Wie vangt je op als jou wat overkomt

Robert van Twillert PORTRET 2

Een auto-immuunziekte velde vorig jaar Robert van Twillert, directeur en compagnon Meerwaerde Financieel Adviseurs in Bunschoten-Spakenburg. Gelukkig is Robert inmiddels weer een heel eind opgeknapt. Maar, houdt hij collega-adviseurs voor: "Wie vangt jou op als jou wat overkomt?" Bijgaande tekst schreef Robert als onderdeel van zijn revalidatie.

Wat een zomer was het voor ons gezin in 2016. ’s Ochtends 8 juni sta ik nog in volle gezondheid mijn vrouw en zoon uit te zwaaien voor een schoolkamp. Ik zou mij gaan voorbereiden voor mijn laatste PEplus-examen, met de gedachte alles op tijd binnen te hebben. Zover kwam het helaas niet. Dezelfde middag lag ik in het ziekenhuis. Binnen 24 uur was ik volledig verlamd, moest ik beademd worden en lag ik in coma. Door toedoen van een bacterie heeft mijn immuunsysteem mijn centrale zenuwstelsel aangevallen en mij volledig uitgeschakeld (Bickerstaff). Een langdurige opname in het ziekenhuis en een pittig traject in diverse revalidatiecentra volgden. 
Gelukkig had ik de meest belangrijke Wft-diploma’s binnen, maar ging ik die laatste nog op tijd redden (voor 31-12-2016)? Zou de AFM mij uitstel verlenen, als het niet zou lukken? Als mede-eigenaar van een familiebedrijf is de vraag in hoeverre ons bedrijf ook ‘lam’ is gelegd.
In mijn dagelijkse praktijk was ik veel met het adviseren van ondernemers bezig. Van zzp’ers, mkb’ers tot eigenaren van miljoenenbedrijven met veel personeel. Een advies rondom arbeidsongeschiktheid, overlijden en kosten op het gebied van zorg zijn mijn interessegebieden. Sinds enkele jaren ben ik ook actief als Gecertificeerd Risk Management Consultant. Hoe bewaak je de continuïteit van je gezin en bedrijf?

Alhoewel het een behoorlijke inspanning was voor mij en ik daarmee ‘revalidatie technisch’ een grens heb overschreden, heb ik het examen mogen halen. PEplus Vermogen met een mooi resultaat qua cijfer.

Dat de kennis er nog was, daar twijfelde ik niet aan. Het ging er met name om het uurtje ‘pieken’ dat ervoor nodig is en de planning als voorbereiding. Waar ik zoiets normaal tussendoor zou doen, moest ik nu behoorlijk plannen. Mijn vader is mee geweest als chauffeur en ik denk dat mijn buren gek van mijn ‘gewiebel’ werden.

Ondertussen geldt nog steeds: wat als de ondernemer komt te overlijden, arbeidsongeschikt raakt, een compagnon ‘uit moet kopen’?
Ook wel eens nagedacht over: ”Wat als het mij als adviseur overkomt?” Hopelijk ben je dan niet de spreekwoordelijke ‘loodgieter, waarvan thuis de kraan lekt’.
Ons bedrijf (Meerwaerde) is dusdanig georganiseerd dat het niet meer afhankelijk is van bepaalde personen, dus ook niet van mij. Wij sturen op continuïteit en dat is juist in het belang van onze klanten. 
Dat was in 2010 een van de redenen om geen familienaam als bedrijfsnaam meer te hebben. Ik denk alles goed geregeld te hebben, maar denken mijn compagnons en ik er na deze ervaring nog steeds zo over? Hebben wij de impact niet onderschat? Dus niet alleen financieel, maar juist ook emotioneel. Wij zijn immers een familiebedrijf met een zeer sterke binding met elkaar. Wordt het weer tijd om risicomanagement- en inkomensadvies op onszelf toe te passen? Wie zorgt er voor mijn gezin? Is de continuïteit van Meerwaerde voldoende gewaarborgd? Kunnen alle gemaakte afspraken met klanten wel nagekomen worden? Hoe worden mijn klanten geïnformeerd?
Ondanks de ellende van afgelopen tijd, ervaar ik veel begrip van mijn team en klanten. Daarvoor ben ik hen dankbaar. Gelukkig is mijn uitval relatief kort en is het niet zover gekomen, dat ons bedrijf en mijn gezin in de problemen gaan komen.
Ik ben een hele ervaring rijker. Dat zal mij als mens en zeker als adviseur ten goede komen.

Nu verder volledige focus op de revalidatie in ieders belang. Hierbij hoort ook, dat ik op een aantal dagen een paar uurtjes op de achtergrond mee draai. Het gaat nog om de conditie, zowel fysiek (goed te trainen) als mentaal (met vallen en opstaan en dat gaat helaas het meeste tijd kosten). Voor de rest nog een aantal medische controles en dan zijn we ook zo weer een jaar verder!

Af en toe laat ik mij op een bijeenkomst zien, zodat ik een beetje bij blijf. En vanaf maart weer nieuwe rondes voor PE.

Tips aan mijn ondernemende vakgenoten:
- maak een calamiteitenplan en bespreek deze;.
- zorg dat alle posities dubbel bezet zijn qua Wft-diplomering;
- maak duidelijke afspraken hoe je voor elkaar gaat zorgen;
- kan het bedrijf dit op elk moment dragen? Is er op elk moment voldoende liquiditeit?
- zorg dat je eigen aov en financiële planning ‘up to date’ is en wees niet teveel afhankelijk van je compagnons.

Reactie toevoegen

 

Reacties

- 17 januari 2017

Beste Robert, een heftig verhaal maar goed om het te delen met je vakgenoten. Ik zit op dit moment midden in een gelijksoortige positie en pas als je hiermee te maken krijgt gaan je ogen goed open voor dit soort dingen. Ik heb ook wel geleerd dat je andere keuzes en prioriteiten gaat stellen als je met iets dergelijks te maken krijgt. Ik wens jou alle goeds toe voor de toekomst. Petra van der Wal

Samen betrokken: Meerwaerde financieel adviseurs

Samen betrokken: Meerwaerde financieel adviseurs

(Uit VVP 02-2022) Financieel adviseurs staan midden in de samenleving. Deze Local Hero’s zijn vraagbaak voor verzekeringen, hypotheken en andere geldzaken,...

Adviseur Zeger van Twillert: focus op je missie

Adviseur Zeger van Twillert: focus op je missie

“Ict is het belangrijkste gereedschap dat wij als adviseurs in onze organisatie gebruiken. Daarom hebben we al in een vroeg stadium besloten dit uit te besteden....

Focus op je missie

Focus op je missie

“Ict is het belangrijkste gereedschap dat wij als adviseurs in onze organisatie gebruiken. Daarom hebben we al in een vroeg stadium besloten dit uit te besteden....

Wie vangt je op als jou wat overkomt?

Wie vangt je op als jou wat overkomt?

“Het kan ook jou zomaar overkomen: ziekte of ongeluk. Zorg dat je hebt nagedacht over hoe het dan verder moet je kantoor. Wij konden gelukkig snel schakelen,...