Motorreis voor nieuwe economie

Max Wohlgemuth Kitslaar

Elke reis begint met de eerste meters. Dat geldt ook voor de reis naar een betere wereld of nieuwe economie. En de stappen hoeven niet zo groot te zijn als de motorreis van 17. 000 kilometer die hij zelf maakte, zei Max Wohlgemuth Kitslaar tijdens de recente bijeenkomst van het New Financial Forum.

Wohlgemuth Kitslaar: “Ik vertelde mijn verhaal op een podium voor 150 eindexamenkandidaten. Op een gegeven moment zei een jongen: ik krijg altijd verhalen te horen van mensen bij wie dingen honderd procent gelukt zijn, de succesverhalen. Toen dacht ik: als deze jongen mij als held ziet, dan worden verhalen als de mijne een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl juist iedereen kan bijdragen aan een betere wereld. Zo ontmoette ik in Argentinië twee zussen die les geven op een school. Zij vroegen hun leerlingen lege flessen, die daar overal rondzwerven, op te rapen. Binnen een paar weken hadden ze zesduizend flessen verzameld. Daarvan hebben ze het levensgrote speelhuis ‘Eco Casita’ gebouwd. Grote partijen maken uiteindelijk het verschil. Als een initiatief klein blijft, verandert er niet echt iets. Mijn reis heef me laten zien: als je klein begint en stapje voor stapje verder gaat, kun je tot heel mooie dingen komen.”

Op de Moto Guzzi naar NY

Wohlgemuth Kitslaar stapte op de motor op zoek naar meer voldoening in zijn leven (een uitgebreid interview met alle achtergronden is te vinden in het New Financial Magazine nummer 20 – zomer 2017). Hij startte op zijn Moto Guzzi in Chili en reed vervolgens de 17.000 kilometer naar New York. Onderweg bezocht hij 32 bedrijven en mensen die bijdragen aan een betere wereld en nieuwe economie. Daar ligt meteen ook de connectie met het New Financial Forum van VVPhoofdredacteur Willem Vreeswijk. Dat forum wil mensen inspireren en verbinden bij het creëren van een betere financiële sector.

Inspirerend was de inleiding die Wohlgemuth Kitslaar, inmiddels werkzaam bij de Tommy Hilfiger Foundation, voor de Ambassadeurs van het NFF verzorgde absoluut. En de locatie sloot daar bijzonder goed op aan. Het event werd gehouden in de Stadstuin in Utrecht. Dit vervallen gebouw in een slechte buurt werd door initiatiefnemers Edo Wiersema en Bas van Engeland opgeknapt en biedt nu onderdak aan ruim honderd creatieve, betekenisvolle ondernemers. Inmiddels hebben meer gebouwen in Utrecht eenzelfde bruisende herbestemming gekregen.

Basis van verzekeren

Wohlgemuth Kitslaar gaf een aantal aanstekelijke voorbeelden. Bij Moog Music in Asheville (North Carolina) bijvoorbeeld, zijn alle werknemers tevens aandeelhouder. Daardoor hebben ze inspraak. Eén van de deelnemers vertelde dat het bedrijf waar hij werkt ook zo opereert. “Als er iets wordt beslist, moeten alle zeven medewerkers het er over eens zijn. Dat betekent dat zaken heel goed worden afgewogen. Ik weet niet hoe het zou zijn als wij directief leiderschap zouden hebben, maar dit werkt in ieder geval uitstekend.”

 

‘Als je stapje voor stapje verder gaat, kom je tot heel mooie dingen’

De coöperatieve gedachte is ook de basis van het verzekeren, werd opgemerkt vanuit de zaal. Helaas is die gedachte ondergesneeuwd toen aandeelhoudersbelangen de overhand kregen. “Hoe komen we weer terug in de oude situatie?” Een andere deelnemer zei dat er wel enige beweging terug naar de basis is, denk aan de opkomst van broodfondsen. Er is echter nog veel werk te verzetten, of dat nu aan de hand van bestaande modellen of met nieuwe ideeën is. Maar eigenaarschap creëert betrokkenheid. Daar was iedereen het over eens.

Tijd om te schakelen

Neem je eigen afslag, was één van de lessen die Wohlgemuth Kitslaar meegaf. Dat deed hij zelf letterlijk door deze motorreis te maken. Maar het geldt ook in figuur

 

lijke zin. Alle organisaties en mensen die Wohlgemuth Kitslaar sprak, hebben hun eigen afslag genomen. Zo leidt Laboratoria uit Peru vrouwen uit sloppenwijken op tot IT-deskundige. Inmiddels ook in een groeiend aantal andere landen. Bij Crepes & Waffles, de grootste restaurantketen van Colombia, bestaat het personeel voor 95 procent uit alleenstaande moeders. Het boek ‘Tijd om te schakelen’, dat de 32 betekenisvolle initiatieven beschrijft, bevat nog veel meer inspirerende voorbeelden. Allemaal laten ze zien dat mensen ervoor kunnen kiezen hun eigen betekenis te geven aan het bestaan en daarmee bij te dragen aan een betere wereld.

Elke dag beter

Volgens Willem Vreeswijk is dat ook de kern van het New Financial Forum. “Iedereen kan een bijdrage leveren aan een betere wereld. We zijn het aan onszelf en aan toekomstige relaties verplicht om te proberen de wereld elke dag een beetje beter te maken. Dit kan door honderd procent verantwoordelijkheid te nemen voor alles en iedereen. Niet de overheid, de politiek, de toezichthouders, de media, de verzekeraars, de adviseurs of de klanten zijn verantwoordelijk, je bent het zelf. Doe wat je kan, ook al lijkt het weinig. Je hebt altijd een keuze om iets wel te doen. En het forum is ervoor bedoeld om elkaar te stimuleren en te bekrachtigen.”

Reactie toevoegen

 
Lees meer over