Adviseurs enthousiast over dialoogsessie AFM

Theodor Kockelkoren

Zo’n 75 adviseurs woonden de dialoogsessie ‘In gesprek met de AFM’ bij. De volgetekende sessie leverde bruikbare tips op om de relatie tussen AFM en adviseurs te verbeteren. De AFM gaat met een aantal tips ook concreet aan de slag. Alleen al hierom werd de dialoogsessie bijzonder gewaardeerd door zowel AFM als adviseurs.

Dat de AFM nadrukkelijker dan ooit haar oor te luisteren legt bij de markt komt niet uit het niets. Ten eerste zal het provisieverbod een enorme impact hebben op alle partijen in de markt. AFM-bestuurder Theodor Kockelkoren: “Zowel aanbieders, adviseurs als AFM zullen op hun weg nog veel tegenkomen. Het is goed om met elkaar het gesprek aan te gaan. Wij hebben namelijk het idee dat het contact tussen markt en AFM voor verbetering vatbaar is en dat de afstand onnodig groot is.” Daarnaast liet het SEO-onderzoek onder 8.000 financieel adviseurs zien dat de kloof tussen AFM en adviseurs groot is en dat die alleen gedicht kan worden als beide partijen toenadering zoeken. Ten derde zocht Michiel Denkers (Hoofd Toezicht AFM) in zijn VVP-column ‘Aftellen naar 2013’ nadrukkelijk de dialoog met adviseurs en gezien de vele reacties op zijn columns leek een bijeenkomst meer dan gerechtvaardigd. Voor de aanwezige adviseurs was het grootste leerpunt dat de angst voor de AFM als een instantie die bij het minste of geringste boetes oplegt  niet terecht is. De AFM staat open voor vragen en opmerkingen. Wie zich bijvoorbeeld bij de AFM meldt met een vraag of een dilemma, wordt absoluut niet automatisch in het verdachtenhoekje geplaatst. Dat doet de AFM alleen maar als er concrete signalen zijn van bijvoorbeeld consumenten. Ook bleek dat de AFM wel degelijk goed luistert naar de adviesmarkt en open staat voor suggesties om het beleid aan te passen. Op verzoek van de AFM kwamen de aanwezige adviseurs met heel wat tips om de kloof tussen adviseurs en AFM te verkleinen. Zo zou er een soort leeswijzer dienen te komen om de boetes die de AFM oplegt beter te kunnen begrijpen, zou de AFM toegankelijker voor de markt moeten zijn met bijvoorbeeld inloopspreekuren en zal de AFM meer moeten uitstralen dat iedereen die momenteel een AFM-vergunning heeft wel degelijk integer en professioneel zijn vak uitoefent. Stuk voor stuk ideeën waar de AFM werk van gaat maken. Ook bleken adviseurs behoefte te hebben aan best practices, heldere en duidelijke communicatie en willen ze bij bewezen goed gedrag ook de ruimte hebben voor zogenoemde ‘short cuts’ in hun advisering, een ruimte die er volgens Kockelkoren al is. Tevens willen adviseurs dat de AFM de kosten in toom houdt. Kockelkoren: “Dat zullen wij zeker doen. De kosten zijn de laatste jaren ook op hetzelfde niveau gebleven. Toch heb ik ook slecht nieuws. De overheid heeft tot nu toe voor dertig procent in de kosten van de AFM bijgedragen en deze bijdrage verdwijnt. Dit zal wel degelijk een kostenverhogend effect hebben.” Ook gaven de adviseurs nog tips aan zichzelf: om een echte stem te hebben in het politieke krachtenveld is het van belang dat adviseurs zich eindelijk verenigen. Daarnaast omarmden de adviseurs het credo: een betere financiële wereld begint bij je zelf. “Straal uit dat je in je eigen meerwaarde en in de adviessector gelooft. Als je er zelf niet in gelooft, hoe kan de consument er dan wel in geloven?”
Conclusie van nagenoeg alle aanwezige adviseurs: een geslaagde sessie voor alle partijen: adviseurs raakten hun angst voor de AFM kwijt en beseften dat de AFM wel degelijk naar hen luistet en signalen oppakt. De AFM kwam nog beter te weten wat er in de markt leeft en kreegt tips hoe de relatie met de adviessector verbeterd kan worden. Deze bijeenkomst zal daarom in ieder geval een vervolg krijgen.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Paul van Brederode - 5 december 2012

een vervolg ? hmmm.... Een eerste consult is gratis, daarna hebben adviseurs tegenwoordig een uurtarief. Het punt dat Theodor Kockelkoren nu een expliciet bevestigde wat Jurjen Oosterbaan Martinus zei, was zeer verhelderend. Hij zei dat een advies volgens de wet 'passend' moet zijn en dat dit o.a. kan betekenen dat professionele adviseurs die hun klant goed kennen (geldt dus niet voor DW en banken), voor een eenvoudige direct ingaande lijfrente van 10.000 euro koopsom geen uitgebreid klantprofiel en adviesrapport van 80 pagina's hoeven te maken met 50 verschillende offertes. Dat was voor mij de middag al waard. Ik begreep eruit dat wanneer je wensen en doelstelling al weet, je deze kunt resumeren, een passend advies kort kunt motiveren en als jij dat verdedigbaar acht, dan is het volgens de wet een passend advies. Vertrouwen op je eigen vakbekwaamheid. De AFM gaat vanaf nu uit van de professionaliteit van het overgebleven intermediair en niet meer zoals eerder, dat het alleen maar provisie-jagers zijn. Innocent until proven guilty zullen we maar zeggen.

Rob van Sneladvies.nl - 5 december 2012

Fijn dat de AFM eindelijk belangstelling heeft voor het overgebleven intermediair. Een gemiste kans dat ze dat niet eerder gedaan hebben. Het gaat tenslotte over ons en onze toekomst!

Joost - 5 december 2012

@Boudewijn. U heeft geheel gelijk dat CFD als enige intermediaire organisatie begrijpt wat het intermediair beweegd. Ook werd op bovenstaande bijeenkomst door Adfiz bij monde van Robert-Jan van Loon bevestigd dat zij het verlengstuk van de AFM zijn. Hij was erg in zijn schik door te stellen dat hij en Hartman de AFM bijzonder goed verstaan doordat zij zelf uit het AFM-nest komen en ook Adfiz onlangs een medewerker heeft ondergebracht bij de AFM. Ik vraag mij echt oprecht af hoe het ooit zover met Adfiz heeft kunnen komen?

Careltje - 5 december 2012

Eerst zien en dan geloven! Let wel, de afm is een overheidsinstantie en de recente geschiedenis leert wel hoe betrouwbaar de overheid is (niet dus). Ik ben gedurende een jaar bereid mijn "vijanddenken" en gebleken juiste wantrouwen in te ruilen voor de "benefit of the doubt". De publieke uitingen van de afm over het huidige intermediair (heel wat meer respect) maar vooral hun houding richting de echte marktbedervers en crisisveroorzakers, de verzekeraars en de banken, zullen over een jaar leidend zijn voor mijn standpuntbepaling alsdan.

Pollo - 5 december 2012

Vergeet ik nog 1 tip: zou de AFM bereid zijn de door haar te verzenden consumentennieuwsbrief aan bv. Adfiz voor te leggen alvorens deze te verzenden? Ik erger me regelmatig aan de -in mijn optiek- tendentieuze uitspraken, die ingrijpen in de adviespraktijk, zoals over gratis hersteladvies, de advieskosten moeten in verhouding met de premie.

Maarten - 5 december 2012

Uit het artikel blijkt dat de meeste adviseurs tevreden waren over de dialoog met de AFM. Het waren echter maar 75 adviseurs, en ik mocht daar niet bij zijn. Natuurlijk is het een begin, maar op deze manier duurt het wel erg lang om 8000 adviseurs te overtuigen van het feit dat de AFM nuttig werk doet. De hele sessie is alweer vergeten wanneer één AFM'er weer een verkeerde toon aanslaat. Dus AFM, niet alleen alles goed uitleggen bij 75 adviseurs, maar altijd en overal wanneer je weer in het nieuws komt.

Pollo - 5 december 2012

@ Maarten, het was volgens de aanwezigen een zeer positieve bijéeenkomst( ik ben gebeld door een colega, die pollo in real life kent) . We moeten ntauurlijk afwachten of de persoonlijke ervaringen nu ook worden opgepakt door het insittuut AFM. Ik zou me kunnen voorstellen dat er een vervolsessie komt, aan de andere kant hoeft niet elk intermediar persoonlijk overtuigd te worden. Ik hoor een opreche wens om toch ook te zorgen voor laagdrempelige toegang tot onafhankelijk advies. Ik doe noem de drie B's betrouwbaar bereikbaar betaalbaar.( met dan aan de chairwoman van PostNL)

minister van excessieve beloning - 5 december 2012

een maandelijkse beloning van ruim EUR 45.000 is voor een bestuurder niet slecht. Van mij mag deze man dat verdienen. Maar is balkenende norm niet wat rechtvaardiger? gelijke monniken gelijke kappen

Boudewijn - 5 december 2012

@Ome Joop, De dialoogsessie stond in het teken van hoe men de samenwerking kan verbeteren en niet in het teken van de bovematige beloning der AFM directie leden. Dit werd dan ook niet ingebracht. Toen Kockelkoren aangaf dat de overheid haar subisidie gaat intrekken en dit zal leiden tot kostenverhoging was het Herdink van CFD die voorstelde om de kosten volledig te laten vergoeden uit de hogere assurantiebelasting opbrengsten. Zo komen de kosten bij de consument te liggen en onstaat er een zuiver marktmodel. Maar het is niet aannemelijk dat dit overigens uitstekende voorstel door het ministerie wordt overgenomen. Opvallend was dat de overige brancheorganisaties schitterde door stilzwijgen en het telkens Herdink van CFD was die de toon zette. Het was weer eens te meer duidelijk dat CFD als enige organisatie begrijpt wat er in het veld gebeurd en concreet met oplossingen komt daar waar de andere zichzelf alleen maar op de borst slaan en weinig tot niets presteren.

Ome Joop - 5 december 2012

@pollo - Heeft iemand de vraag gesteld hoe de AFM aankijkt tegen een bestuurder met een beloning van 550.000 euro, die dan kleine ondernemers de maat moet nemen over hun eventuele excessieve beloning? Daar kan makkelijk 50% van af, zeker nu de klus bijna geklaard is.

Meer over
AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

De AFM had bij het onderzoek naar overtreding van de regels inzake maatwerk bij hypotheken drie partijen op de korrel, niet alleen de Rabobank die eind vorig jaar...

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

Er is een aanpak nodig om gebruik van buy now, pay later (BNPL) door minderjarigen te stoppen. En sturing in cryptoapps kan leiden tot vaker en risicovol handelen....

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

In 2023 heeft de AFM 240 vergunningen verleend aan financieel dienstverleners. Twintig aanvragen hebben uiteindelijk niet tot een vergunningverlening geleid. Daartegenover...

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

In een dinsdag verschenen rapport schetsen AFM en DNB uitgangs- en aandachtspunten te voor het vormgeven van het toezicht op artificiële intelligentie (AI)....

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

De AFM heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot...

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de AFM nodig. Dat kan onder meer het...

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat...

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

Van de huidige pensioenuitvoerders die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat voor de nieuwe uitkering. De AFM...

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om...

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari....