"adviseurs zijn kwakzalvers bij aov-advies"

Das Kapital.nl logo

Daskapital.nl roept zzp'ers op niet naar een financieel adviseur te gaan (kwakzalvers, aldus de site) maar een aov-verzekering zelf af te sluiten met behulp van de eigenlijk voor adviseurs bedoelde maar voor iedereen toegankelijke toolkit aov.

De website van Daskapital.nl leest: "De helft van de zzp'ers heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar dan moet die helft zonder verzekering wel voldoende vermogen hebben of een partner met een goed inkomen om de inkomensklappen bij langdurige ziekte op te vangen. Naar verwachting heeft die helft dat niet. Voor de onverzekerden resteren dan drie mogelijkheden. Bidden dat men gezond blijft (dat werkt echt!). Hopen op maatregelen van overheidswege (komen er voorlopig niet). Toch een verzekering afsluiten. Die laatste optie lijkt ons rationeel gezien een goeie, want pech zit in een klein hoekje, etc. Als u besluit om een verzekering af te sluiten, dan kunt u twee dingen doen. Uw adviseur bellen of zelf een passende verzekering zoeken. Dat laatste heet dan execution-only. In de verzekeringsbranche lopen mensen rond die vinden dat execution-only verboden zou moeten worden. Een zzp'er is niet in staat om zelf een goede verzekering uit te zoeken, stellen zij, en daarom zou iedereen verplicht advies moeten vragen bij een adviseur. Wij begrijpen die roep om verplichtstelling, want toezichthouder AFM veegde dit voorjaar de vloer aan met de kwaliteit van advisering over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen door *kuch* professionals. Van de onderzochte adviesdossiers was 95% onder de maat. En als kwaliteit niet je reclame is, dan is verplichtstelling een effectief middel om toch aan klanten te komen. Gelukkig zal een verbod op execution-only het nooit halen. De AFM zit ondertussen in zijn maag met toezicht op een grote groep kwakzalver-adviseurs. Uit arren moede heeft de toezichthouder daarom een toolkit samengesteld waarmee de adviseur hopelijk toch tot een acceptabel advies komt. Die toolkit bestaat uit lesmateriaal (wat is arbeidsongeschiktheid eigenlijk?), uit software om premies te vergelijken en uit handige factsheets. Het allermooiste van de toolkit is dat iedereen hem kan downloaden. Daarom ons advies aan zzp'ers: download hier de toolkit en zoek zelf uit wat het beste bij u past. Dat kost tijd, maar scheelt geld en een belabberd advies."

Inmiddels is er al veel op het bericht gereageerd.

Iemand schrijft: "Ik ben zelf net aan het einde van mijn 5 jarige AOV contract gekomen. Verzekering kost me onderhand meer dan € 600 p/m... Een nieuwe adviseur over de vloer gehad om te kijken naar een verlenging of overstappen. Deze verzekering was bij een andere adviseur afgesloten en nu blijkt dat deze beste man de afgelopen 5 jaar elke maand € 107 van mijn premie heeft gekregen voor zijn advies en het afsluiten. Ik heb de beste man in de afgelopen 5 jaar nooit meer gezien of gesproken. De ontvangers (adviseurs) zullen dit soort bedragen terecht vinden, de betalers onder ons zullen het asociaal hoog vinden"

Een ander, Uw Verzekeringsadviseur, reageert: "Grappig dat uiteindelijk de adviseur de Zwarte Piet krijgt. Stukje historie: de AFM heeft in al haar wijsheid besloten dat de AOV een impactvol product is, dit betekent dat de adviseur geen provisie meer mag ontvangen op nieuwe polissen en een berg formularia in moet vullen waar een paard de hik van krijgt. Voor een foutje in de papierwinkel krijg je een fikse boete, gevolg adviseurs zijn doodsbang voor de AFM. Dus ZZP-ers moeten direct afrekenen met de adviseur voor het advies dat ze krijgen, tussen de 750 en 1.500. Wat nu gebleken is dat de meeste ZZP-ers weinig centjes hebben en het verdommen te betalen voor advies. Advies is dus onbereikbaar geworden dankzij de AFM. Gevolg, politiek denkt Hee , hoe kan dat nou, weet je wat we gaan een verplicht AO verzekering invoeren voor de ZZP-er, oud verhaal, de WAZ kennen we nog wel, hoop premie en 70 % uitkering bijstandsbedrag. Conclusie: de politiek heeft de ZZP-er in deze positie gebracht door unieke en rigide regelgeving die nergens in de EU van toepassing is. De AFM is de lachende derde, die club, gedekt door de politiek, is de enige in de branche die groeit als kool, toezicht houden tot de branche dood is. Als afgeleide oplossing hebben enkele verzekeraars een Execution only variant in het leven geroepen, je gaat online door een AFM proof beslisboom heen en sluit zonder advies, dus zonder verantwoordelijkheid voor whatever v/d verzkeraar een AOV af, overigens wel tegen een paar honderd euro kosten. Adviseurs roepen dit al een tijdje, maar vinden itzt de AFM geen gehoor in 070."
 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Peter Veldhuizen - 20 november 2015

beter een goede aov, die meer dan 85 punten scoort in Rolls, dan 100% verzekerd bedrag voor een slechte verzekering, die weinig tot niets heeft verzekerd.Uiteraard hangt daar een bruto prijskaartje aan. Aan het eind van de rit ( einddatum verzekering) moet je gewoon blij zijn, dat je de verzekering nimmer nodig hebt gehad. (goede gezondheid)

Berend Tooms - 19 november 2015

De opening zegt eigenlijk al voldoende. De helft heeft geen AOV en mijn stelling is dat wat we ook proberen, behalve dan een wettelijke regeling in de vorm van de WAZ, die krijgen um ook niet. Geen dis-, maar een duscussie. Laten we er dus niet teveel woorden aan vuil maken, iedereen een vrije keuze. Kies voor jezelf, een kwakzalver, execution-only, misschien een broodfonds of helemaal nix of niets, maar laten we stoppen met daar dan nog veel over te schrijven of zeggen. Als er niets geadviseerd wordt gebeurt het in ieder geval ook niet slecht en dat scheelt, zo lees ik, een hoop geld.

Annemieke Postema: verplicht AOV-advies

Annemieke Postema: verplicht AOV-advies

Annemieke Postema (AOVdokter.nl) ), die een kennissessie verzorgt tijdens het VVP Event Inkomen op 12 september, pleit voor verplicht advies voor zelfstandigen in...

Een opgelegde kans

Een opgelegde kans

Durft u de ondernemer te adviseren een aov op basis van passende arbeid af te sluiten en hem bij arbeidsongeschiktheid ook op die manier te laten reïntegreren?...

Toolkit aov-advies beschikbaar voor alle adviseurs

Toolkit aov-advies beschikbaar voor alle adviseurs

Adviseurs kunnen vanaf nu de toolkit voor zorgvuldig advies over arbeidsongeschiktheidsverzekeringen downloaden. Deze toolkit bevat elf instrumenten om het aov-advies...

Zorgplicht sta in de weg bij aov-advies zzp\'er?

Zorgplicht sta in de weg bij aov-advies zzp\'er?

Een aantal Tweede-Kamerleden van de VVD wil weten of de zorgplicht een sta in de weg is bij het adviseren van toegankelijke aov's voor zzp'ers. De Vries (foto),...