Dubbel gepakt...

Euro's 2

Ook al vindt zelfs de belastinginspecteur de heffing in dit geval onbillijk, de wet laat het niet toe af te wijken van belasten van het rentebestanddeel van de uitkering uit een kapitaalverzekering. Dat is te lezen in een uitspraak in hoger beroep van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Belanghebbende is door een medische fout bij zijn geboorte lichamelijk gehandicapt geraakt. Na een jarenlange procedure heeft de verzekeraar van de aansprakelijk gestelde wederpartij aan belanghebbende een bedrag aan letselschade uitgekeerd.

Voor belanghebbende is met het aan hem uitgekeerde bedrag in 1998 een kapitaalverzekering afgesloten bij [A] N.V. (hierna: de kapitaalverzekering). Destijds is voor belanghebbende ter zake van deze kapitaalverzekering eenmalig een koopsom van 131.597 euro gestort.

De kapitaalverzekering is op 6 augustus 2014 tot uitkering gekomen. [A] N.V. heeft in verband hiermee aan belanghebbende een bedrag van 236.645 euro uitgekeerd.

Belanghebbende heeft aangifte in de IB/PVV voor het jaar 2014 gedaan naar een belastbaar inkomen uit werk en woning van 113.468 euro, waarin het rentebestanddeel van de uitkering uit de kapitaalverzekering is begrepen (zijnde 236.645 euro - 131.597 euro = 105.048 euro).

De Inspecteur heeft aan belanghebbende de aanslag in de IB/PVV opgelegd, waarbij het rentebestanddeel van de uitkering uit de kapitaalverzekering overeenkomstig de aangifte is belast.

Belanghebbende heeft daartegen bezwaar gemaakt.

Bij uitspraak op bezwaar is de Inspecteur gedeeltelijk aan het bezwaar van belanghebbende tegemoet gekomen door rekening te houden met een eenmalige zogeheten 'life-timevrijstelling' van 28.134 euro.

In geschil is of het rentebestanddeel van de uitkering in de kapitaalverzekering terecht in de heffing is betrokken, welke vraag door belanghebbende ontkennend en door de Inspecteur bevestigend wordt beantwoord.

Belanghebbende stelt zich op het standpunt dat de heffing onbillijk is, aangezien het bij het afsluiten van de kapitaalverzekering de bedoeling was dat belanghebbende met het uit te keren bedrag een levenslange aanvulling zou krijgen op de uitkering die hij van het UWV ontvangt. Zijn vader was zich er bij het afsluiten van de kapitaalverzekering niet van bewust dat de uitkering zou worden belast en bovendien valt het rendement ten gevolge van de economische crisis tegen. De wetgever zou moeten voorzien in een vrijstelling of verzachting.

De Inspecteur stelt dat de aanslag bij de uitspraak op bezwaar op het juiste bedrag is vastgesteld. Hij deelt belanghebbende's standpunt dat de heffing in zijn geval onbillijk uitwerkt, maar ziet geen mogelijkheid hem tegemoet te komen.

Het Hof: "Partijen zijn het erover eens dat de toepasselijke wettelijke bepalingen leiden tot belastbaarheid van de uitkering uit de kapitaalverzekering tot het bij de uitspraak op bezwaar in aanmerking genomen bedrag. Het Hof sluit zich aan bij dit eensluidende standpunt van partijen, dat geen blijk geeft van een juridiek onjuist uitgangspunt.

"De wetgever heeft niet voorzien in een aan de beoogde besteding van het belegde bedrag gerelateerde vermindering of vrijstelling van de belasting over een uitkering als de onderhavige. Het is niet aan de rechter om daarover in een aan hem voorgelegde zaak een billijkheidsoordeel te geven en zijn beslissing op dat oordeel te baseren. Zoals de Rechtbank terecht heeft overwogen, moet de rechter immers volgens de wet rechtspreken en mag hij in geen geval de innerlijke waarde of billijkheid van de wet beoordelen. Ook kan de rechter de wetgever niet opdragen tot wetswijziging over te gaan, al dan niet met terugwerkende kracht.

Reactie toevoegen

 
Burgerinitiatief ‘Tijd voor Transparantie’ door naar volgende ronde

Burgerinitiatief ‘Tijd voor Transparantie’ door naar volgende ronde

Het burgerinitiatief Tijd voor Transparantie, dat voorstelt dat verzekeraars alle kosten die zij inhouden op kapitaalverzekeringen aan hun klanten moeten melden,...

52.000 handtekeningen voor transparantie kapitaalverzekeringen

52.000 handtekeningen voor transparantie kapitaalverzekeringen

De Consumentenbond, ConsumentenClaim, de Vereniging Woekerpolis.nl en de Stichting Woekerpolisproces verzamelden ruim 52.000 handtekeningen voor het ‘Burgerinitiatief:...

Burgerinitiatief 'Transparante jaaroverzichten Kapitaalverzekeringen' naar Tweede Kamer

Burgerinitiatief 'Transparante jaaroverzichten Kapitaalverzekeringen' naar Tweede Kamer

Meer dan 40.000 Nederlanders hebben het burgerinitiatief ‘Transparante jaaroverzichten Kapitaalverzekeringen’ ondertekend. Hiermee is het minimaal benodigde...

Burgerinitiatief tegen "schimmige kosten" kapitaalverzekeringen

Burgerinitiatief tegen "schimmige kosten" kapitaalverzekeringen

ConsumentenClaim is samen met Consumentenbond, Vereniging Woekerpolis.nl en Stichting Woekerpolisproces een burgerinitiatief gestart om kapitaalverzekeringen "transparanter...

Vervallen tijdklemmen kapitaalverzekeringen vraagt om onafhankelijk advies

Vervallen tijdklemmen kapitaalverzekeringen vraagt om onafhankelijk advies

De tijdklemmen voor de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW) komen met ingang van...