Banken profiteren van provisieverbod

Eric Landwaart (GfK)

"De invloed van het provisieverbod op het distributielandschap is fors, getuige de inzichten op basis van het eerste kwartaal van 2013." Aldus GfK.

 

Eric Landwaart, managing Consultant Finance, schrijft op de GfK-site: "Het aantal hypotheken dat bij het intermediair is afgesloten, is gedaald met 7procent. Waar in 2012 nog zes op de tien hypotheken via het intermediair zijn afgesloten, is dat in het eerste kwartaal van 2013 nog 56 procent. Het bancaire kanaal profiteert, distributie via dit kanaal stijgt van 38 naar 41 procent.
Ook binnen de markt van levensverzekeringen is de invloed van het provisieverbod duidelijk zichtbaar. Het aantal afgesloten levensverzekeringen is licht gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012, maar het distributieaandeel van het intermediair is met maar liefst 16 procent teruglopen naar 36 procent. Het bancaire kanaal profiteert, met name binnen de hypotheekgebonden overlijdensrisicoverzekeringen, terwijl de direct writers juist veel terrein winnen bij de andere levensverzekeringen."

Klik HIER voor het volledige bericht op de website van GfK.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Bert Alberts - 13 juni 2013

Ik begin steeds meer te geloven dat we met ons kantoor in een achtergebleven gebied zitten. Onze dagelijkse ervaringen staan haaks op dit soort resultaten allerlei onderzoeken waaruit blijkt dat het intermediair het maar zo moeilijk heeft en een stille dood gaat sterven. Voorzover mij bekend is door het provisieverbod nog geen een klant mijn door voorbij gelopen. Zou ook vreemd zijn want werken (net als heel veel kantoren) als jaren op feebasis. Zie dan ook niet meteen de link die zou blijken uit het onderzoek dat het provisieverbod ons 'de das om zou doen'. "ondanks" onze (wellicht) hogere tarieven dan de bank kunnen we onze klanten nog steeds een uitstekend aanbod doen door maatwerk te leveren en te kunnen putten uit de producten van de verschillende aanbieders. Bij klant A is de ene aanbieder concurrend en bij klant B de ander. Dit geldt voor alle onderdelen (rente, ORV-premie) etc. Denk dat dit € 500,- (aftrekbare) kosten die ik meer vraag dan een bank al snel zijn terugverdiend en in de praktijk lopen we dan ook nauwelijks tegen discussies over de prijs aan. Wij gaan dus gewoon lekker door met de klant de service en advies te geven tegen de prijs waarvan wij vinden dat die reeel en voor ons rendabel is. Wat de directe aanbieders, banken, etc. allemaal doen zal met plat gezegd 'worst wezen'. Laat de onderzoekers lekker doen waarvoor ze aangenomen zijn en laten wij ons met zijn allen niet gek maken. Ik wens alle vakbroeders een plezierige en zakelijke geslaagde toekomst toe.

Ken Yorukseven - 11 juni 2013

waaaat???? echt waaarr, waar? waar dan? in Nederland??? dat kan toch helemaal niet???? (m`n neus bloed nu...) onmogelijk dit, hoe kan een Bank nou hiervan profiteren??? eerst kostte het geld en nu niet meer???? zoiets? Hoe bedoel je bevoordeling??? dit heet dus een smerig politiek spelletje, de Bank mag meer geld verdienen en onzettend veel reserves hebben, dan hoeven ze bij de overheid geen steun meer te vragen...... duhhhhhh als het WEER misgaat laten ze ze dan echt omvallen???? not gonna happen.

Milco de Frel - 11 juni 2013

Beste allemaal, door jullie reacties ben ik tot inzicht gekomen! Ik snap het ineens!!!!! De bank kan veel goedkopere tarieven aanbieden omdat ze echt heel lage overheadkosten hebben! Dat is het natuurlijk! Die marmeren paleizen en die verticale organisatiestructuur dat is zo goedkoop allemaal! De prijzen kunnen dan natuurlijk naar beneden! Nee, die aanbieders zijn bijna filantropische instellingen! Altijd al geweest joh!

Milco de Frel - 11 juni 2013

Consumenten zijn net kuddedieren die de verkeerde afslag hebben genomen. Gewoon omdat ze niet na (willen) denken maar zich laten leiden door de mooie aangelegde weg van de productaanbieders. Wat ze zich niet realiseren is dat ze regelrecht het hol van de leeuw inlopen. Daar staan de verkopers al klaar met kam en schaar om de onwetende en onbewuste klant financieel te knippen en te scheren! Uiteindelijk lopen ze kaal en berooid weer naar buiten, op zoek naar de volgende mooie weg die ze uiteindelijk leidt naar nieuwe teleurstellingen!

Arjan Lubbe - 11 juni 2013

Dat level playing field komt met die voor advieskosten prijsstuntende banken (die naast advies ook wat marge schijnen te maken op de hypotheek zelf) steeds meer in het gedrang. Een voorwaarde om het provisieverbod er doorheen te krijgen was toch dat zogenaamde LPF? Of ben ik nu in de war? Ik ben de onderzoeker erg dankbaar voor dit onderzoek. Het toont namelijk keihard aan wat er mis is met de huidige opzet. Of was het nu juist de bedoeling van politiek/afm/verbond dat klanten massaal zouden sluiten via het directe kanaal? Spraken onze grote Verbondsvrienden niet over het herverdelen van de taart? Het lijkt erop dat in de eerste maanden na het provisieverbod de gulzigste taarteters toch weer de partijen zijn er zo de mond van hebben het klantbelang centraal te willen stellen... jahoor taartjes eten bedoelen ze natuurlijk.

Gert van Lunteren - 11 juni 2013

@ Albert van der Poll, Super, geen woord aan toe te voegen ! Prettige dag allemaal, Gert van Lunteren / Harderwijk

Arjan Lubbe - 10 juni 2013

Hahaha Pollo, Bedankt voor je betoog. Ik ga nu lachend mijn bedje in!

Jeffrey Leichel - 10 juni 2013

Een mooi meetmoment. Ben benieuwd hoe de grafiek er uit ziet over alle kwartalen van 2012. En hoe eind van het jaar de grafiek er uit ziet. Op de website ook een leuk stukje over prijselasticiteit. Volgens dit onderzoek vindt er een duizelingwekkende verschuiving plaats naar hypotheekverkopers van banken en verzekeraars als de prijs van de onafhankelijke adviseur 1/3 duurder is. Mooi voer voor de marketing experts onder ons.

Albert van der Poll - 10 juni 2013

De vooruitgang van het provisieverbod is dus dat meer klanten zijn aangewezen op een bakker die alleen krentenbollen verkoopt, en een groter deel zelf met de bakmix aan de slag gaat. ngetwijfeld leidt dit tot scheurbuik vanwege een eenzijdig krentenbollendieet en voedselvergiftiging door de doe-het-zelf koekenbakkers. Gelukkig voldoen alle echte bakkers nu wel aan de opleidingseisen voor dubbeldwars bruin bakken zodat geen klant de bakkerij verlaat zonder uitgebreide broodkauwinstructies en een afgewogen mix van volkoren, maanzaadbolletjes, meervezelbrood en een lekker croissantje.De bakkers betalen zich blauw aan alle kauwinstructiecursussen, permanente brood bak up to date cursussen en de toezichthouders op de bakactiviteiten. Daardoor klingelt hun winkelbelletje veel minder vaak, zodat straks bijna iedereen is aangewezen op naar karton smakend gasverpakt eenheidsbrood vol E-nummers van de supermarkt. Snappen jullie het nu een beetje politiek, consumentenridders enzo? En als jullie het nu snappen is dit dan de gewenste vooruitgang waarbij de consument en zijn belangen centraal staat?

Lees meer over
"Fiscale behandeling advies moet terug naar niveau van voor provisieverbod"

"Fiscale behandeling advies moet terug naar niveau van voor provisieverbod"

Bevorder de toegankelijkheid van advies en breng de fiscale behandeling van advies terug naar het niveau van voor het provisieverbod. Dat is de boodschap van Enno...

Geldbelangen wil provisieverbod bij consumptief krediet

Geldbelangen wil provisieverbod bij consumptief krediet

Stichting Geldbelangen pleit opnieuw voor een provisieverbod bij consumptief krediet. Het pleidooi is ingebracht in de consultatie 'Besluit analyse vakbekwaamheidsbouwwerk'. Geldbelangen:...

CFD wil dat minister conclusies provisieverbod heroverweegt

CFD wil dat minister conclusies provisieverbod heroverweegt

"Wat is het volgende balletje dat het Verbond van Verzekeraars gaat opwerpen? Dat de eerbiedigende werking van doorlopende provisie maar moet worden afgeschaft omdat...

Rust keert terug aan provisiefront

Rust keert terug aan provisiefront

De rust aan het provisiefront is teruggekeerd, in ieder geval voorlopig. Het provisieverbod is geëvalueerd en minister Hoekstra ziet op basis van de uitkomsten...

Adfiz vraagt aandacht voor kwetsbare klanten

Adfiz vraagt aandacht voor kwetsbare klanten

"Ik roep de politiek op om zich geen zand in de ogen te laten strooien. Maar om oog te hebben voor wat kwetsbare klanten werkelijk nodig hebben: een adviseur", aldus...

OvFD: "Minister te kort door de bocht"

OvFD: "Minister te kort door de bocht"

De OvFD vindt het "te kort door de bocht dat geconcludeerd wordt dat er geen problemen zijn vastgesteld met betrekking tot de toegankelijkheid van advies onder...