Schadeverzekering bestaat over tien jaar niet meer

Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers. Dat zegt mede-oprichter Michel Schaft van We are sure. “Zeker wanneer weten regelgeving eenmaal op innovatie zijn aangepast, zal het snel gaan. Over tien jaar hebben we geen schadeverzekeringen meer.”

Schaft was best wel ‘gearriveerd’ in het verzekeringsbedrijf. Hij was topman van Meijers, directeur van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs. Toch begon het te kriebelen. Samen met Bas Blokhuis en Hielko van der Molen richtte Schaft in 2015 We are sure op. Doel: een voor zzp’ers betaalbare en begrijpelijke oplossing voor arbeidsongeschiktheid en pensioen.

Die oplossing bestaat er uit dat de zzp’er een (doel) vermogen opbouwt. Hij bepaalt zelf hoeveel hij per maand inlegt (instappen is mogelijk vanaf 100 euro per maand). Het vermogen wordt afgeschermd met een overlijdensrisicoverzekering. Daarnaast is er een aov

‘Nieuwe technologie in combinatie met principes van verzekeren maakt 't dubbel zo leuk'

die uitkeert bij 80 tot 100 procent arbeidsongeschiktheid. Bedraagt de arbeidsongeschiktheid minder dan 80 tot 100 procent, dan dragen de deelnemers zorg voor elkaar. Het broodfondsidee dus. We are sure faciliteert dit. Een compleet pakket dus eigenlijk en zo wil We are sure het ook het liefst in de markt zetten.

Eigenlijk wilde We are sure ‘live’ zijn voor de landelijke verkiezingen van 15 maart. Schaft: “Dan had ons product onderdeel kunnen zijn van de discussie over arbeidsongeschiktheidsdekking en aanvullend pensioen voor zzp’ers. De politiek hikt aan tegen het ‘aov- en pensioenspook’ voor zzp’ers, terwijl er een betaalbare en transparante oplossing voorhanden is. Met onze oplossing komt de discussie over een verplichte aov voor zzp’ers in een ander daglicht te staan.”

De deadline werd niet gehaald, omdat er nog gezocht werd naar een partner voor het beleggingsdeel van de oplossing van We are sure. Schaft: “Wij willen zelf nadrukkelijk geen bank en verzekeraar zijn. Onze kracht schuilt in marketing en ict. De wet staat het toe te werken als verbonden agent. Anders dan verzekeraars zijn Nederlandse banken hier echter niet aan gewend.

Michel Schaft: ‘Politiek hikt aan tegen aov-en pensioenspook bij zzp’ers’

“Ik had niet gedacht dat we zo lang zouden moeten zoeken. Het is toch een tijd waarin we met elkaar moeten innoveren. Dan verwacht je niet zoveel geslotenheid en angst.”

Zelfrijdend

Schaft denkt dat bestaande partijen nu echt in beweging moeten komen. “Er zijn best partijen die in beweging zijn gekomen, maar de grootste gemene deler beweegt te weinig. Dit terwijl er voor nieuwkomers enorme kansen liggen in de combinatie van nieuwe technologie en vertrouwenscrisis. Als bestaande partijen niet snel ook innoveren, gaan buitenstaanders de markt overnemen.

“Ik denk dat er over tien jaar sowieso geen schadeverzekeringen meer zijn. Auto’s zijn dan zelfrijdend. Maar het Internet of Things (IoT) zal maken dat er ook steeds minder behoefte is aan bijvoorbeeld inboedel- en opstalverzekeringen. Als de koelkast uit zichzelf ziet dat de stekker moet worden vernieuwd en een monteur inschakelt, dan verdwijnt het risico van kortsluiting. Als we dankzij het IoT schade voor zijn, wat is dan nog het nut van verzekeringen?

“Met We are sure kiezen we bij de lancering voor het hybride model. Dat wil zeggen dat we werken met een standaard orv. De aov is in zoverre bijzonder dat ze aan zzp’ers dekking biedt vanaf 80 procent arbeidsongeschiktheid. Naar ons beste weten doet niemand dat. Maar het product an sich is een traditionele verzekeringspolis.

“Maar we zien het hybride model wel degelijk als opstap om ook de producten anders te maken. Uiteindelijk streven we naar een volledig op het individu toegesneden product. Dit komt snel dichterbij nu de smartphone zo’n belangrijke plek heeft gekregen in het leven van mensen. Als wij via de smartphone de gezondheid van de klant mogen monitoren, dan kunnen we risico’s verminderen en wordt verzekeren ook hier minder belangrijk.

“De technologie is er, mensen zijn ook bereid privégegevens te delen. Verwacht een doorbraak zodra de wet- en regelgeving op de nieuwe werkelijkheid is aangepast. Overigens vind ik zelf niet dat mensen verplicht zouden moeten zijn privégegevens te delen, maar ze moeten wel de mogelijkheid hebben. En als ze denken er voordeel bij te hebben, en onder bepaalde waarborgen, zullen ze absoluut bereid blijken gegevens te delen.”

Dubbel zo leuk

“Innovatie is hard nodig om producten te kunnen aanbieden aan de klant van vandaag. Die werkt anders dan vroeger en heeft ook andere behoeften”, zegt Schaft. “Het is ontzettend mooi om te werken aan een propositie die voor veel mensen – eindelijk – een oplossing biedt. Dat je dat dan doet met nieuwe technologie in combinatie met de oerprincipes van verzekeren is dubbel zo leuk.”

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Einde aan het autobezit

Einde aan het autobezit

“Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers.” Dat zei mede-oprichter Michel Schaft van We are sure in VVP 3. “Zeker...

Over tien jaar bestaat schadeverzekering niet meer

Over tien jaar bestaat schadeverzekering niet meer

Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers. Dat zegt mede-oprichter Michel Schaft van We are sure in VVP 3 die dinsdag is verschenen....

We are sure i.o. in gesprek met nieuwe leverancier

We are sure i.o. in gesprek met nieuwe leverancier

We are sure heeft toestemming van de AFM gekregen om actief te worden. Helaas voor we are sure is één van de twee beoogde leveranciers afgehaakt. ...

Michel Schaft legt voorzitterschap VNAB neer

Michel Schaft legt voorzitterschap VNAB neer

Michel Schaft treedt op de algemene ledenvergadering op 12 december af als bestuursvoorzitter van de VNAB. Voor hij op 1 september 2015 voorzitter werd was Schaft...

We are sure begint gezicht te krijgen

We are sure begint gezicht te krijgen

We are sure, een bedrijf in oprichting dat nieuwe (verzekerings)oplossingen aan gaat bieden voor de ruim een half miljoen zzp-ers in Nederland, begint vorm te krijgen....

VNAB kenniscentrum officieel geopend

VNAB kenniscentrum officieel geopend

Het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum, gevestigd in een voormalige dependance van de DNB aan de Boompjes in Rotterdam, is officieel geopend door wethouder Adriaan...