De Jager houdt vast aan provisieverbod uitvaartpolis

"Als de conclusie in het definitieve rapport van de AFM (verwacht in oktober) in lijn is met haar voorlopige bevindingen, zie ik, in het belang van de klant, geen aanleiding uitvaartverzekeringen uit te zonderen van het provisieverbod." Aldus minister De Jager van Financiën tegenover de Tweede Kamer.

De minister: "In de bijlage treft u de brief van de AFM (d.d. 6 september) die zij stuurde, vooruitlopend op de definitieve uitkomsten van een onderzoek naar uitvaartverzekeringen. In die brief constateert zij dat het advies niet is gericht op (passendheid van) het financiële product maar veeleer primair gericht is op het in kaart brengen van de uitvaartwensen van de klant. Er wordt op die manier op de emotie bij de consument gewerkt waardoor de bereidheid het financiële product af te nemen, toeneemt. Dit heeft in het verleden geleid tot excessen en de AFM wil die voor de toekomst zoveel mogelijk uitsluiten. Daarom pleit zij, net als Verbond van Verzekeraars, Adfiz en Consumentenbond voor het provisieverbod bij uitvaartverzekeringen."


Reactie toevoegen

 

Reacties

Johan - 27 september 2011

Het wordt nu eens een keer echt tijd, dat Minister de Jager met zijn geweldige kennis en ervarenheid, met zijn ambtenarenkorps het land in gaan en bij een aantal geregistreerde tussenpersonen (Adfiz, etc.) een bezoekje brengt om eens aan te horen hoe de vork "werkelijk aan de steel" zit. Men schiet op dit moment veel te veel door, maar bij mij bekruipt het gevoel, gezien de jarenlange ervaring, dat men vergeet te luisteren naar werkelijkheid in de praktijk. Er zijn veel, veel tussenpersonen, die de kwaliteit zeer hoog in het vaandel hebben staan. Nogmaals leg een luisterend oor bij de praktijk!!! U zult dan inzien dat grote aantallen een fee voor uitvaartadvies niet kunnen betalen. Het is dan ook een vreemde zaak dat er op kredieten een provisie verplichting rust, in het kader van de draagkracht van die mensen. En nu op de uitvaart een verbod komt, terwijl over het algemeen het dezelfde mensen betreffen.

Francine - 27 september 2011

Bij wie gaat de AFM kijken, bij tp's waar wat aan de hand is. Logisch dat je zo'n rapport krijgt. Beboeten en afstraffen de tp's die zich niet aan de wet houden. Je moet een offerte verstrekken met je verdiensten, of slikken die verzekerden de hoge provisie, die op de offerte staat. Daar kan ik me niets bij voorstellen. Nu gebeurt het al dat een dochter een lening heeft moet nemen, toen haar vader is overleden, moeder kon al geen lening krijgen ivm wsnp. De uitvaartverzorgers laten meteen een handtekening zetten wie opdracht geeft en wie dus de kosten betaalt. Dit probleem wordt steeds groter als we geen provisie meer krijgen, dan kan ik alleen sluiten bij mensen die het financieel beter hebben en zij hebben het waarschijnlijk minder hard nodig. Het mag van mij, net als vroeger, gewoon doorlopende provisie zijn.

Kees - 26 september 2011

Wat is nu in het "belang" van de klant, door de rekening van een uitvaart (of anders) direct neer te leggen bij de consument, waardoor m.n de minder bedeelden (dit aantal groeit nog steeds in 2012) een uitvaart niet meer kunnen betalenen en zullen afsluiten Het enige wat uitgesloten wordt, zijn niet de excessen, maar de consument. Ruim baan voor de consument, leve de koningin.

Paul - 26 september 2011

Alles wat geen multinational is hoort bij de middenklasse en is per definitie gedoemd om te worden uitgeknepen als een citroen en ten onder te gaan in dit financiele geweld. De Jager is een vazal van het IMF en die club is nu bezig met de grootste plundering uit de hele menselijke geschiedenis. We hoeven niks van deze lieden te verwachten, niet als gewone burgers en ook niet als bemiddelaars.

Marcel - 26 september 2011

De Jager kan aan alles willen vasthouden maar dient er toch rekening mee te houden dat voor een akkoord de steun van de 2e Kamer nodig is. Wanneer de 2e Kamer in meerderheidsbesluit tegen het provisieverbod is dan kan de Jager op zijn hoofd gaan staan maar dient hij zich neer te leggen bij deze uitkomst.

Alex - 26 september 2011

Weet iemand wat er gaat gebeuren met de opgebouwde doorloop rechten op aov en leven polissen? Als het aan die volgevreten speknek ligt gaan we allemaal failliet

rene weijman - 26 september 2011

Ik al mijn reacties naar wat voor een artikel ook krijg ik een mafia smaak in mijn mond. De hele politieke kliek in Den Haag kan zo verhuizen naar dat eiland in Italie Ben momenteel de opkomst en ondergang van de DSB aan het lezen moeten jullie echt eens lezen wat Zalm kreeg van Scheringa 750.000 euro per jaar voor 4 dagen werken. Wat Balkenende norm. Wat ontvangt ie dan bij ABN. En geloof me De Jager gaat hem achterna met dezelfde schijnheilig kop als Zalm Ze zijn zo bang dat wij iets mogen verdienen, Maar het effect van de Jager is duidelijk, geen enkele collega heeft er geen zin meer in. en dat is nu juist zijn doel. geld verslindende ambtenaar worden en de hele dag niets doen, ipv de actieve ondernemer wie wel bijdraagt in deze maatschappij. sinds de hele ophef geeft de consument geen geld meer uit, en dat is slecht voor de economie. Nadenken kan de Jager ook niet, moet eens kijken wat voor een ellende hij veroorzaakt heeft met de toeslagen wet. Iedereen de wsnp in helpen, maar goed dat levert weer banen op de enige wie er druk mee is, is de verrekt luie ambtenaar. U begrijpt wel, voor mij mag die de Jager met consorte de bietenbrug op. Ik zou zo zeggen "doe normaal man". dan doe je al gek genoeg.

Lees meer over
De Jager content over declaratiebeleid dnb en afm

De Jager content over declaratiebeleid dnb en afm

Demissionair minister Jan Kees de Jager juicht de stappen toe die de toezichthouders hebben gezet inzake hun declaratiebeleid. Dit laat De Jager weten in een brief...

De Jager geeft AFM veeg\(je\) uit pan

De Jager geeft AFM veeg\(je\) uit pan

De conclusies in het onderzoek naar uitvaartverzekeringen van de AFM waren te hard. Maar vervolgonderzoek op korte termijn is niet nodig. Dat zei minister De Jager...

De Jager geeft toe aan kamereis level playing field

De Jager geeft toe aan kamereis level playing field

Banken en andere rechtstreeks werkende marktpartijen moeten hun advies- en distributiekosten straks vermelden in een aparte regel in de offerte en op de factuur....

"aanpak verstoring speelveld door de Jager mist doel"

"aanpak verstoring speelveld door de Jager mist doel"

"De minister constateert dat het speelveld tussen het intermediaire en het directe kanaal niet mag worden verstoord ten nadele van de adviseurs/bemiddelaars....