Bonden vrezen 'verschraling' bij Achmea Leeuwarden

FBTO Leeuwarden

Doordat Achmea zich te veel richt op kostenbesparing, zal er van FBTO Zorg en De Friesland in Leeuwarden slechts een administratieve fabriek overblijven. Dit schrijven de werknemers samen met vakbonden FNV Finance, CNV Vakmensen en De Unie in een brief aan de raad van bestuur van de verzekeraar.

De bonden maken zich zorgen over de 'verschraling' van het werk bij FBTO Zorg en De Friesland, waar nu 600 mensen werken. Zij pleiten voor behoud van kwaliteit en aanbod van werk in Leeuwarden.

 

Met het oog op kostenbesparingen wil Achmea volgens de bonden de zorgactiviteiten centraliseren in het zuiden van het land. Dit betekent sluiting van de vestiging in Zwolle en er zijn zorgen over de werkgelegenheid in Leeuwarden. "De centralisatie is onlogisch", vinden de bonden. "In de loop der jaren is bij deze vestigingen veel kennis en expertise op het gebied van zorginkoop en -producten opgebouwd. We pleiten ervoor om dit juist deels te centraliseren in Leeuwarden."

 

Nadruk op kostenbesparing

Centralisatie van de zorginkoop in Leeuwarden zou volgens de bonden ook leiden tot een grotere variatie in het werkaanbod. Het verder automatiseren en digitaliseren van de werkzaamheden zal volgens hen leiden tot minder werkgelegenheid. Nu al is in veel organisaties 70 procent van het callcenterwerk geautomatiseerd. "Het ontwikkelen van vernieuwingen en nieuwe systemen moet in Leeuwarden blijven gebeuren. Met alleen nog maar callcenters is het aanbod van werk wel erg schraal", aldus de werknemers. "Achmea richt zich te veel op kosten besparen en investeert te weinig in vernieuwing."

 

Rol bij innovatie
In hun brief roepen de werknemers van FBTO Zorg en De Friesland de raad van bestuur van Achmea op om hun voorstellen serieus te beoordelen en gezamenlijk verder uit te werken. "We willen dat naast het traditionele werk ook het ontwikkelwerk naar Leeuwarden komt. Dat ook wij ons bezighouden met innovatie. We willen kortom dat er nieuwe en betere banen komen, zodat de werkgelegenheid in het Noorden toekomstbestendig blijft."
 

Reactie toevoegen

 
Lees meer over