Consumentenbond: woekerpolishouder op winst

Bart Combée

Het arrest van het Europese Hof is een overwinning voor woekerpolishouders. Nationale-Nederlanden heeft zijn klanten jarenlang niet goed geïnformeerd. Dat schrijven Consumentenbond en Wakkerpolis in een reactie op het langverwachte arrest van het Hof in Luxemburg. "De uitspraak brengt extra compensatie voor alle ruim 500.000 gedupeerde klanten van NN - en miljoenen gedupeerde klanten van andere verzekeraars - een stuk dichterbij."

 

"Het Europese Hof heeft met zijn uitspraak een belangrijke juridische verdedigingslinie van verzekeraars geslecht", zegt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Het Hof oordeelt dat NN zich bij de verkoop van beleggingsverzekeringen ook aan algemene ongeschreven fatsoens- en rechtsbeginselen had behoren te houden en dat de Nederlandse rechters en het Kifid met de toepassing daarvan in de procedures mogen doorgaan. NN wilde juist dat het Europese Hof zou oordelen dat verzekeraars zich alleen aan minder strenge Europese minimumnormen hadden hoeven te houden."


Oproep aan NN

"De verkoopmethodes van Nationale-Nederlanden zijn door het Europese Hof afgestraft", meent Adriaan de Gier, advocaat van Wakkerpolis, de claimorganisatie waarmee de Consumentenbond samenwerkt. "NN kan dit oordeel niet naast zich neer leggen." Beide organisaties hebben NN vorig jaar opgeroepen om gedupeerden eerlijk te behandelen. "Vandaag herhalen we deze oproep met klem. We willen dat NN de waarde van alle woekerpolissen opnieuw berekent, maar dan tegen eerlijke, redelijke voorwaarden", aldus De Gier.


Nationale rechter

Na het arrest van het EU Hof kunnen partijen bij de nationale rechter verder procederen, onder meer over de vraag of de zorgplichtregels al in de jaren negentig - toen de meeste woekerpolissen zijn verkocht - al bekend konden zijn bij de verzekeraars. De uitspraak zorgt er ook voor dat klachteninstituut Kifid het werk weer hervat. Kifid had vierhonderd lopende zaken tijdelijk stilgezet in afwachting van het arrest. Kifid heeft inmiddels laten weten dat partijen in elk van deze zaken hun argumenten mogen wijzigen of aanvullen naar aanleiding van het arrest van het EU Hof.

Reactie toevoegen