"Hypotheekmarkt houdt stand zolang rente maar laag blijft"

Huis te koop nieuw TB

De verwachting van Vereniging Eigen Huis is dat de woningmarkt stand houdt zolang de hypotheekrente maar laag blijft. 

Zodra de rente oploopt gaat het strakke financiële keurslijf voor huizenkopers direct knellen, aldus VEH. Alleen een groter aanbod van de juiste nieuwbouwwoningen op de juiste plek kan de woningmarkt meer lucht geven en structureel verbeteren. Maar omdat het woningtekort al jaren met enkele tienduizenden woningen toeneemt zit dat er voorlopig niet in.

Hoewel Nederlanders nog steeds veel vertrouwen hebben in de woningmarkt, loopt het sentiment in augustus iets terug. De Eigen Huis Marktindicator scoort de afgelopen maand één puntje lager op waarde 112. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de slechtere betaalbaarheid en de beperkte keuze in te koop staande woningen.

Drempels

Met waarde 112 zit de Eigen Huis Marktindicator ruim boven de neutraalwaarde 100. Dat consumenten veel vertrouwen hebben in de woningmarkt wil volgens Eigen Huis nog niet zeggen dat zij zichzelf automatisch grote kansen op een eigen huis toedichten. "Een huis willen kopen is wat anders dan het ook daadwerkelijk kunnen kopen. Het krappe aanbod, de hoge prijzen en de financiering daarvan zijn voor velen drempels die zij maar moeilijk over komen."

Reactie toevoegen