Bovengrens nhg stijgt naar 245.000 euro

Arjan Gielen

De bovengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie stijgt per 1 januari 2017 van 231.132 euro naar 245.000 euro. De afname van het aantal verliesdeclaraties stelt het WEW in staat om verder te werken aan een hypotheekgarantie voor specifieke doelgroepen in de woningmarkt, zoals zzp'ers en starters.

Van het aantal verstrekte hypotheken binnen het bereik van de NHG is de eerste drie kwartalen van 2016 circa 74 procent mét NHG verstrekt. Het absolute aantal afgesloten garanties daalde het afgelopen kwartaal. Dit komt voor een deel door de stijgende prijzen voor woningen ten opzichte van de gelijk gebleven NHG-grens, waardoor minder hypotheken voor de NHG in aanmerking komen. Vanaf 1 januari 2017 wordt de NHG jaarlijks gekoppeld aan de gemiddelde woningwaarde. Hierdoor kan de grens per 1 januari stijgen naar 245.000 euro. In het derde kwartaal van 2016 nam het garantievermogen van het waarborgfonds verder toe. Per saldo was de afname van het aantal verliesdeclaraties door het aantrekken van de woningmarkt groter dan de afname in inkomsten uit nieuwe garantieverstrekkingen.

"Met de koppeling aan de gemiddelde woningwaarde bedienen we weer dezelfde groep als voor de crisis: mensen die geen hoog inkomen hebben, maar wel op een verantwoorde manier een woning willen kopen", zegt Arjan Gielen, directeur van het WEW. "Ondertussen heeft deze groep te maken met nieuwe uitdagingen rondom wonen en andere mogelijkheden bij de financiering daarvan. Nu de gezondheid van het fonds toeneemt, kunnen wij ons steeds meer richten op deze nieuwe uitdagingen voor onze klanten. Waar we met NHG kunnen bijdragen aan oplossingen, zullen wij dat doen."

Reactie toevoegen

 
Lees meer over