D&o: "financiën heeft empathie van een ijskast"

Bureau D & O LOGO

"CDFD en het ministerie van Financiën munten uit in gebrek aan empathie", aldus een nieuwsbrief van Bureau D&O dat dit illustreert met een voorbeeld van een adviseur die getroffen was door een hersenbloeding, maar geen uitstel kreeg voor het examen.

De revalidatie van de adviseur zou zes maanden duren. Op een vraag aan het ministerie of er mogelijkheden zijn voor uitstel van het examen schrijft de directeur voorlichting onder meer het volgende: "In de Regeling gelijkstelling diploma’s vakbekwaamheid staat dat de einddatum 1 januari 2016 is. Daarop zijn geen uitzonderingen. Ook is er geen vrijstelling opgenomen en er is geen hardheidsclausule. Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) heeft vaker verzoeken gekregen om een uitzondering (langdurige ziekte, helaas verkeerde diploma gehaald, verkeerde informatie gekregen van exameninstituut, opleidingsinstituut of werkgever). Deze verzoeken zijn allemaal afgewezen wegens het ontbreken van een dergelijke mogelijkheid."

Volgens Bureau D&O is de informatie van het ministerie onvolledig en illustreert het het volstrekte gebrek aan inlevingsvermogen. "Inderdaad bevat de wet geen hardheidsclausule. Op zichzelf is dit al ernstig verwijtbaar aan de wetgever, maar ernstiger is het dat het ministerie in haar reactie ‘verzuimt’ aan te geven dat de AFM de bevoegdheid heeft tijdelijk een ontheffing te verlenen van deze opleidingseisen." In evidente en schrijnende gevallen kan en zal naar overtuiging van Bureau D & O de AFM ook van deze bevoegdheid gebruik maken.

D&O zegt dat de samenleving financieel adviseurs nodig heeft. "Het kan en mag niet zo zijn dat door een systeem van PEplus-examens, waarvan de kwaliteit en effectiviteit nog niet is vastgesteld, grote hoeveelheden adviseurs per 31 december 2015 een geheel of gedeeltelijk beroepsverbod krijgen. Dit is niet in het belang van de klanten en medewerkers van deze adviseurs en is ook schrijnend voor deze adviseurs zelf."

Verder constateert het bureau dat de spanningen rondom de verplichte PEplus-examens toenemen. Recent onderzoek van de AFM onder het intermediair toont aan dat dit systeem draagvlak binnen de sector ontbreekt. Waakzaamheid is geboden om te zorgen dat de consument die dat wenst gebruik kan blijven maken van de dienstverlening van het generiek werkzame kleinere intermediair, aldus Bureau D&O.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jos Damoiseaux - 27 maart 2015

J.Damoiseaux/Damoiseaux Hypotheken. In de financiele wereld is het EQ heel belangrijk .De PE is daar helemaal op gebaseerd .Daardoor worden de problemen in de finananciele wereld alleen maar groter .Wil je de gedrags problemen oplossen, dan zal het IQ verhoogd moeten worden. Dit is in de financiele wereld niet bespreekbaar. De PE in de huidige vorm is ook eenmalig. Voor mij wordt de doelstelling van deze manier van werken steeds duidelijker.

Mark van den Broek - 20 maart 2015

@ Albert, in politie jargon noemen ze dat tunnelvisie.......Moeilijk om vanaf te komen kennelijk

Peter Veldhuizen - 20 maart 2015

o, ja... helemaal vergeten... Schadeverzekeringen zijn voor de overheid ook al een melkkoe geworden. 21% assurantiebelasting!!! Geen advies, geen schadeverzekeringen, geen verder inkomsten voor de overheid. Nog meer ellende. Uiteindelijk staat de klant centraal, maar die is al blut geworden door uw beleid.

Albert van der Poll - 20 maart 2015

@Mark, ik ben altijd tot nader order overtuigd van de goede wil van andere partijen, ik ken een aantal AFM medewerkers, en die heb ik qua persoon en integriteit erg hoog zitten. Al ben ik het met hun instituut soms verregaand oneens, we blijven altijd on speaking terms. Bij het CDFD en de situatie rondom de examens kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat de gehele toestand hun nauwelijks interesseert, dat geldt ook voor de ambtenaren van het ministerie, die niet lijken te beseffen dat de hele exercitie een doel had: verbeteren van de advieskwaliteit, met als basisaanname dat die onvoldoende advieskwaliteit de oorzaak was van aandelenlease woekerpolis en de vermeende tophypotheken. Dat doel wordt niet bereikt: integendeel, iedereen beperkt zich tot de voorgeschreven hoepel, een vakinhoudelijke PE is er niet meer, en wie volgt er nog extra cursusdagen uit belangstelling voor een of ander vakonderdeel?

Peter Veldhuizen - 20 maart 2015

de verkiezingen zijn achter de rug, De PvdA heeft een enorme dreun gekregen. Niet willen luisteren naar de ingezetene van Nederland heeft enorm veel stemmen gekost. Voor dat u het weet, wordt er aan een kabinet zonder meerderheid, aan de stoelpoten gezaagd. Hierdoor kan een kabinet eerder vallen, dan dat men denkt. Jeroen, wees wijs! Echt luisteren en de tijd ergens voornemen, wekt sympathie en vertrouwen. Luister naar de adviseurs en neem geen vooraf ingenomen standpunt in. Geen adviseurs is geen gedegen pensioen opbouw, geen goede zorgverzekeringen, geen reserve voor de laatste eer van een dierbare, geen passend advies voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, geen passende autoverzekering (want blij dat ik rij, is voor de overheid een enorme melkkoe en goed voor de werkgelegenheid) en vele gedupeerden worden niet schadeloos gesteld, omdat er geen aansprakelijkheidsverzekering is.(iemand failliet laten verklaren is niet de oplossing) Als adviseur moet je eerst goed luisteren/inventariseren naar de klant, voordat je iets doet. Luisteren en iemand laten uitpraten is moeilijk. Probeer dat eens te doen, en dan kom je wel tot een heel ander inzicht.

Paul Schoo - 20 maart 2015

Ach laten we eerlijk zijn. Jeroen kan er toch ook niets aan doen. Hij is slechts een marionet van de 4e macht. Evenzo waren Zalm, de Jager en Bos dat. De 4e macht, de ambtenaren van het ministerie die in de watten gelegd worden door de banken en verzekeraars, bepalen wat er gebeurd. En dat is overigens niet alleen op Financiën zo. Alle andere bewindslieden gedragen zich net zo. Door onkunde laat de hele Tweede Kamer zich souffleren en voorlichten door die ambtenaren of politieke commissies waar gesjeesde politici in zitten de vervolgens weer gaan buurten op de ministeries, want de koffie is daar zo lekker. Een besloten clubje wat niet gewend is naar buiten te kijken. Want buiten is het soms koud of het regent daar moet je niet komen. Mij is al decennia duidelijk geworden dat je oplossingen niet bij de politiek of de overheid moet zoeken.

Mark van den Broek - 19 maart 2015

@ Albert,....Volgens mij is de volgende halte dat we net als een bepaalde bevolkingsgroep in de oorlog gemarkeerd gaan worden. En als laatste stap krijgen we een treinrit naar ?????????????? Dan hebben vervolgens de heren verzekeraars en banken vrij speelveld en kunnen de premies naar hartenlust verhoogd worden, niemand die nog werkelijk op basis van kennis tegengas kan geven....Dat moet toch het ideaalplaatje van de verzekeraars en banken zijn.....Wie dan de AFM nota betaald is mij niet helemaal duidelijk, die grote doelgroep is weg, er rest slechts een handjevol verzekeraars en banken, waarvan de helft aan het staatsinfuus ligt....eigenlijk zijn dit praktijken uit voormalig DDR of Oostblok landen.

Albert van der Poll - 19 maart 2015

Om sommige websites waar je ook nog anoniem kunt reageren ;-) worden nogal eens termen als NSB Noord_Korea Gestapo en dergelijke gebezigd. Dat slaat elke vorm van overleg en redelijkheid plat achter het behang. Zo langzamerhand vraag ik me wel af of deze grote termen niet -zo niet op de uitvoerende personen dan toch op het systeem dat zij vertegenwoordigen- gewoon van toepassing zijn. Blindelings uitvoeren van regels, de staat als vijand van de burgers, doorgeslagen regeldrift, geen enkel gehoor voor de mensen die het betreft (het zijn mensen hoor, geen statistieken). Diploma's allemaal opnieuw, gratis hersteladvies, toezicht op beloning en werkwijze, eedaflegging, er lijkt geen eind aan de willekeurige vervolging te komen. Dat er mensen aan onderdoor gaan is niet interessant. Dat zal ongetwijfeld door CDFD positief worden uitgelegd als: " de mindere adviseurs hebben de markt verlaten" .

Lees meer over
Verzekeraars zijn vergeten waartoe ze op aarde zijn

Verzekeraars zijn vergeten waartoe ze op aarde zijn

Hij wist geregeld een gevoelige snaar te raken in de branche, maar het was altijd ingegeven door zijn fenomenale vakkennis. Dik van Velzen, senior projectmanager...

Slagingspercentage peplus: 66,2 procent

Slagingspercentage peplus: 66,2 procent

Tussen februari 2014 en 31 december 2016, de overgangsperiode in het nieuwe deskundigheidsbouwwerk, zijn bijna 138.000 PEplus-examens afgelegd. Het slagingspercentage:...

Wftnivo sluit EVC-traject voor PEplus

Wftnivo sluit EVC-traject voor PEplus

WFTNIVO heeft eind vorige week het EVC-traject voor PEplus gesloten. Het instituut: "Kandidaten die dit jaar nog hun Wft-diploma moeten behalen, kunnen dit...

Peplus: kom in actie voor het te laat is

Peplus: kom in actie voor het te laat is

"Het mag dan al december zijn, het Omwisselteam krijgt dagelijks mensen aan de telefoon die ergens zijn blijven ‘hangen’. Zoals financieel adviseurs...

Veel meer PEplus-examens afgelegd

Veel meer PEplus-examens afgelegd

In oktober werden er bij Lindenhaeghe 1.000 PEplus-examens méér geboekt dan gemiddeld in de maanden ervoor.   Eerder meldde ook Nibe-SVV een...

Lindenhaeghe: peplus-examens op zaterdag

Lindenhaeghe: peplus-examens op zaterdag

In navolging van het PEplus Examen Weekend is Lindenhaeghe bezig met het plannen van opleidingen en examens buiten kantoortijden nu de PEplus-deadline nadert. Zo...