Omweggetje

Albert van der Poll roze blouse

"De lobby van het Verbond is in politiek Den Haag in staat om via een omweggetje het provisieverbod te omzeilen", schrijft financieel adviseur Albert van der Poll in een reactie op de komst van het digitaal loket beleggingsverzekeringen van het Verbond van Verzekeraars.

Als deze route door AFM en politiek wordt geaccepteerd, na meer dan tien jaar inzet van het intermediair op kwaliteitsverbetering van het advies, benadrukken van het belang van een ongebonden advies, onafhankelijk van verkoop van een product, en met al onze PE-plus examens zijn we geen steek opgeschoten. De lobby van het Verbond is in politiek Den Haag in staat om via een omweggetje het provisieverbod te omzeilen voor iets wat je vroeger een loondienstadviseur zou noemen, de niet ten onrechte uitgestorven adviseur die alleen de producten van zijn werkgever aanbood en werd betaald over de omzet.

 

Ondertussen krijgen de echte adviseurs nog steeds te horen dat zij ofwel gratis hersteladvies moeten geven, dan wel dat ze te duur zijn. Het is lastig concurreren met gratis adviezen. Dit geeft wéér de indruk dat het advies een niet al te benodigd wormvormig aanhangsel bij het product is.

 

Het advies zou centraal moeten staan bij het herstel. Wat heb je? Snap je dat? Is het een probleem? Wat kan 't nog worden? Is dat een probleem voor jou? Kan het worden opgelost? Wat is de oplossing? Is die haalbaar en betaalbaar? En ja, daar komt soms uit dat mensen geen hogere kosten willen, soms niet kúnnen overstappen vanwege regels van maatschappij of fiscus of NHG. En dan is de beste oplossing vaak een aanpassing binnen het lopende product. De orv afsplitsen, beleggen in nieuwe fondsen met lagere kosten. Maar lang niet altijd. Met grote regelmaat zijn er consumenten die afkoop willen (waarbij hypotheekverstrekkers boetes in rekening brengen voor 't aflossen) en annuïtair gaan aflossen. Wat gaat dit loket dan doen?

 

Tijdens de 'woekertoer' van enkele weken geleden kon ik een aantal mensen door simpel te vertellen dat er géén extra kosten en geen afkoopkosten van toepassing zijn, de polis die zij al meer dan tien jaar in de klamme knuistjes vastklemmen laten omzetten naar veel rendabeler (bankspaar of ETF) vormen, of domweg stopzetten. Gewoon ophouden met die ellende, drie keer slikken en weg met de rotzooi. Zou het loket ook tot dat soort adviezen komen?

Reactie toevoegen