Grens aan zorgplicht aanbieder

Rechtershamer

De zorgplicht van de verzekeraar strekt niet zo ver dat hij - ook niet bij achterblijvende waardeontwikkeling - de verzekeringnemer actief moet adviseren over een verzekeringsproduct afgesloten via een adviseur. Dat oordeelt de kantonrechter in een zaak tussen klant en Achmea.

De kantonrechter: "Gelet op de financiële crisis die uitbrak in 2007/2008 was het niet aannemelijk dat de rentestand waarop de prognose was gebaseerd in de laatste acht jaar zo sterk zou stijgen dat alsnog de prognose zou worden gehaald. Als eiser het beoogde eindbedrag alsnog wilde halen had hij dus advies moeten inwinnen bij zijn assurantietussenpersoon over hoe dat alsnog kon worden bereikt."

Eiser sloot in 1987 via een adviseur bij Prudential Leven (later opgegaan in Achmea) een winstdelende polis af met een geprognosticeerd eindkapitaal van 68.067 euro. Dat kapitaal werd niet gehaald; de rechtszaak ging over het tekort van 15.500 euro. 

Volgens de eiser ontstond het tekort doordat Achmea eenzijdig de overeengekomen winstdelingsregeling wijzigde, hem niet inlichtte over de statutenwijziging, geen winstwaarschuwing stuurde en hem onvolledig informeerde over de gedane winstuitkeringen, en door hem niet adequaat te adviseren over het niet halen van de prognose.

De kantonrechter meent echter: "In een dergelijke situatie waarin geen sprake is van een complex risicovol product (er was sprake van een levensverzekering met een gegarandeerd eindbedrag; alleen het halen van het geprognotiseerde bedrag was onzeker); de verzekeraar niet als adviseur is opgetreden ter zake van het afsluiten van het verzekeringsproduct, maar dit is gedaan door een door verzekeringnemer ingeschakelde verzekeringstussenpersoon op wie een adviesplicht rust, de aan de verzekering gekoppelde hypotheek niet is afgesloten bij Achmea, maar bij een derde (Mees en Hope), en eiser ter zake is geadviseerd door dezelfde verzekeringstussenpersoon,strekt de zorgplicht van de verzekeraar naar het oordeel van de kantonrechter niet zo ver dat hij ook - in het licht van de achterblijvende waardeontwikkeling - de verzekeringnemer actief moet adviseren over zijn verzekeringsproduct."

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kostbaar pensioenfoutje...

Kostbaar pensioenfoutje...

Het niet doorgeven van actuele salarisgegevens aan de pensioenverzekeraar komt een (afdeling van een) landelijke vereniging duur te staan. De kantonrechter laat...

Vader tilt zoon...

Vader tilt zoon...

Al dan niet door de handtekening van zijn zoon te vervalsen, liet de vader het op de zoon gesloten ABC Spaarplan ten onrechte aan hemzelf uitkeren. Hij moet het...