Tijd rijp voor kwaliteitsregister

Mike Schilperoort 2016

“Het adviesvak is een echt vak. Dat zullen we duidelijker moeten maken. Dit door de oprichting van een landelijk kwaliteitsregister en de lat hoger te leggen dan de huidige Wft-normen. Dat kan met ‘Erkend’. Hiermee kunnen we laten zien dat we de vakbekwaamheid uitstekend zelf kunnen organiseren op een manier die recht doet aan het adviesvak, de trends in de samenleving en die voor iedereen goedkoper is”, aldus Mike Schilperoort van Lindenhaeghe, die van erkend een branche-initiatief wil maken.

Schilperoort legt uit dat Erkend een landelijk bovenwettelijk kwaliteitsregister voor financieel adviseurs wil zijn. Erkend wil persoonsgebonden beroepsregistraties verstrekken die borgen dat de adviseur een voortdurende kwaliteitscyclus doorloopt én dat de consument een juist, actueel en klantgericht advies ontvangt. “Belangrijk is dat veel partijen in de sector dit omarmen. Als sector moeten we laten zien dat we het adviesvak serieus nemen, de lat hoog willen leggen en aantonen dat we de deskundigheid zelf kunnen regelen. Daar mogen geen vraagtekens bij zijn. Noch van aanbieders en adviseurs, noch van opleiders en exameninstituten en zeker niet van de politiek en toezichthouders. Uiteindelijk is de doelstelling dat de consument er volledig op kan vertrouwen dat een Erkend Adviseur betrouwbaar, deskundig en integer is.”

Schilperoort wil er absoluut geen Lindenhaeghe-initiatief van maken. “We zijn allemaal ondernemers en zijn trots als we succesvol zijn. Dat is eigen aan ondernemers. Tegelijkertijd ben ik van mening dat er nog wel wat te verbeteren valt in deze voor de samenleving cruciale sector. Ik zou – in samenspraak met anderen – graag een bijdrage willen leveren aan een echte kwaliteitsverbetering in de sector. Daarom wil ik het Erkendinitiatief graag aan de sector geven. Het is belangrijk dat we laten zien dat we de signalen uit politiek en samenleving serieus hebben genomen en zelf wel degelijk in staat zijn om een robuust en stevig deskundigheidsbouwwerk neer te zetten en te beheren.”

‘Sector moet laten zien dat we de vakbekwaamheid uitstekend zelf kunnen organiseren’

Schilperoort is niet over één nacht ijs gegaan. Hij heeft de afgelopen jaren zijn ideeën concreet uitgewerkt, heeft veel gesprekken gevoerd met betrokkenen uit de sector en de politiek, heeft geluisterd en luistert nog steeds naar wensen en aanvullende ideeën en blijft de dialoog aangaan met alle betrokkenen. Zo organiseert de stichting New Financial Forum op 19 mei een dialoog over de betekenis en mogelijkheden van Erkend. Basis van de dialoog is het kerndocument ‘De grondslag van Erkend’, dat Schilperoort eind 2015 heeft opgesteld.

In het 54 pagina’s tellende document wordt gesteld dat erkend garant staat voor een financieel adviseur die de consument een persoonlijk en maatwerkadvies conform de beroepsnorm biedt, aantoonbaar deskundig en ervaren in zijn beroep is, zich blijvend traint in adviesvaardigheden, een integriteitsscreening heeft doorlopen, zich conformeert aan de erkend beroepscode en gelofte, zich door middel van een breed netwerk blijft verdiepen, een kritisch reflectieve houding heeft en een voortdurende kwaliteitscyclus in zijn carrière doorloopt. “Met zijn beroepsregistratie voldoet de erkend-adviseur vanzelfsprekend direct aan de wettelijke vakbekwaamheidseisen”, aldus schilperoort. “Door deze professionalisering kunnen we de consument een inhoudelijk juist en persoonlijk advies op maat garanderen.”

Bouwstenen

Schilperoort heeft drie fundamentele bouwstenen gedefinieerd die moeten leiden tot meer vertrouwen in de kwaliteit van advies. Dit zijn: integriteit, vakbekwaamheid en werkervaring & -verdieping. “adviseurs kunnen in aanmerking komen voor een beroepsregistratie wanneer zij voldoen aan de eisen op het gebied van integriteit, vakbekwaamheid, werkervaring en -verdieping. Zij kunnen een registratie aanvragen voor één of meer van de openbare erkend kwaliteitsregisters. Het wettelijke vakbekwaamheidsbouwwerk vormt daarbij uitgangspunt voor de bovenwettelijke registers van erkend. Wanneer adviseurs voldoen aan de eisen voor het betreffende register, zijn zij gerechtigd de titel en het logo geregistreerd erkend adviseur te gebruiken. Om vervolgens geregistreerd te blijven dienen zij te voldoen aan een inspanningsverplichting. Erkend borgt op deze wijze dat de financieel adviseur, vanuit een bovenwettelijk startniveau, zijn kennis, vaardigheden en competenties voortdurend op peil houdt én doorontwikkelt.”

Professionalisering

Erkend moet de krachten in de sector gaan bundelen. Een landelijk kwaliteitsregister is herkenbaarder voor de klant, stelt Schilperoort. “We kennen nu veel registers. Geen van alle bedient echter het volledige werkveld van financieel adviseurs. Initiatieven tot samenwerking zijn tot op heden uitgebleven of niet bekrachtigd. Dit leidt tot een ondoorzichtig en verdeeld werkveld met een diversiteit aan kwaliteitsnormen, keurmerken, procedures en werkwijzen. Deze verscheidenheid is niet herkenbaar voor de consument.”

Ook vindt Schilperoort dat onderwijsinstellingen op dit moment slechts opleiden voor de wettelijke toetsing.

“Dit in plaats van hen gedegen voor te bereiden op de werkpraktijk. Kwaliteit van advies laat zich niet enkel meten door de huidige eenvoudige toetsmethodiek. De markt heeft behoefte aan praktijkgerichte adviseurs die de benodigde adviesvaardigheden beheersen en deze direct kunnen toepassen.”

Schilperoort vindt het van belang dat er een duidelijk beroepsprofiel van de adviseur komt. “Een beroepsprofiel helpt een beroepsgroep zich verder te professionaliseren en dient als basis voor de ontwikkeling van uniforme richtlijnen en protocollen voor de beroepsuitoefening. Een gedragen beroepsprofiel geeft tuchtrecht een plaats in het werkveld. Met de invoering van tuchtrecht kan de consument erop vertrouwen dat de kwaliteit van handelen binnen de beroepsgroep wordt gereguleerd.”

Verder vindt Schilperoort dat de vindbaarheid van een deskundige financieel adviseur voor de consument te laag is. “Er is geen platform dat de consument toegang biedt tot transparante en volledige informatie met klantreviews op basis waarvan een passende keuze gemaakt kan worden. Daarnaast hebben diverse instanties verschillende toezichthoudende, regelgevende en controlerende taken. Deze instanties – en hun concrete rollen – zijn niet altijd helder voor de adviseur. Een gezamenlijk, laagdrempelig platform dat adviseurs en de diverse spelers in het werkveld verbindt, ontbreekt momenteel. Vandaar dat er onmiskenbaar behoefte is aan één transparant, eenvoudig kwaliteitsregister; aan een instituut dat zich stevig verankert in de markt en het gehele werkveld van financieel professionals, werkgevers, consumenten en gelieerde overheids- en onderwijsinstellingen compleet en professioneel bedient.”

Mijn erkend

Schilperoort heeft in het document ‘Erkend kwaliteitscyclus; van aanvraag tot herregistratie’ uitgewerkt hoe het registratieproces te werk kan gaan. Dit document omschrijft registratie, inspanningsverplichtingen en herregistratie. Adviseurs kunnen online een beroepsregistratie aanvragen voor één of meer Erkend-registers. Bij het aanvragen van een beroepsregistratie krijgt de adviseur toegang tot een persoonlijke online omgeving: Mijn Erkend. De adviseur kan via Mijn Erkend de status van zijn registratie-aanvraag monitoren. Zodra het gehele registratieproces met goed gevolg is afgerond, wordt de adviseur in de openbare kwaliteitsregisters opgenomen en is zijn profiel toegankelijk voor (potentiële) klanten.

Een adviseur kan toetreden tot het register als hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hij de DSIscreening doorlopen hebben, de Eed of Belofte hebben ondertekend en uitgesproken en voldoen aan de Wftdeskundigheideisen. Verder is het van belang dat adviseurs met goed gevolg het registerexamen van Erkend afleggen (of een door Erkend gelijkgesteld diploma kunnen overleggen) en zullen ze zich op het moment van registratie verbonden moeten hebben aan een PAsysteem. Ook acht Erkend een minimaal aantal uur uitvoerend werk essentieel voor beroepsregistratie. Deze voorwaarden borgen volgens Schilperoort een gelijke bovenwettelijke instapnorm om toe te treden tot één of meer registers.

De inspanningsverplichting geldt per register (met inachtneming van het hoger voor lager principe) en beslaat een periode van vier jaar. Na deze vier jaar gaat de adviseur automatisch op voor herregistratie en wordt beoordeeld of aan de inspanningsverplichting is voldaan. De adviseur dient te voldoen aan een aantal voorwaarden voor zijn inspanningsverplichting. “Integer gedrag is onlosmakelijk verbonden aan bewustwording. Bewustwording wordt onder meer bereikt door reflectie op het eigen handelen: door andere professionals en door jezelf. Een Erkend-adviseur dient een doorlopend kritisch reflectieve houding ten opzichte van zijn eigen werk te tonen. Hij dient hiertoe gedurende de registratietermijn twee adviesdossiers aan te leveren, hierop feedforward te ontvangen (en te geven) en in een zelfevaluatie op te reflecteren. Tevens zijn er eisen als het he onderhouden van PA, het voldoen aan de wettelijke PE- en Erkend PE-verplichting.” Binnen de inspanningsverplichting acht Erkend twee specifieke vereisten op het gebied van werkervaring en -verdieping van belang. Zo zal de adviseur moeten blijven voldoen aan de eerder gestelde eisen van werkervaring en zal hij kennis moeten hebben van de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden van de belangrijkste instanties. “Erkend organiseert dan ook in samenwerking met belangrijke instanties, zoals de AFM, Kifid, CDFD een kennismakingprogramma. De adviseur komt daadwerkelijk in aanraking met deze belangrijke spelers.”

Na de eerste inspanningsverplichting van vier jaar gaat de financieel adviseur automatisch op voor herregistratie. Erkend toetst of de adviseur op het moment van herregisteren voldoet aan de eisen en als hieraan wordt voldaan wordt de adviseur opnieuw geregistreerd voor een periode van vier jaar.

Over de kosten voor de adviseur laat Schilperoort nog niet uit. Het moet in ieder geval betaalbaar blijven voor iedere adviseur en wellicht met financiële ondersteuning van verschillende instanties. “Het wordt in ieder geval voor alle partijen goedkoper dan hoe we het nu hebben geregeld.”

“Natuurlijk beslaat het document meer dan ik nu kan vertellen. We staan open voor suggesties voor verbeteringen en aanvullingen. Wel is het noodzakelijk dat meerdere partijen de noodzaak van de missie onderschrijven: het versterken van vertrouwen in de financiele dienstverlening bij de consument, het bedrijfsleven en de overheid en te laten zien dat we in staat zijn om met in achtneming van alle belangen het heft weer in handen te nemen. Volgens mij is de tijd hier rijp voor”, aldus Schilperoort die benadrukt dat Erkend geen rol als lobbyist zal krijgen, geen belangenvereniging wordt en niet zal optreden als vertegenwoordiger van de adviseur.

‘Door professionalisering kunnen we de klant een persoonlijk advies op maat garanderen’
‘Met een beroeps-registratie voldoet de Erkend adviseur direct aan de wettelijke vakbekwaamheidseisen’

Reactie toevoegen

 
Editie
Wijzigingen hypotheken 2024 en impact op betaalbaarheid

Wijzigingen hypotheken 2024 en impact op betaalbaarheid

(Lindenhaeghe in Ken je vak! in VVP 1-2024) Jaarlijks wordt de Tijdelijke regeling hypothecair krediet (Trhk) op een aantal punten gewijzigd. In dit artikel zullen...

Maak arbeidsongeschiktheid bespreekbaar

Maak arbeidsongeschiktheid bespreekbaar

(Lindenhaeghe in katern Veilig Wonen in VVP 6-2023) Met een toename in eenpersoonshuishoudens en de groei van het aantal zzp’ers, zijn de financiële...

Lindenhaeghe ziet inschrijvingen PE-examens enorme vlucht nemen

Lindenhaeghe ziet inschrijvingen PE-examens enorme vlucht nemen

Ook in het laatste kwartaal zijn de aantallen PE-examens achtergebleven, maar volgens Lindenhaeghe is inmiddels een kentering zichtbaar. Edwin Deijs, commercieel...

Alleen een Wft-diploma niet genoeg

Alleen een Wft-diploma niet genoeg

(Jouw Vakbekwaamheid, Ken je Vak! VVP 5-2023) Drie Wft-examens behalen en je mag het vak van hypotheekadviseur uitoefenen. Maar kan je dan ook daadwerkelijk adviseren?...

De eigenwoningregeling: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…

De eigenwoningregeling: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…

(Lindenhaeghe in Ken je vak! in VVP 4, 2023) Iedere hypotheekadviseur (her)kent het wel: de worsteling met de eigenwoningregeling bij het uitwerken van een...

Lindenhaeghe aangenaam verrast door succes LinkedIn-post

Lindenhaeghe aangenaam verrast door succes LinkedIn-post

“Natuurlijk hadden we de hoop dat de post tot meerdere reacties zou leiden, maar we zijn echt enorm verrast dat onze oproep zo door de branche is omarmd."...

Lindenhaeghe: back to core business

Lindenhaeghe: back to core business

Lindenhaeghe gaat de activiteiten onder Lindenhaeghe Legal uitfaseren. Dit omdat de opleider zich weer volledig wil focussen op de financiële branche. Back...

Lindenhaeghe: terugval van aantal afgelegde PE-examens in sector zorgwekkend

Lindenhaeghe: terugval van aantal afgelegde PE-examens in sector zorgwekkend

Lindenhaeghe roept de sector op tijdig werk te maken van het PE-examen 2022-2025. De opleider noemt het zorgwekkend dat er tot nu toe 41 procent minder PE-examens...

Lindenhaeghe biedt totaaloverzicht Prinsjesdag

Lindenhaeghe biedt totaaloverzicht Prinsjesdag

Lindenhaeghe heeft voor de elfde keer het Prinsjesdag Totaaloverzicht uitgebracht. De vakredactie van Lindenhaeghe heeft in de nacht na Prinsjesdag doorgewerkt om...

Betaalbaarheid versus haalbaarheid

Betaalbaarheid versus haalbaarheid

(Lindenhaeghe in Katern Ken je vak! in VVP 3, 2023) Zet drie mensen in één kamer, geef ze allemaal exact hetzelfde inkomen en dezelfde vaste lasten,...