Nieuwe disruptor in Finance

section1_page66_article25_1.jpg

Start-up InvoiceFinance haalde 3,4 miljoen euro op bij investeerders om het bedrijf uit te bouwen. Blijkbaar zien investeerders iets in het nieuwe bedrijf dat zich op een slimme manier bezighoudt met kredietverlening aan het mkb. Dit onder het motto: het kan wel! “Veel bedrijven in het mkb hebben nog steeds problemen met het vinden van meer werkkapitaal. De voor de hand liggende gang naar de bank werkt niet meer, is te langzaam en er zijn onvoldoende alternatieven. Het resultaat is dat bedrijven niet snel genoeg kunnen groeien of vastzitten aan lange contracten met verborgen kosten en slechte service”, aldus oprichters Sven van der Biezen, Marijn van Aerle en Gion van den Bogaert. Met een marktplaats voor facturen beogen zij in de wereld van kredietverlening een disruptor te worden, “waar het mkb openstaande facturen direct kan financieren bij professionele en institutionele beleggers. Daardoor kunnen bedrijven zich richten op het binnenhalen van meer werk in plaats van zich zorgen te maken over de cashflow.”

“We willen financieren zo simpel mogelijk maken. Alles gaat daarom online, zonder dat we daarbij de persoonlijke aandacht uit het oog verliezen. Verder zijn we van mening dat kredietverlening flexibel moet zijn. Bedrijven kunnen dan ook zelf kiezen welke facturen ze willen financieren, één of allemaal. InvoiceFinance is toegankelijk voor iedereen en binnen 24 uur geregeld. Ook zijn contracten dagelijks opzegbaar en geven we vooraf duidelijk inzicht in alle kosten, zonder kleine lettertjes of verrassingen. Wij zorgen ervoor dat het geld dat vastzit in openstaande facturen altijd beschikbaar is voor bedrijven wanneer ze het nodig hebben.”

Factoring

InvoiceFinance richt zich dus op een nieuwe manier van ‘factoring’. In het geval van InvoiceFinance kost dat ondernemers 2 tot 4 procent van de totale factuur. “Mkb’ers hebben het moeilijk om krediet te ontvangen, vooral als ze om een lening vragen onder de 250.000 euro. Wij zagen kansen om dat simpeler te regelen. Je kunt tegenwoordig bijna alles binnen 24 uur regelen, dus waarom geen krediet?”, vertelt Van der Biezen aan RTLZ. “Het systeem bepaalt onder meer aan de hand van machine learning en big data of een krediet wordt verstrekt, of niet. Daarbij wordt op een groot aantal punten gelet, zoals de klant, zijn debiteuren en specifieke data op de factuur. Het geeft ons indicaties en op die manier kunnen we risico-inschatting te doen.”

Investeerders die hun geld uitlenen zouden kunnen rekenen op een rendement van 6 tot 10 procent per jaar. Mkb’ers betalen ondertussen maar maximaal 4 procent van hun factuurwaarde. “Na een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 60 dagen, wordt de factuur betaald en daarmee afgelost door de debiteur. Het geld van de belegger wordt dan opnieuw geïnvesteerd. Het geïnvesteerde geld gaat dus eigenlijk rond, we investeren het steeds opnieuw.” En wie is een van de grootste investeerders is in dit bedrijf? Kalo Bagijn (BinckBank en Brand New Day). Samen met Peak Capital stak hij miljoenen in het bedrijf. En ook nu is de drijfveer: bestaande, hopeloos verouderde structuren ontmantelen en daarvoor in de plaats een nieuw systeem inrichten waar klanten wel baat bij hebben.

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over