Afm: "wetgeving alleen is niet voldoende"

Theodor Kockelkoren

"Uit ervaring weten wij als Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat wetgeving en toezicht noodzakelijk zijn om de doelstelling van veiligheid en eerlijkheid dichterbij te brengen. Tegelijkertijd is onze ervaring ook dat wetgeving alleen niet voldoende is", aldus Theodor Kockelkoren, waarnemend voorzitter AFM, in een reactie op de Week van het Geld.

Kockelkoren benadrukt het belang van de Week van het geld. "Extra aandacht gaat uit naar leerlingen van de basisschool, om ze te leren omgaan met geld. Dat is van groot belang. Daarbij willen we allemaal graag een financiële sector die eerlijk en veilig is. Klanten willen hun financiële instelling eerlijk zien handelen, waar dan ook, met wie dan ook en met wiens informatie dan ook. Ze willen voelen dat hun belang gediend wordt met eerlijke producten en diensten. En als belastingbetaler willen ze niet voor een onverwachte rekening geplaatst worden – kortom is veiligheid gewenst. Maar deze twee kernwaarden, eerlijkheid en veiligheid, worden niet vanzelf realiteit. Daarom is de sector dan ook overladen met wetgeving vanuit de verwachting dat hiermee de klus geklaard kan worden."

Om beide kernwaarden volledig te realiseren moet de eigen cultuur van de industrie doordrenkt raken met eerlijkheid en veiligheid, aldus Kockelkoren. "Dit vereist een samenspel van de industrie, de toezichthouder, de regering en de Tweede Kamer. In tegenstelling tot wetgeving kan een dergelijke cultuurverandering niet opgelegd worden. Zij kan wel gestimuleerd worden. Goede wetgeving kan hieraan zeker bijdragen, maar is dus niet voldoende. Het is aan de financiële instellingen om met voldoende aanmoediging vanuit toezichthouder en samenleving zichzelf ter hand nemen. Zij zullen met een integrale aanpak zowel de harde aspecten als de zachte aspecten van hun organisaties moeten veranderen. Nogmaals: dit betekent dus niet dat wetgeving en handhaving ervan kan verdwijnen. We hoeven en moeten geen keuze maken tussen wetgeving of een aanpak gericht op verandering van cultuur. Beide zijn nodig."
Volgens Kockelkoren heeft de AFM de afgelopen jaren op verschillende manieren geprobeerd om de sector te stimuleren deze uitdaging aan te gaan. "We hebben bijvoorbeeld gesproken over hun integrale verbeterplannen, over de wijze waarop ze intern hun organisaties aansturen en met welke profielen ze mensen werven. Meer recent hebben we met de DNB onderzoek gedaan naar het verandervermogen van financiële instellingen en deze instellingen zo een spiegel voorgehouden. Maar we zijn er nog lang niet. Net als de sector, zullen ook wij verder moeten investeren in kennis. Kennis hoe een dergelijke cultuur opgebouwd kan worden en welke rol de toezichthouder daarbij kan spelen. Wat kunnen we in situaties beter nalaten en wat zouden we vooral op moeten pakken? Wij zullen waar nodig streng blijven op de vereisten om eerlijk te handelen op de kapitaalmarkten en om klanten eerlijk te bedienen. Tegelijkertijd blijven we in dialoog met de industrie kijken hoe we hen kunnen helpen niet alleen op een instrumentele wijze te kijken naar ‘compliance’. Dit zal van ons ook een integrale aanpak vergen. We begrijpen daarbij de huidige dynamiek waarin wetgeving, soms gedetailleerd en soms open (en bij gebleken onduidelijkheden aangevuld met onze leidraden) door banken vertaald wordt in een nog grotere omvang voorschriften, procedures en interne controle systemen."

Kockelkoren zegt dat het voor financiële instellingen niet makkelijk zal zijn naast de harde, formele op compliance gerichte management systemen een cultuur op te bouwen waarin medewerkers én management verantwoordelijkheid voelen en nemen om het juiste te doen. "Behalve een externe toezichthouder met een integrale aanpak, zal het intern een balans vergen van formele en informele manieren om het juiste gedrag te stimuleren. Als het lukt zal de samenleving de vruchten plukken, doordat de industrie merkbaar beter zal presteren op de terreinen van veiligheid en eerlijkheid. Tegelijkertijd zullen financiële instellingen relatief minder last voelen van wetgeving en toezicht doordat deze passen bij de eigen cultuur en normen. En bovenal zal de industrie gestaag in staat zijn het vertrouwen te herwinnen."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Leo Tol - 19 maart 2014

Nu we het toch over EQ hebben, naar aanleiding van die examenvraag; 'Eerst de nieuwe moeder feliciteren of gelijk over het studiespaarplan beginnen? ' Bij een klant heb ik ooit een halfuur lang uitleg over de bij haar ontstane totaalruptuur mogen aanhoren, weggegaan met een net postje, klant voor het leven. Hoe verwerk je zoiets in een examenvraag?

Willem van Spronsen - 18 maart 2014

At Jos, Beste Jos, als jij wel over heel veel EQ beschikt dan is dat prima maar dat wil niet zeggen dat anderen, met name de oude garde zoals je ze benoemt , dat niet zouden hebben. Wel weet ik dat met name de dames over een derde zintuig beschikken. Discussies gevoed met emotionele intelligentie zijn prima maar dat houdt wel in dat argumenten daar ook vaak door zijn beinvloed, zoals nu. Dan heb ik toch liever een mix. Het gaat immers altijd om meningen, feiten en veronderstelde feiten.

Jos Damoiseaux - 18 maart 2014

Jos Damoiseaux /Damoiseaux-LaevenBV Ass/Hyp/Mak. Gelukkig dat men er langzaam achter komt dat je met regels geen eerlijkheid, veiligheid,integriteit in de branche krijgt.Wat ik steeds mis in de discussies is het aanleren van emotionele intelligentie.De veranderingen die nu plaatsvinden, ontstaan door de oude garde die de veranderingen op hun manier van denken laten plaatsvinden.Voorstel: koop een boek met onderwerpen over emotionele intelligentie.

Wil Rotteveel - 14 maart 2014

Of, hij die zonder zonde is mag de 1e steen gooien!

Mark van den Broek - 14 maart 2014

Beste Theo, eerlijkheid binnen financiele ondernemingen zoals banken, verzekeraars of adviseurs is een utopie die alleen nagejaagd kan worden maar nooit voor 100 % bereikt zal worden. Daar waar het gaat om (veel) geld wordt gesjoemeld, dat gebeurt bij subsidies, dat gebeurt bij banken en dus ook bij verzekeraars en adviseurs. Maar ook de AFM heeft zich in het verleden goed weten te verrijken ! Niemand werkt gratis, het zijn geen filantropische instellingen en zullen dat ook nooit worden. Banken en verzekeraars maken geen eerlijke produkten NU NOG STEEDS NIET! Zij hebben namelijk aandeelhouders en die willen geld op de plank zien.

Willem van Spronsen - 14 maart 2014

Superlatieven en vage stellingen die als waarheid worden gebracht, wat moeten wij ermee? Wat verstaat hij onder de sector. Wie is hierbij de man en wie is hier het paard? De enige argumentatie die blijkbaar zijn stellingen zouden ondersteunen is: de sector is overladen met wetgeving vanuit de verwachting dat de klus geklaard kan worden. De klus wordt op zich wordt niet omschreven en zal ongetwijfeld terugslaan op eerdere aanduidingen als (on)eerlijkheid en cultuur die totaal niet nader door hem wordt benoemd. Ook de nodige bewijslast ontbreekt. Wordt de sector (opnieuw) in de beklaagdenbank gezet? Of wordt impliciet gesteld dat de sector ( niet nader door hem benoemd) sinds de WFD en WFT er nooit uit geweest? Aansluitend komt hij met de volgende oplossing ofwel zijn voorgenomen doel, hij stelt: We hoeven en moeten geen keuze maken tussen wetgeving of een aanpak gericht op verandering van cultuur. Beide zijn nodig." Conclusie: Wat de cultuur of eerlijkheid ook moge inhouden of betekenen zij dient blijkbaar gezien de uitspraken van de heer Kockelkoren gebroken te worden.

Paul Schoo - 14 maart 2014

Zolang toezichthouders en klachteninstituten de banken en verzekeraars blijven beschermen, omdat ze zo nodig zijn voor onze samenleving en de gedupeerde klant in de kou laten staan zal de cultuur nooit veranderen.

Frans Lampe - 14 maart 2014

Ik vertrouw de AFM nog steeds niet, doen alsof zij boven de wet staan. Misschien kan dat veelvuldig gebruikte woordje eerlijk eerst eens worden toegepast op de hele AFM organisatie alvorens de rest de les te lezen.

Wil Rotteveel - 14 maart 2014

Kort samengevat, verbeter de wereld, doch begin bij jezelf. Prettig weekend.

Rob van Horssen - 14 maart 2014

Wellicht hebben we een toezichthouder nodig voor de 10 geboden. Gaat zeker lukken. Cynisch? nee hoor...

Meer over
AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

AFM: meerdere partijen op korrel in onderzoek naar overtredingen maatwerk bij hypotheken

De AFM had bij het onderzoek naar overtreding van de regels inzake maatwerk bij hypotheken drie partijen op de korrel, niet alleen de Rabobank die eind vorig jaar...

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

AFM jaarverslag 2023: digitale verleidingen meest riskant voor jongeren

Er is een aanpak nodig om gebruik van buy now, pay later (BNPL) door minderjarigen te stoppen. En sturing in cryptoapps kan leiden tot vaker en risicovol handelen....

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

AFM: aantal adviseurs en bemiddelaars met zelfstandige vergunning verder afgenomen

In 2023 heeft de AFM 240 vergunningen verleend aan financieel dienstverleners. Twintig aanvragen hebben uiteindelijk niet tot een vergunningverlening geleid. Daartegenover...

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

In een dinsdag verschenen rapport schetsen AFM en DNB uitgangs- en aandachtspunten te voor het vormgeven van het toezicht op artificiële intelligentie (AI)....

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

De AFM heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot...

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de AFM nodig. Dat kan onder meer het...

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat...

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

Van de huidige pensioenuitvoerders die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat voor de nieuwe uitkering. De AFM...

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om...

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari....