"bonus bankier voortaan in obligaties betalen"

Klaas Knot

DNB pleit voor meer 'skin in the game' bij het toekennen van variabele beloningen voor bankiers. Bonussen zouden voor een groter deel moeten bestaan uit obligaties en minder uit aandelen. Het pleidooi van de toezichthouder staat in het vandaag verschenen halfjaarlijkse overzicht Financiële Stabiliteit.

Volgens DNB is een verdere cultuurverandering nodig in de financiële sector. Gezien de huidige lage rendementen is een evenwichtig beloningsbeleid extra belangrijk, meent de toezichthouder. "Omdat financiële instellingen met relatief weinig eigen vermogen opereren, bestaat het gevaar dat aandeelhouders, bestuurders of medewerkers onevenredig profiteren van het nemen van risico, terwijl extreme verliezen voor rekening van andere belanghebbenden komen. Veel nieuw toezichtbeleid stuurt daarom aan op meer ‘skin in the game’ en een groter risicobewustzijn van betrokkenen, opdat het langetermijnperspectief en het maatschappelijk belang meer worden meegewogen."

Ten aanzien van het beloningsbeleid is van belang om te beseffen dat niet alleen de hoogte, maar vooral ook de voorwaarden en uitkeringsvorm van variabele beloningen bepalend is voor de mate van ‘skin in the game’ en dus voor het gedrag van medewerkers. Uitkeren in schuldpapier (obligaties, red.) past daarbij en vergt een verdere verandering van de beloningswijze van financiële instellingen."

 

Andere risicocultuur

Het aangescherpte governance- en beloningsbeleid moet in de praktijk verder z´n beslag krijgen, schrijft DNB. `De financiële sector moet, meer dan voorheen, de primaire verantwoordelijkheid nemen om de prikkelwerking aan te passen.` Cruciaal hierbij is dat `ook de risicocultuur voldoende verandert, opdat de intentie achter de regels wordt geïnternaliseerd en veranderingen duurzaam verankerd worden.` DNB constateert dat de sector weliswaar een cultuurverandering heeft ingezet, maar dat de meest zichtbare aanpassingen tot nog toe vooral ingegeven door maatschappelijke druk en regelgeving. Verdere cultuurverandering is dus noodzakelijk. Als hoeder van de cultuur spelen de Raden van Bestuur en Raden van Commissarissen van financiële instellingen bij dit proces een centrale rol."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Paul van Brederode - 21 april 2015

Bij ons als financieel adviseurs is de meetlat steeds: 'is dit in het belang van de klant?'. Laten we deze meetlat nu eens langs de salarissen van de bankiers leggen. Maar ach, wat een zinloze discussie eigenlijk. Het is discussiëren tegen beter weten in. De hoop dat de politiek ooit de handen uit de mouwen steekt om de bankiers echt aan te pakken heb ik opgegeven omdat ik zie dat alle politici beide handen steeds nodig hebben om boven het hoofd van de bankiers te houden omdat ze post-politiek, post-tweede kamer, allemaal mooie baantjes tegen dikke salarissen krijgen in deze ouwe-jongens-krentenbrood-cultuur. (Kok/Bos/Eurlings etc.etc.) Het financiële sector 'hervormen' heeft zich voorlopig voornamelijk gemanifesteerd in financieel adviseur bashen. Een makkelijk doelwit omdat het geen homogene groep is die up front staat. Ik denk dat de overheid zich daarmee in de voet heeft geschoten.

Wil Rotteveel - 16 april 2015

Bonussen zijn niet erg, dit is ook voor ondernemers van toepassing, n.l. als de zaak goed draait verdient hij ook extra! MAAR, als de zaak slecht gaat dan verliest de ondernemer ook, dus ook CEO betaald dan mee! Dat betekend verantwoordelijkheid dragen met je inkomen, positief en negatief!

Franca Snoeijs - 16 april 2015

@Wil Rotteveel: je vergelijking gaat m.i. mank. Een ondernemer krijgt geen bonus, die verdient het zelf en loopt ook persoonlijk risico in zijn onderneming. Dividend is ook geen bonus. Een bankier is geen ondernemer en loopt geen financieel risico. Het enige dat hem kan overkomen is ontslag met (gelukkig verminderde) gouden handdruk. Een ondernemer mag wat mij betreft zoveel verdienen als mogelijk is, mensen in loondienst, in het bijzonder werkzaam in de financiele branche of in de publieke sector, niet.

Franca Snoeijs - 16 april 2015

Correctie aan beide andere heren: ik heb niet bedoeld te zeggen dat zoveel mogelijk geld verdienen onder alle omstandigheden geoorloofd is voor ondernemers, uiteraard alleen met het klant belang voor ogen. Daarbij is het ook al aangetoond dat MVO-ondernemers op de lange termijn een hoger resultaat weten te behalen, dus dat lost zich dan vanzelf op. Ik heb uitsluitend een onderscheid willen maken tussen ondernemers en niet-ondernemers, waarbij bankiers geen ondernemers zijn en de zelfstandig financieel adviseur wel. Echter ik heb er helemaal geen problemen mee dat wij ook geen bonussen meer mogen krijgen, dat zou dan zeker ook zo moeten gelden voor bankiers. Als bankiers dan ook nog bonussen krijgen als er verliezen gedraaid worden of tijdens reorganisatieperiodes (continuproces), of als topman/vrouw voor een staatsbank, dan wordt het alleen maar schrijnender toe te kijken als klant of personeelslid.

Rien Eyzenga - 16 april 2015

Toch een wat vreemde discussie. Iedereen die prestaties levert mag daarvoor beloond worden. Daar zijn we het allemaal over eens. MITS (!) de prestatie er op gericht is om de klant/ consument een plezier te doen. Want daar leven we allemaal van. Wie bijzondere prestaties levert als ondernemer merkt de juistheid van zijn gedachtes en prestaties in de tevredenheid van zijn klanten. En dus in zijn omzet. Hij (of zij) wordt daar automatisch voor beloond door de hogere omzet (en wanneer het een 'goede' ondernemer is) in zijn hogere winst. Maar het zou er niet om moeten gaan om 'zoveel mogelijk' te verdienen, het zou er om moeten gaan om de klant/consument zo goed mogelijk van dienst te zijn. Wij hebben allemaal een prachtig vak gekozen. Wij hebben allemaal een stevige hoeveelheid 'kennis'. De consument heeft die niet. Dat maakt ons 'nodig'. En dat simpele feit mag nooit misbruikt worden om zoveel mogelijk te verdienen. Want wie gewoon goed met zijn vak bezig is, wie met plezier klanten helpt zonder daarbij aan 'winst' te denken, zal hoe dan ook een leuke boterham hebben. Geld verdienen moet een leuk gevolg zijn. Geen doel! En daar gaan de bonusgraaiers mank. Wat mij betreft: Wil, je hebt gelijk.

Rien Eyzenga - 15 april 2015

Bonus in obligaties betalen? Bonus? Is het salaris niet meer voldoende? Ik gun zo'n bonus liever aan de mensen die een echte bijdrage leveren aan de samenleving. De vuilnisman die werk doet waar veel mensen hun neus voor ophalen, , de ambulancebroeder die in elkaar wordt geslagen alleen maar omdat hij zijn werk doet, de politieman die 's nachts dienst moet doen, de docent basisonderwijs met 32 kinderen in de klas, en misschien zelfs ook nog wel een klein beetje aan financieel adviseur die ervoor zorgt dat mensen de juiste financiële beslissingen nemen. Maar een iets overbetaalde 'bestuurder' die uitsluitend geïnteresseerd is in winst en beurskoersen? Nou nee. Of zie ik hier nu iets wezenlijks over het hoofd?

Franca Snoeijs - 15 april 2015

Wat een onzin: bonussen moeten gewoon afgeschaft worden. Waarom bankiers anders behandelen dan financieel adviseurs en -bemiddelaars? Wat maakt hen belangrijker dan anderen? Zijn obligaties wel in het belang van de klant en in het algemeen maatschappelijk belang? Ik mis geloof ik iets. Er moet m.i. een echte cultuuromslag komen en dat zal waarschijnlijk alleen maar gaan als de gehele top van de banken vervangen wordt door mensen met andere genen. Bonussen, al dan niet in obligaties, leiden alleen maar tot voortzetting van de graaicultuur. Een bankierseed helpt niets en het vervangen van geld door obligaties zeker niet. Soms vergelijk ik bankiers weleens met die ouderwetse opdraaipoppetjes: ze werken alleen maar als ze een slinger (i.c. bonussen) krijgen. Misschien ook idee om de top van DNB te vervangen door mensen die niet in bonustermen denken?

Netto Combined Ratio Schade verslechterd naar 99,5 procent over 2023

Netto Combined Ratio Schade verslechterd naar 99,5 procent over 2023

Schade exclusief AOV had een premievolume van 13,5 miljard euro over 2023 (2022: 12,8 miljard euro). aldus DNB. De Netto Combined Ratio (NCR) van schade exclusief...

Een toekomst waarin gender equality normaal is

Een toekomst waarin gender equality normaal is

(Seada van den Herik, Onderlinge 's-Gravenhage, in rubriek Cultuur, VVP 2-2024) Tien jaar geleden was ik als directeur Reaal Leven op een adviseursevent in gesprek...

Nederlanders hebben nauwelijks beeld van AI-gebruik door financiële instellingen

Nederlanders hebben nauwelijks beeld van AI-gebruik door financiële instellingen

Maar weinig consumenten hebben een goed beeld van in hoeverre hun bank, verzekeraar of pensioenfonds artificiële intelligentie (AI) gebruikt. Daarnaast zijn...

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

AFM en DNB schetsen uitgangspunten toezicht op AI

In een dinsdag verschenen rapport schetsen AFM en DNB uitgangs- en aandachtspunten te voor het vormgeven van het toezicht op artificiële intelligentie (AI)....

Gita Salden directielid bij DNB

Gita Salden directielid bij DNB

Gita Salden treedt per 1 juni toe tot de directie van De Nederlandsche Bank. Zij wordt in haar nieuwe functie verantwoordelijk voor het toezicht op Verzekeraars...

Overstroming heeft beperkt effect op kredietrisico's banken

Overstroming heeft beperkt effect op kredietrisico's banken

Nieuw onderzoek van DNB en wateronderzoeksinstituut Deltares brengt in kaart in welke mate gebouwschade tot hogere kredietrisico’s voor banken zou leiden....

DNB actualiseert Q&A en Good Practice Informatiebeveiliging

DNB actualiseert Q&A en Good Practice Informatiebeveiliging

DNB heeft de geactualiseerde Q&A en Good Practice Informatiebeveiliging 2023 gepubliceerd op Open Boek Toezicht. De Good Practice geeft de onder toezicht van...

AI specifiek toezichtsthema DNB in 2024

AI specifiek toezichtsthema DNB in 2024

DNB betrekt in 2024 vier specifieke thema’s sectorbreed in het toezicht op verzekeraars: Duurzaamheid in Toezicht Verzekeraars, Hypotheken & Vastgoed Verzekeraars,...

DNB ziet geen grote rol BigTechs op Nederlandse hypotheekmarkt

DNB ziet geen grote rol BigTechs op Nederlandse hypotheekmarkt

BigTechs begeven zich op dit moment niet op de hypotheekmarkt en dat zal naar verwachting van DNB ook de komende jaren zo blijven. De toezichthouder in het rapport...

DNB integreert duurzaamheidsrisico's verder in toezicht verzekeraars

DNB integreert duurzaamheidsrisico's verder in toezicht verzekeraars

DNB zal de duurzaamheidrisico’s bij verzekeraars (en pensioenfondsen) verder integreren in het toezicht. Aldus de toezichthouder in 'Toezicht in Beeld 2023'....