Voortborduren op succes

Hans van der Linden:  ‘Durf ook nee te zeggen.’

Consolidatie. Dat is waar Lands Advies uit Beverwijk momenteel op inzet. Directeur Hans van der Linden: “We zullen natuurlijk elke kans grijpen die zich aandient. Maar ik zie nu even geen groot nieuw project in het verschiet.”

Lands Advies heeft de afgelopen jaren al belangrijke vernieuwingsslagen gemaakt. Eén van de meest recente is de introductie van serviceplannen in de particuliere portefeuille. Een doorslaand succes, aldus Van der Linden. Lands Advies is zich in toenemende mate op bedrijfsmatige risico’s gaan richten.

Het kantoor wil zijn particuliere portefeuille echter niet kwijt. Dankzij de introductie van serviceplannen kunnen de particulieren op maat, en daarmee voor Lands Advies efficiënter, worden bediend. “Waarbij we echt niet het onderste uit de kan hoeven”, zegt Van der Linden. “De klok gaat niet bij elke vraag meteen lopen. Maar overall leggen we met behulp van de serviceplannen nadrukkelijk de relatie tussen de dienstverlening die de klant krijgt en wat hij betaalt.”

De particuliere klant kan bij Lands Advies kiezen uit vijf smaken. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat de meeste klanten gaan voor het middelste serviceplan. Van der Linden vertelt dat de serviceplannen ‘een enorme vlucht hebben genomen’. “Meer dan we hadden verwacht. We zijn er tweeënhalf jaar geleden mee begonnen. Inmiddels hebben 2.500 particuliere klanten een serviceplan afgesloten.”

Lands Advies heeft inmiddels besloten voort te borduren op het succes. Van der Linden: “Wij gaan hetzelfde model toepassen bij zzp’ers, die we de mogelijkheid bieden in één pakket zowel hun zakelijke als particuliere risico’s af te dekken. Verder schoeien we ook een personal benefits-aanbod op de abonnementsleest. Inmiddels zijn we gestart met een pilot voor het laatste.”

‘Kansen benutten, geen halsbrekende toeren uithalen’

Usain bolt

Eén van de vragen aan de adviseurs in de VVP-rubriek ‘Uit de praktijk’ is dit keer: waar staat je kantoor over vijf jaar. Van der Linden denkt dat het kantoor de komende jaren gestaag verder zal groeien. De groei zit er overigens goed in; 2017 is het beste jaar ooit voor Lands Advies. “De omzet neemt fors toe, terwijl de kosten iets teruglopen. In het zakelijke segment, ons belangrijkste werkterrein, plukken we nu duidelijk de vruchten van het zaaiwerk dat we de afgelopen jaren hebben verricht. We laten ons veelvuldig zien bij ondernemers en hun organisaties. Veel van die ondernemers weten ons vroeg of laat te vinden. Lands Advies heeft ook ongelooflijk veel ambassadeurs. Adverteren doen we niet.”

Geleidelijke groei dus in plaats van een spurt. “Usain Bolt heeft het wereldrecord op de 100 meter sprint met 9,58 seconden. Inmiddels is hij gestopt, maar hij zou een enorme inspanning hebben moeten plegen om zijn eigen record te verbeteren. Dat is het punt waarop Lands Advies zit. Als wij een grote sprong voorwaarts willen maken, moeten wij ook een heel grote slag maken. Willen we dat, terwijl we het nu prima doen? We zullen kansen zeker benutten, maar we gaan geen halsbrekende toeren uithalen. Een grootschalig nieuw project? Ik zie het even niet gebeuren.”

Ruimte voor klanten

Van der Linden zegt persoonlijk ook niet de uitdaging van een nieuw groot project te zoeken. Voor hem is het van groot belang dat hij genoeg ruimte houdt om naar klanten te gaan. “Ik zou niet meer met plezier naar mijn werk gaan als ik alleen maar manager was. Toen één van de aandeelhouders eerder dit jaar vertrok, hebben wij taken herschikt binnen de directie (die Van der Linden samen met Hans Schoone voert, red.). Ik ben iets meer gaan managen, maar heb gelukkig genoeg tijd overgehouden voor advieswerk bij klanten. Want als ze dat bij me weghalen, stop ik ermee!”

Meer verantwoordelijkheden

Het vertrek is ook opgevangen door medewerkers, en dan de teamvertegenwoordigers in het bijzonder, meer verantwoordelijkheden te geven. Dat pakt goed uit. Het heeft bovendien gezorgd voor een prettige dynamiek op kantoor. “Verandering biedt kansen. Het wordt zo vaak gezegd, dat het bijna een cliché is geworden. Maar het is écht waar. Veel collega’s op kantoor zien nieuwe kansen voor zichzelf.”

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Met en voor de klant

Met en voor de klant

“Je kunt mij niet harder op de ziel trappen dan door de klant niet te willen helpen. Sta altijd met en voor de klant.” aldus Hans van der Linden, directeur...