SoMe

Holland FinTech publiceert sinds een jaar regelmatig de Dutch FinTech Landscape 3.0, een graphic met FinTech-bedrijven in verschillende segmenten van de Nederlandse financiële sector. InsurTech ontbreekt uiteraard niet de graphic. Maar hoe InsurTech zijn de ondernemingen die Holland FinTech noemt eigenlijk?

Hoe InsurTech is Nederland werkelijk?

Dit artikel is gebaseerd op de derde graphic, die afgelopen november werd gepubliceerd. Holland FinTech geeft bij de graphic helaas geen definitie van FinTech. Maar het zou moeten gaan om bedrijven die (nieuwe) technologie inzetten voor een vernieuwend bedrijfs-model in de financiële dienstverlening.

De graphic toont als FinTech-ondernemingen in de verzekeringshoek: CED, InShared, Insureon, Pricewise, Fairzekering, Smart2cover, Peerby, Zorgeloos, Friss, Fixico en Zeker.Me. Maar hebben we het hier werkelijk over InsurTech?

CED zet sinds vorig jaar nadrukkelijk in op een geïntegreerde schadebehandeling en preventie onder de noemer waardemanagement. Hiertoe is een platform ontwikkeld. Maar is dat InsurTech?

InShared is een label van Achmea, dat zich laat vooropstaan op de coöperatieve achtergrond van dat concern. Dat dit principe sinds de crisis van 2008 is herontdekt, maakt het nog geen InsurTech. Toegegeven, InShared heeft het allemaal strak online geregeld maar dat geldt voor andere direct writers ook.

Insureon is een vreemde eend in deze bijt, want deze Amerikaanse aanbieder van een online vergelijkingsen afsluitplatform voor kleinzakelijke verzekeringen is naar ons weten niet actief in Nederland.

Pricewise vergelijkt premies en voorwaarden. Is zeker een belangrijke speler in dit segment, maar ook hier is de vraag: is dit InsurTech? En waarom wordt Independer dan niet genoemd?

Autofairzekering

Fairzekering biedt een Pay How You Drive-verzekering, de Autofairzekering. Een stekker in de auto monitort het rijgedrag op verschillende onderdelen. Wie veilig rijdt, krijgt tot 35 procent korting op de basispremie. De ‘tech’ zit ’m in dit geval echter meer in de stekker dan in de verzekering of de manier waarop die verzekering wordt afgesloten. Dus InsurTech? Dat zou het meer zijn als de premie in realtime meebeweegt met het rijgedrag bijvoorbeeld.

Smart2cover verzekert gadgets als smartphone en tablet op prepaid basis. Een interessante benadering, maar is prepaid verzekering InsurTech? Het valt meer onder het kopje Innovatie. Overigens is prepaid verzekering zeker niet nieuw. Unigarant bijvoorbeeld voerde ooit een strippenkaart met reisverzekeringsdekking!

Peerby ontwikkelde samen met Centraal Beheer een spullenleenverzekering. Die verzekering past natuurlijk mooi bij de maatschappelijke trend: delen is het nieuwe hebben. Maar InsurTech?

Zorgeloos is het initiatief van onder meer Buurtzorg-oprichter Jos de Blok om te komen tot een mensvriendelijke zorgverzekering. Het heeft met InsurTech niets te maken. Het initiatief komt tot nu toe overigens überhaupt niet van de grond.

Over Friss zegt ceo en mede-oprichter Jeroen Morrenhof op de website: “Mijn ambitie voor Friss is om alle verzekeraars wereldwijd te helpen bij het voorkomen en detecteren van fraude en de nummer een speler te worden op het gebied van fraude, risico & compliance.” Friss is duidelijk een op moderne leest geschoeid bedrijf, niet zomaar ook gevestigd in het duurzame kantoorpand Creative Valley in Utrecht. En moderne ict speelt uiteraard een cruciale rol bij de fraudebestrijding. Maar bij InsurTech denken wij toch meer aan oplossingen gericht op de eindklant.

Fixico is wel gericht op de eindklant. Maar het betreft hier een vergelijker van autoschadeherstellers.

Zeker.Me werd in 2015 gelanceerd door ict’er Nick van der Meij en mocht zeker gelden als FinTech startup. Bij de introductie werd gesteld: “Zeker.Me biedt schadeverzekeringen aan, van aansprakelijkheid tot inboedel. Op basis van het Facebook-, Twitter-of Linkedinprofiel en andere gegevens die de gebruiker deelt met de start-up, personaliseren wij elk verzekeringspakket. Zeker.Me zorgt voor de juiste dekking en houdt het pakket altijd up-to-date.”

Dit is InsurTech pur sang, jammer alleen dat Zeker. me inmiddels niet meer actief is. Aan de telefoon wil

‘Voel u vooral vrij om echt goede voorbeelden van InsurTech bij de redactie te melden’

Van der Meij helaas niet ingaan op de achtergrond hierbij. Daardoor blijft onduidelijk of het lag aan het concept of aan iets anders.

Drie scenario's

Dat de voorbeelden in de graphic niet allemaal InsurTech zijn, wil niet zeggen dat er niets gebeurt op dit vlak. Voel u vooral ook vrij om echt goede voorbeelden bij de redactie te melden: t.berendsen@nijgh.nl. Het zou mooi zijn als ook bestaande partijen met voorbeelden komen, want InsurTech is heus niet voorbehouden aan start-ups.

In het begin vorig jaar verschenen rapport ‘Technologische innovatie en de Nederlandse financiële sector’ schetst DNB drie scenario’s: “Een verdere groei van innovatieve toepassingen in de financiële sector, zowel door bestaande financiële ondernemingen als door FinTech-partijen. Mede als gevolg hiervan verwachten we dat deze partijen meer met elkaar gaan samenwerken, waarbij de gevestigde instellingen in toenemende mate gebruik zullen maken van de diensten van nieuwe spelers.”

“In scenario 2 zijn het voornamelijk nieuwe, gespecialiseerde marktpartijen die innovatie toepassen in de financiële dienstverlening. Gevestigde financiële ondernemingen blijven op dit gebied achter en verliezen hierdoor marktaandeel ten koste van FinTech-partijen.”

“In scenario 3 betreden grote technologiebedrijven de markt voor financiële diensten en nemen zij grote delen van de waardeketen over. Mede dankzij hun sterke kapitaalpositie, bekendheid bij consumenten en technologische voorsprong slagen deze partijen erin om effectief de concurrentie aan te gaan met bestaande financiële ondernemingen.”

Welk scenario ontvouwt zich op dit moment? Dat is aan de hand van graphic van Holland Fintech niet vast te stellen. Afgaande op de voorbeelden in de graphic staat InsurTech überhaupt nog in de kinderschoenen. Maar waarschijnlijk ligt de waarheid momenteel eerder tussen scenario’s 1 en 2.

Reactie toevoegen

 
Editie
DNB ziet geen grote rol BigTechs op Nederlandse hypotheekmarkt

DNB ziet geen grote rol BigTechs op Nederlandse hypotheekmarkt

BigTechs begeven zich op dit moment niet op de hypotheekmarkt en dat zal naar verwachting van DNB ook de komende jaren zo blijven. De toezichthouder in het rapport...

Yellowtail Conclusion voegt fintech ADPI toe aan portfolio

Yellowtail Conclusion voegt fintech ADPI toe aan portfolio

Yellowtail Conclusion heeft ADPI, het hypotheek SaaS-platform voor geldverstrekkers en intermediairs, overgenomen van oprichter Maarten Tellegen en investeerder...

Eerste Nederlandse bank met cashback

Eerste Nederlandse bank met cashback

bunq is sinds woensdag de eerste Nederlandse bank met cashback. De neobank geeft haar Easy Money en Easy Green gebruikers één procent terug op alle...

Vestigingsklimaat Nederland blijft FinTechs trekken, maar vinden goed personeel is uitdaging

Vestigingsklimaat Nederland blijft FinTechs trekken, maar vinden goed personeel is uitdaging

Uit de FinTech Census 2023, uitgevoerd door EY in opdracht van Financiën, blijkt dat Nederland nog steeds een sterke uitgangspositie heeft voor de ontwikkeling...

Britse makelaar Superscript via Rotterdam Europa in

Britse makelaar Superscript via Rotterdam Europa in

De Britse verzekeringsmakelaar Superscript betreedt de Europese markt, met Rotterdam als uitvalsbasis. Superscript richt zich op Europese techbedrijven, veelal startups...

Faster Forward en WeGroup koppelen

Faster Forward en WeGroup koppelen

“WeGroup heeft de slimme algoritmes, wij hebben het CRM met klantdata. Door deze met elkaar te verbinden is het handmatig overtypen van gegevens verleden tijd.”...

Alicia breidt internationaal uit door samenwerking met Roamler

Alicia breidt internationaal uit door samenwerking met Roamler

Een samenwerking tussen Alicia en Roamler brengt de op maat gemaakte verzekeringen van Alicia naar zes landen in Europa. Vanaf 7 september zijn freelancers die werkzaam...

FinTech startup Moss geschat op 500 miljoen

FinTech startup Moss geschat op 500 miljoen

FinTech startup Moss, sinds kort ook actief in Nederland, wordt geschat op 500 miljoen euro na een succesvolle Series B-financieringsronde van 75 miljoen. Het Duitse...

Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste FinTech-trends in financiële sector

Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste FinTech-trends in financiële sector

De afgelopen vier jaar zijn Big Data en kunstmatige intelligentie jaarlijks de trends met de grootste invloed op de financiële sector gebleken. Dat wordt geconcludeerd...

CFO's voorzien grote toekomst Big Data

CFO's voorzien grote toekomst Big Data

De financiële wereld kan binnen twee jaar niet meer zonder Big Data, verwacht 72 procent van de Nederlandse CFO’s. Een op de vijf CFO’s (21 procent)...