"helft inkomsten valt weg bij provisieverbod"

Geert Sijbring

"Vijftig procent van mijn inkomsten zal wegvallen als het provisieverbod doorgaat. Van de vijf personeelsleden die ik in dienst heb, zullen er dan zeker drie weg moeten." Aldus directeur Geert Sijbring van Admicon Financiële Diensten in Assen tegenover de Wereldomroep.

Ook de Commissie CFD komt in het item aan het woord. Voorzitter Edwin Herdink bevestigt dat bij een provisieverbod veel kantoren zullen verdwijnen. Met alle nadelige gevolgen voor de klant vandien, die geen toegang meer heeft tot laagdrempelig advies. De commissie blijft zich dan ook verzetten tegen het nieuwste besluit van Financiën: een provisieverbod bij uitvaartverzekeringen.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Knots - 11 januari 2012

Was het geen artikel in het VVP dat vermeldde: volgens minister Zalm vindt geen kaalslag onder het intermediair plaats ? Ook de huidige minister kan er wat van. (En dan niet alleen de belofte dat Griekenland alles terug zal betalen!) Het beperken van de aansprakelijkheid van de wettenmakende en uitvoerende AFM (hoe democratisch!) is daar nog een mooi voorbeeld van. Een kind kan begrijpen dat indien de onderkant van de markt al geen uitvaart kan betalen een uurtarief of een vast verrichtingen bedrag beslist geen oplossing zijn. Vreemd ook dat we diploma's en PE punten moeten halen voor zaken die je volgens de media gemakkelijk zelf kunt doen. Kennelijk is een AFM inschrijving en complienceverplichtingen van 4500 euro per medewerker een onvoldoende basis om succesvol te mogen adviseren. Maar ja, zoals Tacitus als opmerkte in de romeinse tijd: Hoe corrupter de staat hoe groter het aantal wetten.

Aris - 10 januari 2012

@Kees vd Put, Sinds het opgaan van de NBVA in Adfiz herken ik het beleid niet meer. Jarenlang heb ik altijd de meerwaarde gezien in een NBVA lidmaatschap maar dit is met de fusie en de huidige beloningsvisie als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik sluit me dan ook bij uw oproep aan en voeg eraan toe, voelt u zich als oud NBVA-lid ook niet thuis bij Adfiz stap dan over naar de Commissie CFD. Naar mijn idee is CFD het juiste adres voor alle kleine zelfstandige adviesbedrijven.

Kees van der Put - 9 januari 2012

Als ik zie hoe CFD trouw blijft aan haar principes en zich blijft inspannen voor onze gezamenlijke belangen dan zou het een geweldig signaal zijn wanneer we ons masaal als lid aanmelden. Dit zal denk ik voor CFD een enorme steun in der rug zijn zo vlak voor haar overleg met de 2e Kamer over het provisieverbod.

Rob - 6 januari 2012

Volgens mij is de hele verzameling tevens deelverzameling van zichzelf, maar dat terzijde. Wat versta je onder, "kwaadwillende gewetenloze geldgraaiers"? Je zou eigenlijk als klant al vraagtekens moeten zetten als een intermediair voor afsluitprovisie kiest iets waar in het verleden en nu nog steeds massaal door intermediairs voor wordt gekozen, dus veel keuze heb en had je al niet in deze als klant. Is dit in het belang van de klant? Neen, t.g.v. afsluitprovisie zal de verzekeraar eerste kosten in rekening brengen met meestal een verdientermijn van 5 of 10 jaar. Dit betekent dat het rendement van een polis al in de beginfase (de belangrijkste fase) wordt geremd. Kiezen voor afsluitprovisie wordt dus anders gemotiveerd. Waardoor dan? Solvabiliteit voor de onderneming? Dacht het toch niet. Juist door afsluitprovisie hebben de intermediairs nu weinig vet op de botten, want ja geen continue cash-flow gecreerd. Vanuit een klantbelang en solvabiliteit zou doorlopende provisie een veel voor de handliggende keuze zijn. Verzekeraars kiezen (deels gedwongen door de hele woekerpolisaffaire) intussen wel steeds meer ervoor om de eerste kosten over de hele (doorlopend) looptijd uit te smeren, dat is in ieder geval beter voor het rendement van de polis. Als alle intermediairs nou eens gewoon afstappen van afsluitprovisie, misschien stemt dat de overheid mild en wordt afgezien van een totaal provisieverbod. Als je als intermediair echt een goed advies geeft dan zal de polis ook niet voortijdig worden afgekocht en loopt ook gewoon je provisie door. Lijkt me wel zo eerlijk voor alle partijen. (Nog beter zou zijn om de provisie afhankelijk te maken van het rendement van de polis, maar ja dat zal wel een stap te ver zijn).

Antonius - 6 januari 2012

@ Rob Afsluitprovisie is bij veel collega's en verzekeraars niet meer aan de orde. Veel van jouw collega's willen ook het liefst alleen doorloop.

Bert Groothuis - 5 januari 2012

Ik kan me aansluiten bij alle voorgaande berichten. Het lijkt er op dat alle rechts/christelijke politieke acties van CDA/VVD maar één verborgen missie kennen, namelijk het bevorderen van wettelijk verplichte omzet voor de grootste verzekeraars die de markt dicteren via TV en benaderen via internet. De kwaliteit zal omlaag gaan en de kosten omhoog, het intermediair kan zonder provisiesysteem NIET de onderkant van de markt ook bedienen. Het provisieverbod van dit kabinet treft de middeninkomensgroepen die enige band hebben met verzekeren en adviseren en de lage inkomensgroepen daar zij niet bediend kunnen worden. Verder drukken ook onevenredig alle kosten door PE en diploma-eisen onnodig op de lasten van de schouders van de assurantietussenpersonen. Wettelijke eis -> dan ook door de overheid betalen en controleren. Door gebrek aan goede controle destijds op DSB en soortgelijken wordt nu met een hagelschot op alle tussenpersonen gericht terwijl een gericht schot op de kwaadwillende gewetenloze geldgraaiers destijds afdoende was geweest. Nu lijden de goeden onder de kwaden en nemen gedane zaken geen keer......

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) - 5 januari 2012

@ K.Lant Ik begrijp uw gevoel van boosheid en frustratie. Wat u nodig heeft is een tussenpersoon die u verwondert. Verwondert met een bijzondere dienstverlening, een bijzondere passie voor het vak en een bijzonder verantwoordelijkheidsgevoel voor u als klant. Het goede nieuws is dat die er ook echt zijn. Net zoals u terecht aangeeft dat wij ons niet tegen vernieuwing en innovaties moeten verzetten, wens ik u dezelfde kracht toe. Ga er op uit en vind die tussenpersoon die het echt goed met u voor heeft. Zo versterken wij samen het goede.

Karel - 5 januari 2012

K. Lant manifesteert zich op het verkeerde forum als klant. Aansmeren is taalgebruik dat door onkundigen wordt gebruikt. Dan maak het niet uit of je Meester in de rechten bent of Putjesschepper. Als je benadeeld bent, komt dat nooit door een beroepsgroep maar wiskundig en praktisch altijd door een deelverzameling daarvan. In ieder beroep zijn er mensen die hun werk niet goed doen, jammer maar het is nu eenmaal zo. Zoek dus de beste tandarts, de beste bakker, de beste loodgieter en ga zo maar door. Er is echter een organisatie dat nooit faalt en darop ook nooit op kan worden aangesproken. Dat noemt zich autoriteit en kent als top zichzelf voor haar functioneren ook nog een mega salaris toe. Dit is te vergelijken met transparantie van een remspoor in een directietoilet.

K. Lant - 5 januari 2012

Ik zit nu in de financieele problemen omdat ik me, samen met mijn hypotheek, polissen heb laten aansmeren door een jullie collega's die voor hun meer opbrachten (provicie) en voor mij grote ellende hebben veroorzaakt. Ik ging er in al mijn naiviteit vanuit dat de adviseur (zeg maar verkoper) in mijn belang, zijn klant, zou handelen. Ik hoor jullie al zeggen "maar zo zijn wij niet". Zal wel maar werk maar eerst een aan het herstellen van het vertrouwen, zorg dat je van die "autoverkopers" in de brache afkomt. Verzet je niet tegen vernieuwingen en innovaties die de kwaliteit van de sector verbeteren en het kaf van het koren scheiden. We klanten verdienen, en wil daar net als vele andere adviezen zoals op juridisch vlak ook voor betalen, goede adviezen.

Frits de Zwoeger - 4 januari 2012

Grote waardering voor CFD, zij strijden als geen ander voor een rechtvaardig en maatschappelijk systeem. Ook bewondering voor hun PR, het lijkt zo gewoon om je verhaal te verkondigen via de Wereldomroep, ik vind het een buitengewone prestatie.

Kabinet betreurt afzien van algeheel provisieverbod bij retailbeleggen

Kabinet betreurt afzien van algeheel provisieverbod bij retailbeleggen

Het kabinet vindt het jammer dat er geen algeheel provisieverbod komt bij retailbeleggen. De Europese Commissie heeft haar voorstel terzake afgezwakt. De minister:...

Provisieverbod in Retail Investment Strategy afgezwakt maar kritiek blijft

Provisieverbod in Retail Investment Strategy afgezwakt maar kritiek blijft

Hoewel het provisieverbod uit de voorgestelde Retail Investment Strategy van de Europese Commissie in adviesverband is verdwenen, blijven Insurance Europe en andere...

Adfiz: "Nederland roepende in woestijn met pleidooi voor Europees provisieverbod"

Adfiz: "Nederland roepende in woestijn met pleidooi voor Europees provisieverbod"

“Vinden jullie harmonisatie ook zo belangrijk als de rest van Europa een provisieverbod afwijst?” Die vraag stelt Adfiz-directeur Enno Wiertsema aan...

Helft denkt dat hypotheekadviseur nog steeds afsluitprovisie krijgt

Helft denkt dat hypotheekadviseur nog steeds afsluitprovisie krijgt

Hypotheekadviseurs krijgen naast hun fee ook nog afsluitprovisie. Dat denkt 52,3 procent van de respondenten in onderzoek van De Hypotheekshop naar misverstanden...

Drost: "Vertrouwen in eigen kracht bij intermediairorganisaties ver te zoeken"

Drost: "Vertrouwen in eigen kracht bij intermediairorganisaties ver te zoeken"

"Afgaande op de berichten in de vakmedia houdt het onderwerp ‘actieve provisietransparantie’ de gemoederen binnen de financiële dienstverlening...

Adviescollege toetsing regeldruk: provisieverbod in plaats van -transparantie

Adviescollege toetsing regeldruk: provisieverbod in plaats van -transparantie

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ART) gaf de minister het advies om een provisieverbod als minder belastend alternatief te overwegen dan wel toe te lichten...

Minister: provisieverbod niet per se overtreden bij lijfrenterekeningen

Minister: provisieverbod niet per se overtreden bij lijfrenterekeningen

Dat de beleggingsonderneming zorgdraagt voor de inning van de afgesproken vergoeding tussen financieel adviseur en diens klant, is niet zonder meer een overtreding...

Speelveld Advies

Speelveld Advies

Opnieuw is er een transparantiekogel door de provisieporseleinkast geslingerd met alle ophef van dien. Minister Hoekstra van Financiën wil dat iedere klant...

Uitstel beantwoording Kamervragen Grinwis over omzeilen provisieverbod

Uitstel beantwoording Kamervragen Grinwis over omzeilen provisieverbod

Minister Hoekstra heeft de Kamer laten weten dat de door het lid Grinwis (ChristenUnie) gestelde schriftelijke vragen over het omzeilen van het provisieverbod door...

Kamervragen over omzeilen provisieverbod

Kamervragen over omzeilen provisieverbod

Pieter Grinwis (ChristenUnie) wil van minister Hoekstra weten of het waar is dat enkele aanbieders van financiële producten het provisieverbod omzeilen en wat...