Dividend belangrijke motor voor prestaties aandelen

Procentteken

Dividend was de afgelopen 45 jaar een zeer belangrijke motor voor beleggingsprestaties op de aandelenmarkt in periodes waar de reële rente laag was. Dit blijkt uit een onderzoek van Allianz Global Investors (AllianzGI).

Volgens AllianzGI zorgt dividend sinds 1970 voor 40  van het rendement op Europese aandelen. "Met name Europese bedrijven betalen hoge dividenden. In 2014 was het gemiddelde dividendrendement in de MSCI Europe 3,3 procent, waardoor er een historisch groot gat is ontstaan tussen dividendbetalingen versus de opbrengst op Europese staatsobligaties en bedrijfsleningen. Ook buiten Europa zijn er regio’s waar dividend yields hoger zijn – en soms aanzienlijk hoger – dan het rendement op tienjarige staatobligaties, voorbeelden hiervan zijn Australië, Brazilië en Nieuw-Zeeland.

In deze periode van ruim monetair beleid is er volgens Jörg de Vries-Hippen, portfoliomanager van het Allianz European Equity Dividend fonds, nog een voordeel van dividendaandelen: "Als de maatregelen van de ECB zorgen voor economische groei en bijdragen aan de inflatiedoelstelling van 2 procent, dan is de belegger met dividendaandelen goed gepositioneerd. Deze aandelen bieden dankzij hun defensieve karakter een goede combinatie van een relatief hoog dividendrendement, historisch lage volatiliteit en bescherming tegen inflatie en deflatie.”

Reactie toevoegen

 
Lees meer over