Kabinet grijpt vooralsnog niet in bij afzien van een financieringsvoorbehoud

Huis te koop (nov 2012) TB

Het kabinet gaat onderzoeken of het in de huidige, op sommige overspannen woningmarkt vaak voorkomt dat huizenkopers afzien van een financieringsvoorbehoud of bouwkundige keuring. Zoja, zullen  vervolgstappen worden overwogen. Vooralsnog grijpt het kabinet dus echter niet in.

Minister Plasterk in antwoord op Kamervragen: "Ik ken de signalen dat consumenten vaker afzien van een financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring om op populaire locaties meer kans te maken op een woning. (...) Ik vind het zeer onwenselijk als consumenten onder druk onverantwoorde risico’s nemen. Op dit moment is op basis van de huidige cijfers en kennis niet vast te stellen in hoeveel gevallen biedingen zonder voorbehouden tot problemen leiden en of een wettelijk voorbehoud van financiering en/of bouwkundige keuring hier een goede oplossing voor zou bieden. Het kabinet gaat daarom onderzoek verrichten naar de omvang van deze problematiek en zal aan de hand van de uitkomsten vervolgstappen overwegen."

Volgens Plasterk is ingrijpen via de makelaars niet mogelijk: "Het is niet mogelijk om via de brancheorganisaties dekkende afspraken te maken over het afzien van voorbehouden omdat niet alle transacties begeleid worden door een makelaar en niet alle makelaars aangesloten zijn bij een branchevereniging. Ook ligt het niet voor de hand om de mate van contractvrijheid tussen kopers en verkopers in te perken via afspraken met brancheverenigingen."

Plasterk schrijft de brancheorganisaties NVM en VBO erop te hebben gewezen dat "ik groot belang hecht aan een degelijke advisering over de risico’s bij het bieden zonder voorbehouden. Dit betekent mijns inziens dat makelaars negatief zouden moeten adviseren ten aanzien van het afzien van dergelijke voorbehouden als dit tot risico’s voor de consument leidt. De NVM en VBO hebben bevestigd dat een aankoopmakelaar zijn opdrachtgever sterk zal afraden om zonder voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring een bod uit te brengen indien dat niet verantwoord is".

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Nvhp: alert zijn op financieringsvoorbehoud

Nvhp: alert zijn op financieringsvoorbehoud

De NVHP roept financieel adviseurs op de komende tijd extra alert te zijn op de termijn van een financieringsvoorbehoud in het kader van de hypotheekadvisering aan...

Eigen Huis houdt vast aan financieringsvoorbehoud

Eigen Huis houdt vast aan financieringsvoorbehoud

Vereniging Eigen Huis raadt kopers af zonder voorbehoud van financiering te bieden op een woning.   VEH: "Vooral in populaire steden als Amsterdam en...