Van bankier naar leraar

Hoe geef je betekenis aan je leven? Zeg je baan als bankier op en ga voor de klas staan. Eind juni maakte demissionair staatssecretaris Dekker bekend dat een snelle omscholingscursus, de crash course, ook landelijk mag worden aangeboden. De crash course is bedacht door Vivianne Spruit, oprichter van het Schoolbureau.

Het idee is simpel. Biologen, bankiers, verzekeraars en natuurkundigen kunnen een dag intensief meekijken in het voortgezet onderwijs. Als het vuur overwaait, kan er een verkorte opleiding gevolgd worden, de crash course. Per cursus is er plaats voor maximaal acht deelnemers. Op de school waar de cursus plaatsvindt, proeven de deelnemers de sfeer, worden de belangrijkste pedagogische en didactische basisprincipes geleerd die voor het voortgezet onderwijs van belang zijn, worden enkele lessen geobserveerd en staan de deelnemers ook zelf voor de klas. De cursus wordt afgesloten met een individueel gesprek. Daarin worden geschiktheid en motivatie voor het onderwijs geëvalueerd.

Op deze manier kunnen er snel nieuwe leraren worden geworven voor de basisschool. Nodig omdat het tekort oploopt tot 9.300 vacatures in 2025, aldus een bericht van de NOS. Het Schoolbureau, een samenwerkingsverband van arbeidsbemiddelaars, coaches en lerarenopleiders, gelooft in ondernemerschap in het onderwijs en zoekt naar oplossingen voor structurele problemen. “Om de vraag van nu en de tekorten van de toekomst het hoofd te bieden, hebben we een aantal innovatieve projecten ontwikkeld waarmee we de instroom van nieuwe leerkrachten in het onderwijs bevorderen, het risico op uitval minimaliseren en ervoor zorgen dat ervaren docenten met plezier voor de klas blijven staan”, aldus de site van het Schoolbureau.

De NOS sprak met twee leraren die via de crash course in het onderwijs terechtkwamen: Maarten Meijer en Bjorn Konig. De een was business controller, de ander sociaal wetenschapper. Meijer staat nu voor een vmboklas en gaat binnenkort naar een andere school om les te geven aan vwo-leerlingen. “Ik wilde iets gaan doen waarmee ik iets kon betekenen voor deze kinderen”, verklaart hij. “En ik vind het fantastisch.” Hij verdient minder dan in het bedrijfsleven. “Maar dat heb ik ervoor over.”

Reactie toevoegen

 
Editie
Meer over