Obamacare is dood

“Obamacare is dood”, aldus een triomfantelijke president Trump begin mei toen het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nipt een nieuwe zorgverzekeringswet aannam (met 217 van de 430 stemmen). Of Trumpcare er daadwerkelijk gaat komen, is nog de vraag. De senaat moet Trumpcare ook nog goedkeuren en de meerderheid van de Republikeinen in de senaat is maar nipt. Hoe dan ook, de invoering van Trumpcare lijkt een stuk dichterbij gekomen. In maart van dit jaar was het Trump nog niet gelukt om deze belangrijke verkiezingsbelofte waar te maken. Het voorstel van mei was dan ook een iets mildere variant.

Obamacare, ofwel de Patient Protection and Affordable Care Act, werd in 2010 ingevoerd onder president Obama en moest ziekteverzekering en gezondheidszorg goedkoper en toegankelijker maken voor de inwoners van de VS. Meer dan 20 miljoen Amerikanen waren gebaat bij die regelgeving.

Volgens Trump is Obamacare veel te duur en gaat de overheidsinmenging bij individuen veel te ver. De republikeinen zeggen tegen ongewenste overheidsbemoeienis te zijn. Volgens Obamacare is iedere Amerikaan verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook mogen verzekeraars geen hogere premie rekenen voor mensen die al ziek zijn, wat voorheen wel gebeurde. Afschaffing leidt ertoe dat circa 22 miljoen Amerikanen hun zorgverzekering kwijtraken, aldus het Congressional Budget Office (CBO), een onafhankelijke commissie van het Congres. Volgens CBO zullen in 2026 48 miljoen onverzekerd zijn. Trump liet weten dat het CBO er wel vaker naast zit en dat de cijfers niet zomaar voor waar mogen worden aangenomen. Toch brak er paniek uit na het publiceren van deze cijfers bij een aantal Republikeinen. De reacties op het afschaffen van Obamacare waren heftig en negatief. Drie senatoren dreigden niet met de wet akkoord te gaan. Er zijn in hun staten volgend jaar verkiezingen en ze vrezen dat ze hun zetel kwijtraken als te veel mensen niet meer verzekerd zijn. Als drie van de 52 Republikeinen tegen stemmen, haalt de wet het niet, zo krap is de meerderheid van de Republikeinen in de Senaat.

Eind juni presenteerde voorzitter Mitch McConnell van de Republikeinse Senaatsfractie, een nieuw voorstel voor de American Health Care Act (AHCA), dat in feite nog radicaler is, zo was te lezen in de NRC. De Republikeinse Senaat wil verder paal en perk stellen aan Medic aid, een sociaal vangnet voor één op de vijf Amerikanen. Tevens willen de Republikeinen de ver zekeringsverplichting schrappen. Hierdoor zullen veel jongeren zich niet meer verzekeren, zodat de premies nog verder stijgen. Ook willen de Republikeinen voorkomen dat rijke Amerikanen via de belasting mee betalen aan de zorgverzekeringswet. Obama zei op Facebook: “Als je kans hebt om ziek of oud te worden of je wilt een gezin beginnen – dan doet deze wet je kwaad.”

De zorgverzekeringswet legt hele diepe scheuren in de Amerikaanse samenleving bloot. Of Trumpcare er daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Deze onverkwikkelijke soap is voorlopig nog niet afgelopen.

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over