzekeraar nog toe? Welke pijn los je op? Welke zaken neem je van het bordje van je klant af?”

“De digitale wereld heeft ons leven veranderd en zal dat nog meer blijven doen. In plaats van kantoren met mensen die administreren en risico’s inschatten, een grote collectieve en aangesloten community die voor elkaar opkomt, elkaar steunt en helpt als de nood groot is. Toekomstmuziek? De tijd zal het leren. Verzekeringen, bankzaken zijn veel te complex. Ik hoor en zie onze sector het elke keer weer vertellen. Dat er allemaal te makkelijk over wordt gedacht. Tegelijkertijd zijn er al andere sectoren geweest waarin dat ook gezegd wordt. Er is echter maar één iemand nodig die denkt als Pippi Langkous: ‘Of ik het kan? Ik denk het wel, want ik heb het nooit gedaan!’ en daar is de start van een nieuw tijdperk.” Wordt absoluut vervolgd!

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Volg je hart

Volg je hart

Elly Diepstraten, decennialang werkzaam in de financiële sector, zocht een nieuwe uitdaging. Die vond ze op 200 meter van haar huis in Austerlitz. Sinds enkele...

Kan blockchain mensen meer mens maken?

Kan blockchain mensen meer mens maken?

Blockchaintechnologie maakt het mogelijk dat processen slim worden en zichzelf uitvoeren. Wat als het niet meer nodig is dat een heleboel vertrouwde derde partijen,...

Assurantiekantoren Walcheren in actie voor het goede doel

Assurantiekantoren Walcheren in actie voor het goede doel

Op het Zeeuwse eiland Walcheren worden komend weekend twee benefiet-evenementen georganiseerd waarbij lokale verzekeringsadviseurs een actieve rol spelen. Op vrijdag...

Neem je eigen afslag

Neem je eigen afslag

Elke reis begint met de eerste meters. Dat geldt ook de reis naar een betere wereld of nieuwe economie. En de stappen hoeven heus niet zo groot te zijn als de motorreis...