Lagere hypotheeklasten, leukere woning

Je bent jong en je wilt wat. In dit geval samen met anderen een eigen huis bouwen. De voordelen van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO): de bouwkosten zijn tot twintig procent lager, je kunt je eigen huis naar eigen smaak inrichten en je bepaalt gezamenlijk hoe de buurt eruit ziet. Met name voor starters opent deze constructie deuren. VVP sprak in het Markthuys te Etten-Leur met huizenkoper Joeri Aernouts, adviseur Michel van Dongen (Van Dongen Financieel Adviesbureau uit Zundert) en Cynthia Tulp (manager Merk, Marketing & Innovatie, Obvion).

Hoe werkt het? In dit geval koopt een collectief van toekomstige bewoners een stuk grond en treedt op als volledig risicodragend projectontwikkelaar. Samen met een erkend bouwadviseur en een architect stelt het collectief een plan op dat voldoet aan alle stedenbouwkundige randvoorwaarden. De deelnemers aan het collectief krijgen voortdurend inzicht en inspraak in de keuze van het bouwsysteem, de bouwmaterialen, de afwerking en het kostenniveau. Zelf richten ze hun eigen woning in en gezamenlijk beslissen ze zelfs over de inrichting van de buurt en het gewenste straatbeeld.

Joeri Aernouts, 24 jaar en timmerman van beroep, is enthousiast. Zo enthousiast dat hij zijn verhaal graag wil vertellen aan VVP. Samen met zijn vriendin Anne van Oijen ging hij drie jaar geleden naar een open avond, georganiseerd door de gemeente Zundert. Meteen tekenden ze zich in. Op dat moment was er nog niets, alleen de toezegging van de gemeente dat er een stuk land beschikbaar was waar uiteindelijk achttien woningen op gebouwd konden worden. Dit idee was voor een aantal mensen zo aanlokkelijk dat zich die avond spontaan een bestuur van toekomstige medebewoners formeerde, waar Joeri graag zitting in nam. Het bestuur vertegenwoordigt het collectief. Als er beslissingen moeten worden genomen, dient driekwart van de toekomstige bewoners bij de ledenvergadering aanwezig te zijn en dient 75 procent hiervan een voorstel te omarmen. "Ik had nog nooit vergaderd in mijn leven, maar dit concept sprak me zo aan dat ik er volledig bij betrokken wilde zijn. Het kost heel veel tijd om samen een woonwijk te ontwikkelen en te laten bouwen en ook nog je eigen woning te ontwerpen. Het is ongelooflijk intensief om te doen, maar we hebben er geen seconde spijt van gehad.”

Het collectief is verplicht een bouwkundig adviesbureau in de arm te nemen. Het collectief koos voor BIEB (bouwen in eigen beheer), de bedenker van CPO in Nederland. Zo’n bureau helpt onder meer bij de onderhandelingen met de gemeente en met bouwbedrijven en helpt de budgetten te bewaken. Ook dien je als collectief een architect in de arm te nemen, eveneens een cruciale partner in het proces. Er werd gekozen voor Ad Schoenmakers van Architectenburo Schoenmakers in Achtmaal. Die houdt vanzelfsprekend het overzicht. “We willen graag dat de verschillende individuele keuzes, stijlen en wensen bij elkaar passen en dat het straatbeeld eenheid in verscheidenheid uitstraalt”, aldus Joeri.

Joeri en Anne kozen voor een twee-onder-een-kap-woning. “Zodra je je eigen plek toegewezen hebt gekregen, ga je bedenken hoe je eigen huis eruit moet zien. Je deelt de ruimtes in. Op internet vind je handige tools om je wensen ook op schaal inzichtelijk te maken. Vervolgens zet je met de architect de punten op de i.”

In de zomer van 2017 worden de woningen praktisch kaal opgeleverd en kunnen de bewoners hun huis betrekken. Voor Joeri begint dan een nieuw avontuur. Hij gaat het huis zelf volledig afwerken en bouwt zijn eigen garage.

Huzarenstukje

Natuurlijk moet het financieel ook kloppen en zal de hypotheek in het beginstadium al geregeld moeten worden. Joeri en Anne klopten in eerste instantie aan bij de plaatselijke Rabobank, maar dat voelde niet helemaal goed. “Via vrienden hadden we ook de naam van Michel van Dongen doorgekregen en zo kwamen we bij hem terecht. Michel was heel helder in wat hij voor ons zou kunnen betekenen en is onafhankelijk. We hebben hem gevraagd een presentatie te verzorgen voor het collectief, met als gevolg dat veertien van de achttien leden hem als financieel adviseur in de arm namen.”

Van Dongen zit al 25 jaar in het vak. In 2008 begon hij in Zundert zijn eigen advieskantoor met misschien wel als voornaamste reden dat hij het daarvoor nooit eens was met zijn werkgever. Sinds kort telt het kantoor vijf medewerkers. “Mijn filosofie is simpel. Luister heel goed naar de klant, wees altijd eerlijk en oprecht en leg het op zo’n manier uit dat de klant het snapt en het kan navertellen.” Van Dongen is in hart en nieren een hypotheekadviseur, maar heeft het liefst totaalklanten. Met de toekomstige bewoners van dit project zal dit zeker lukken, zo content zijn ze over zijn raad en daad.

Van Dongen leverde een echt huzarenstukje. Starters op de koopwoningmarkt konden van de gemeente een subsidie van 4.000 euro tegemoet zien. Er was echter één maar. De hypotheek moest dan wel binnen vijf weken geregeld zijn. “in dit geval ging het om veertien hypotheken. Inmiddels financieren verschillende partijen CPO’s, maar de keuze voor Obvion was snel gemaakt. Niet alleen omdat hun rentetarieven scherp zijn, maar ook omdat ze al veel ervaring hebben met CPO’s en omdat je bij Obvion snel kunt schakelen en één aanspreekpunt hebt. Alle financieringen zijn dan ook op tijd gelukt.”

Het grote verschil met een ‘gewone’ woningfinanciering is de duur van het cpotraject. “ikzelf ben er drie jaar lang mee bezig geweest. Zo’n lang traject kan echter ook gevolgen hebben voor de klant. Bij een bestaande koopwoning bepaal je de financieringsbehoefte en de mogelijkheden en regel je direct de financiering. Nu zit er een aantal jaren tussen het advies en de financiering. Dan kan er van alles gebeuren. Wij zagen bijvoorbeeld dat de hypotheekregels werden aangescherpt, terwijl de rente, gelukkig maar, steeds verder daalde.”

“in 2012 hebben we met diverse andere partijen een visie op ‘het wonen in 2030’ geschetst”, zegt Cynthia Tulp, die begin 2011 de overstap maakte van Rabobank naar Obvion. “Uit deze gemeenschappelijke visie kwam onder meer naar voren dat de woonbehoefte van mensen steeds belangrijker wordt en het financieringsvraagstuk minder. Communities zouden steeds vaker een eigen woninggroep gaan inrichten. Als Obvion willen we niet achter de feiten aan lopen, maar juist inspelen op maatschappelijke veranderingen. Daarom hebben we de mogelijkheden al in een vrij vroeg stadium onderzocht. Overigens zie je dat CPO’s niet alleen door starters worden omarmd, maar ook door ouderen, die juist behoefte hebben aan andere voorzieningen. CPO’s lijken daarmee interessant te zijn voor mensen die of aan het begin van hun carrière staan of juist aan het eind ervan.”

Een eigen huis

Volgens Joeri zijn er gedurende het lange traject geen ‘angstmomenten’ geweest. “we hebben er altijd het volste vertrouwen in gehad. Wel zul je over een lange adem moeten beschikken, kost het ongelooflijk veel tijd en energie om dit met elkaar te doen en zul je, nog voor je ook maar enig idee hebt hoe het huis eruit gaat zien, eigen geld moeten inbrengen. In ons geval was dat – naast de subsidie van 4.000 euro – zo’n 4.500 euro. Wij zien echter vooral de voordelen. We wonen straks in ons eigen ontworpen huis tegen lagere hypotheeklasten. Sterker nog, zonder deze mogelijkheid hadden we deze woning niet kunnen kopen. We zijn heel intensief met alle kopers bezig geweest onze eigen buurt te ontwerpen en te laten bouwen. Van de stoeptegels tot de kinderspeelplaats en de lantaarnpalen. Hoe bijzonder is dat?! Reken maar dat we straks zuinig zijn op onze wijk.”

Joeri Aernouts: ‘Reken maar dat we straks zuinig zijn op onze buurt.’

Michel van Dongen: ‘Echt huzarenstukje.’

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over
Special Duurzaam Advies VVP en INSVER: winst in alle opzichten

Special Duurzaam Advies VVP en INSVER: winst in alle opzichten

Duurzaamheid is een onderdeel van modern ondernemerschap. Iedere adviseur zal actie moeten ondernemen. Aldus Kees Dullemond (INSVER) in de special Duurzaam Advies...

De wereld verandert en wij geven de richting aan

De wereld verandert en wij geven de richting aan

(Uit VVP-special Duurzaam Advies 2024) Het lijkt nog ver, 2050, maar op weg naar klimaatneutraliteit gaat er de komende jaren al veel veranderen. Dat vergt de...

Serie Actief Klantbeheer (10): klantrelaties versterken

Serie Actief Klantbeheer (10): klantrelaties versterken

“Je wilt investeren in bestaande klantrelaties als onderdeel van je zorgplicht als hypotheekadviseur. Maar het zorgt op termijn vaak ook voor klantkansen....

Adviseurs minder tevreden over dienstverlening geldverstrekkers

Adviseurs minder tevreden over dienstverlening geldverstrekkers

De tevredenheid onder hypotheekadviseurs over de afwikkeling van de meeste hypotheekdossiers is in 2023 duidelijk afgenomen en die trend zet zich door in 2024, aldus...

Serie Actief Klantbeheer (5): meer werkplezier in 2024

Serie Actief Klantbeheer (5): meer werkplezier in 2024

“Het laatste kwartaal van 2023 is voor iedereen een drukke periode. Zaken afronden, nieuwe doelen stellen. Dit is ook een goed moment om stil te staan, achterom...

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

(Uit VVP 5-2023) Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De...

Kifid: klacht tegen De Hypotheker Papendrecht ongegrond

Kifid: klacht tegen De Hypotheker Papendrecht ongegrond

(Kifid-uitspraak GC 2023-0757, Bindend) In verband met het naderende einde van de looptijd van één van de leningdelen van een hypotheek bij Obvion...

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Finale VVP Advies Award 2023 in beeld

Bekijk de beeldimpressie van Jeffrey Korte van de zinderende finale van de VVP Advies Award 2023 in de belevingsstudio’s van First Impression in Tilburg. [object...

Ingage: vijf aanbieders wostelen structureel met kwaliteit midoffice

Ingage: vijf aanbieders wostelen structureel met kwaliteit midoffice

Een kwartaal met twee gezichten, zo betitelt Ingage het derde kwartaal in haar recente kwartaalmeting van de tevredenheid onder adviseurs over geldverstrekkers....

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies wint finale VVP Advies Award 2023

Veldhuis Advies heeft de finale gewonnen van de VVP Advies Award 2023. De andere finalisten waren ABC Pensioen en Sinior Financieel Advies. De drie finalisten waren...