Leerling maakt kennis met adviseur van vlees en bloed

“Het mooiste zou zijn als lef niet meer nodig is. Maar zo ver is het nog lang niet. Dit jaar draaien LEF-docenten 140 klassen. Terwijl er 350.000 ROC-studenten zijn.” aldus scheidend voorzitter Mark Boskamp van de stichting LEF. Uitbreiding van het aantal klassen en docenten is dan ook een van doelen van zijn opvolger Ron Dukers.

De Stichting LEF (Leven en Financiën) is inmiddels een vaste waarde in de financiële sector. Opgericht in 2010, nadat het idee ontstond tijdens de VVP Ondernemersdag twee jaar daarvoor, verzorgen bij LEF aangesloten gastdocenten uit de financiële sector geldles op ROC’s. Zo wordt de financiele zelfredzaamheid van jongeren bevorderd.

Boskamp weet uit eigen ervaring dat het lesprogramma van LEF werkt. “Ik ben tot nu toe twaalf keer gastdocent geweest, afgelopen jaar nog samen op het ROC Arnhem. Sowieso is het ontzettend leuk om te doen. Maar het geeft ook grote voldoening als na afloop studenten naar je toe komen, je een hand geven en zeggen: bedankt, dankzij de lessen heb ik nu een plan om mijn droom waar te maken.

“De studenten gaan ook inzien wat voor ‘geldtype’ ze zijn. Dat geeft soms verrassende inzichten. Ik heb eens een groepje uiterst stoere jongens in de klas gehad, in alles straalde die stoerheid door. En toch bleek een van de jongens helemaal niet zo stoer als het om geld ging; hij bleek een toekomstplanner en nam de anderen bij de hand.”

Boskamp schat dat gastdocenten van LEF nu zo’n 14.000 lestrajecten hebben verzorgd. Momenteel zijn er circa 700 gastdocenten actief. Boskamp vindt het nog steeds heel bijzonder dat zoveel mensen uit de financiële sector bereid zijn “dertig declarabele uren per jaar op te geven om voor de klas te staan. En ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand in de klas polissen stond te verkopen of stagiairs probeerde te werven.” Het laat volgens Boskamp zien dat “je ver kunt komen als je een gezamenlijke visie hebt en de focus er is”.

Boskamp heeft zijn ziel en zaligheid in LEF gelegd. Hij is ook terecht trots op wat er is bereikt. En begrijpelijkerwijs neemt hij afscheid als bestuursvoorzitter met een “lach en traan”, zoals hij het noemt. “Maar vers bloed in het bestuur is in elke organisatie van levensbelang. Ik blijf natuurlijk wel betrokken, onder meer bij de Finance Run. En ik blijf gastdocent.”

Modulair

De LEF-structuur staat, nu is de uitdaging vooral het aantal deelnemende scholen te vergroten. Boskamp: “Er zijn 350.000 ROC-studenten. Die hebben wij nog lang niet allemaal bereikt.” Het feit dat ROC’s niet samen

 

Ron Dukers en Mark Boskamp: ‘Bij kleurrijke klassen hoort ook een kleurrijk docentencorps.’

Ron Dukers: ‘Jongeren  bewust maken van risico’s  van private lease.’

werken in een duidelijke structuur, helpt niet. “Er is niets centraal geregeld”, aldus Boskamp. “De grootste uitdaging is om daar oplossingen bij te vinden. Zo zijn we begonnen met het organiseren van regionale symposia. En we zijn bezig ons lesprogramma modulair te maken. Het programma bestaat nu uit vier lessen per jaar. Soms is dat praktisch niet uitvoerbaar.”

Overigens richt LEF zich al enige tijd niet langer uitsluitend op ROC’s. Zo krijgen inmiddels ook jeugdteams van een groeiend aantal professionele voetbalclubs LEF-les. Waarbij wel wordt gemikt op jongeren uit dezelfde leeftijdsgroep als op ROC’s (15-tot 18-jarigen). En op onge

‘Bijzonder dat adviseurs zoveel declarabele uren opgeven om voor de klas te staan’

veer hetzelfde niveau (mbo). Boskamp: “Er wordt wel eens gevraagd: waarom breidt LEF het werkterrein niet uit naar universiteit en/of hbo? Maar mbo’ers zijn jonge mensen die aan het begin van hun leven staan, die gaan werken en gaan samenwonen. LEF vindt het heel belangrijk dat juist deze jongeren financieel goed onderlegd zijn.”

Vakmensen

Boskamps opvolger Ron Dukers denkt dat mbo’ers in de Nederlandse economie alleen nog maar veel belangrijker gaan worden. “We beleven de transitie naar een totaal andere, duurzame economie die niet meer afhankelijk is van onze gasvoorraad. Nederland wordt weer een ‘maakland’. Dit creëert een grote behoefte aan vakmensen. Die worden opgeleid aan de ROC’s. Tegelijkertijd heeft deze groep behoefte aan financieel advies. Dat vind ik zo mooi van LEF: leerlingen maken kennis met een financieel adviseur van vlees en bloed, een persoon die ze anders misschien nooit zouden hebben ontmoet. Helemaal niet in deze digitale tijd.”

Dukers is vooral bekend als mede-oprichter van Dukers & Baelemans. Begin 2015 verkocht hij zijn aandelen in dit opleidings-en exameninstituut. Dukers is echter actief gebleven in de sector als bestuurder. Daar komt nu dus het voorzitterschap van Stichting LEF bij.

Kleurrijk

Welke uitdagingen ziet Dukers, naast het uitbouwen van LEF? “Op de korte termijn zou ik jongeren graag bewuster maken van de risico’s van private lease. Dit nieuwe lenen is een valkuil waar jongeren helaas maar al te vaak intrappen. In de lessen wordt hier al aandacht aan besteed, maar ik zou graag zien dat LEF er meer over gaat publiceren.

“Verder wil ik graag meer diversiteit in het docentencorps, zodat dit een betere afspiegeling is van de samenleving. De klassen zijn kleurrijk, het docentencorps zou ik daarom graag ook kleurrijk hebben. Ik weet dat deze adviseurs er zijn, en ik roep ze hierbij op zich toch vooral aan te melden als gastdocent.”

Nieuwe docenten zijn meer dan welkom. Boskamp en Dukers merken op dat de financiële sector de grootste moeite heeft om jongeren te bereiken. “En al helemaal de jongste, altijd online generatie Z. LEF is een denktank gestart om er achter te komen hoe jongeren willen dat de financiële sector met ze communiceert. Het gastdocentschap is een uitgelezen kans om je te verdiepen in de leefwereld van jonge mensen en uit te vinden wat ze beweegt.”

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Florius een van de vier hoofdsponsors Finance Run 2017

Florius een van de vier hoofdsponsors Finance Run 2017

Florius is een van de vier hoofdsponsors van de Finance Run 2017. De opbrengsten gaan naar Stichting LEF. Naast Florius zijn ook Dela, Merius en Van Diepen Van den...

Ron Dukers nieuwe voorzitter Stichting LEF

Ron Dukers nieuwe voorzitter Stichting LEF

Ron Dukers is de nieuwe voorzitter van Stichting LEF. Dukers volgt Mark Boskamp op, die mede aan de wieg stond van LEF. Dukers is vooral bekend als mede-oprichter...

Jan van Lierop in bestuur LEF

Jan van Lierop in bestuur LEF

Ebby Pelsma (ROC Midden Nederland) en Jan van Lierop (voormalig ceo Figlo) zijn benoemd tot nieuwe bestuursleden van de stichting LEF. Jan van Lierop vervangt Dorine...

Janknegt nieuwe penningmeester Stichting lef

Janknegt nieuwe penningmeester Stichting lef

Bart Janknegt is per 1 september als opvolger van Marcel Zuidam benoemd tot penningmeester van Stichting Leven en Financiën (LEF). Janknegt (45) heeft jarenlange...

Yellowtail hoofdsponsor stichting LEF

Yellowtail hoofdsponsor stichting LEF

Yellowtail is hoofdsponsor geworden van stichting LEF. De consultant gaat onder meer de interactieve leertool Drillster beschikbaar stellen.   Directeur Rob...

Maxima bezoekt les stichting LEF

Maxima bezoekt les stichting LEF

Prinses Máxima woont vrijdagochtend 10 februari op het Welzijn College van ROC Midden Nederland in Utrecht een gastles bij over geldzaken van stichting LEF...