"kans groot op collectieve actie tegen argenta"

"De kans is groot dat er een collectieve actie tegen Argenta komt", aldus Jurjen Oosterbaan van Bureau D & O vandaag in het FD.

"Een bedrijf kan een nieuwe strategische weg inslaan. De tussenpersonen zijn echter vooral boos over de manier waarop Argenta het besluit heeft genomen. Over de beslissing is geen enkel overleg geweest met de sector", aldus Oosterbaan, die ook zegt dat tussenpersonen vrezen dat Argenta soortgelijke acties gaat ondernemen om hypotheekportefeuilles over te hevelen. "Het is een principekwestie geworden."

Het intermediair is onder meer woedend op Argenta, dat naar eigen zeggen één miljard aan Nederlands spaargeld heeft, omdat de bank een te lage vergoeding geeft. Volgens de ingeschakelde advocaat Renate Kerkhof is Argenta te kort door de bocht gegaan met de collectieve beëindiging van de samenwerking. Volgens haar zijn er juridische argumenten om een langere opzegtermijn dan drie maanden te eisen. Daarnaast zal per portefeuille van de tussenpersonen beoordeeld moeten worden wat een redelijke overnamevergoeding of goodwillvergoeding zal zijn. 

Eerder gaf Oosterbaan al aan bij een actie nauw te willen samenwerken met Adfiz.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) - 11 juli 2012

Dank voor je antwoord Jurjen. Ik ben er van overtuigd dat een duidelijk standpunt en richting in het diplomadossier (sorry dat ik er weer over begin Peter) vanuit D&O/Adfiz in dankbaarheid zal worden ontvangen door veel collega's. Ik las laatste ergens dat Hartman zich ook op niet leden wil richten. Wellicht is dit een mooi aanknopingspunt. Succes met de Argenta zaak. @Kees, jeetje idd heb ik Ardanta ipv Argenta geschreven. Ik zou een voor de hand liggende relatie kunnen leggen, maar het is gewoon foutje. Bedankt voor de oplettendheid.

Willibrord - 11 juli 2012

@ Peter Dirks, Surrogaat is al jaren niet meer te verkopen. Laat u zich niet wat te erg door uw emotie leiden? De opmerking of vraag van de heer Jeffrey Leichel zou u als Adfiz bestuurslid natuurlijk ook kunnen beantwoorden. De heer Oosterbaan hoeft u daarmee niet tegemoet te treden, die is als jurist echt wel in staat om op zaken zelf in te gaan.

Jan de Wit - 11 juli 2012

@ mr. Jurjen Oosterbaan Martinius, beste Jurjen, Beste Jurjen, Jan Aikens kan als ex-hoofdredacteur van het Verzekeringsblad schrijven wat hij wil. Op zijn website stelt hij bijvoorbeeld: de bedrijfstak heeft het Den Haag makkelijk gemaakt door met zoveel monden elkaar tegen te spreken. Over makkelijk en tegenspreken gesproken, met wat Jan hier in zijn algemeenheid beweert spreekt hij eerder zichzelf tegen. Jan heeft de consultatiedocumenten van ADfiz, CFD, OvFD en andere branche partijen naast elkaar gelegd en hij weet precies wat men daarin stelt en hij weet zonder meer ook dat men elkaar ten aanzien van Permanente Educatie op hoofdlijnen niet tegenspreekt. Kunnen we Jan Aikens wel als autoriteit nemen als hij stelt: Niets is op dit moment zeker. Wat is niets ? Verder: Op welke partijen en welk groot aantal partijen doel je die dankzij de Wft/AFM uit de markt zijn?

Jurjen Oosterbaan Martinius - 10 juli 2012

Dag Jeffrey Wanneer je Adfiz en D & O volgt zie je dat beide organisaties ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid in veel dossiers aandacht te vragen voor de belangen van het intermediair. Volgens mij is D & O tot nu toe de enige geweest die aandacht heeft gevraagd wat te doen met medewerkers die straks niet in staat zijn een diploma te halen en de werkgever geen ander werk heeft dan adviseren. Waarop overigens het CDA en SP niet meer wisten op te merken dat die werknemers dan maar ontslagen moeten worden. Ten aanzien van de nieuwe deskundigheidseisen is het beeld dat jullie schetsen dat alle in het verleden behaalde diploma's waardeloos worden naar mijn mening onjuist. Los van het het feit dat er rondom de deskundigheid nog niets definitief is, is voorzien in een grote omruil actie van mensen die hun oude diploma's kunnen omruilen voor nieuwe diploma's.

Rene Schipper - 10 juli 2012

@Rien. Het gaat hier niet om CFD, Adfiz of D&O. Wat hier de laatste dagen gebeurd is dat men steeds afdwaalt van een veel groter drama dat ons allemaal boven het hoofd hangt. Jeffrey legt terecht de vinger op de zere plek: de inruilactie m.b.t. onze diploma's. In plaats van hier collectief energie in te stoppen wordt de aandacht afgeleid door bijzaken. De bijzaken als eed/belofte en de schoffering door Argenta verdient zeker aandacht maar leiden op dit moment de aandacht af van wat hoofdzakelijk belangrijk is. En hierdoor kunnen we de slag om de diploma's weleens verliezen en wordt iedereen met of zonder personeel ernstig getroffen in de continuïteit van zijn bedrijf.

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) - 10 juli 2012

Wat ik zo interessant vind is dit. D&O en Adfiz staan direct op om met juridische spierballen een paar grijpstuivers bij Argenta op te halen voor het intermediair. CFD doet geheel niet mee. CFD staat direct op om de voorgenomen wijziging van het diplomastelsel juridisch aan te vechten. In de media hoor je D&O en Adfiz hier echter in het geheel niet over. Waar het zwaartse belang ligt lijkt me duidelijk. Wat zit hier nu achter?

Jurjen Oosterbaan Martinius - 10 juli 2012

Beste Jeffrey en Jan. 1. Inderdaad heb ik tien jaar gewerkt bij de NVA en heb eindeloos bewondering voor de wijze waarop toen door de heren Scheffer, Weitenberg en Huibers werd opgekomen voor de belangen van het intermediair. 2. Ik heb gewoon telefoon en mail.Hoewel wij met 25 mensen zijn zien en horen wij echt niet alles. Dus wanneer iemand eens een idee tegen mij wil aanhouden dan is dat bijna altijd mogelijk. ODIN en CFD hebben nooit contact gezocht en ik wil mij vooral niet opdringen. 3. Waarom wel het dossier Argenta en niet opleidingen? (overigens hebben wij wel vaker zo een dossier opgepakt. neem bijvoorbeeld de wijze waarop u destijds zich moest aanmelden voor KiFid. Ook zo een kwestie waar we weken mee bezig waren) Argenta is een duidelijke zaak. De directie neemt een standpunt in. We zien niet dat iemand de regie neemt en dus doen wij dat maar. Bij opleidingen zijn wij ook druk bezig. Het ene rapportvan Min Fin en CDFD na het ander komt voorbij, Alles in consultatie. Maar zoals Jan Aikens deze week treffend schreef. Niets is op dit moment zeker. De waarde van de opmerkingen van Jeffrey en Jan voor mij is dat wij wel bezig zijn met het wetgevingsproces en zien dat alles nog in beweging is en druk bezig zijn die beweging n de goede kant op te krijgen , maar onvoldoende beseffen dat er bij het intermediair veel misverstanden zijn en veel onrust. Wij zullen kijken of we tussentijds vaker informatie kunnen geven of standpunten kunnen innemen die deze onrust kan beperken. Overigens wanneer er echt zaken worden geeist die materieel het einde zou betekenen voor grote delen van het intermediair dan zullen wij niet aarzelen om ook daar na te denken hoe we kunnen helpen dat te voorkomen. 4. Dan nog de AFM. Natuurlijk kunnen ze wel eens irritant zijn. En zeker ze gaan wel eens kort door de bocht. Dan kun je twee dingen doen. Anoniem gaan lopen foeteren op fora of gewoon de dialoog aangaan. WIj kiezen met regelmaat voor dat laatste. Dankzij de Wft en de AFM zijn er inmiddels toch een groot aantal parijen uit de markt verdwenen die verantwoordelijk zijn voor het beschadigde imago waar we allemaal dagelijks de schade van ondervinden.

Jeffrey Leichel (Stichting ODIN) - 10 juli 2012

Beste Jurjen, ik moet eerst even iets rechtzetten. Stichting ODIN is een onafhankelijk instituut voor kennis, opleiding en innovatie voor onafhankelijk financieel dienstverleners. Wij zijn niet verbonden aan CFD. Waar ik gewoon nieuwsgierig naar ben is waarom CFD in de media zo sterk aanwezig is om met het wetboek in de hand het diplomaverlies te bestrijden en D&O/Adfiz nauwelijks zichtbaar zijn op dit punt. Maar als dan een Ardanta zaak voorbij komt (potentiële schade zeer beperkt in vergelijk met diplomadiscussie, e.e.a. met respect natuurlijk voor de getroffen collega's) dan neem ik een zeer actief duo D&O/Adfiz waar. Overigens alle respect en bewondering daarvoor! Maar betekent dit nu dat CFD de diplomadiscussie compleet overdrijft of wordt het door D&O/Adfiz compleet onderschat?

Frank de Heus - 10 juli 2012

@Peter Dirks U hebt het blijkbaar ook niet in de gaten omdat u nog met provisieoogkleppen op loopt. Vergeet niet dat de nieuwe wereld al over 5 maanden begint. Laat men vooral de aandacht afleiden dan kunt u met uw surrogaat advieskantoor de deur ook sluiten.

Jeroen van Vliet - 10 juli 2012

@Jurjen. U hebt blijkbaar van het weekend niet het AFM magazine "Inzicht" ontvangen? Hierin publiceert de AFM dat de vakbewaamheidseisen aan herziening toe waren. De AFM heeft daarom de afgelopen anderhalf jaar samen met het ministerie van financien gewerkt aan betere en meer toekomstgerichte regels op dit gebied. De meest impactvolle wijziging is de diplomaplicht voor adviseurs en het geldig houden van alle diploma's d.m.v. en periodiek examen. Geldig houden wil zeggen dat wanneer je hier geen medewerking aan verleend je je diploma verliest en deze daarmee waardeloos wordt. Vreemd dat u stelt dat het nog niet vast ligt, terwijl de AFM het met haar publicatie al als vaststaand aanneemt? Blijkbaar is CFD beter op de hoogte van wat ons te wachten staat dan D&O? Het is duidelijk dat indien de beslissing nog genomen moet worden de AFM voor de minister uitloopt en daarmee tevens aangeeft dat het de AFM is die het beleid bepaald. Hiermee schuift de AFM de minister en daarmee de parlementaire democratie aan de kant! Of men heeft binnenskamers al lang besloten dat zoals zij het schetsen op voorhand al vastligt. CFD maakt dus geen ophef zoals ik uit uw betoog afleid, maar ziet het als bittere noodzaak om tegen dit beleid juridisch het gevecht aan te gaan. Uw argumentatie is dan ook uiterst zwak.

Bruno Oudega directeur Wonen Argenta Nederland

Bruno Oudega directeur Wonen Argenta Nederland

Met ingang van 1 december wordt Bruno Oudega (52) benoemd tot Directeur Wonen van Argenta Nederland. Hij gaat vanuit een hernieuwde organisatiestructuur de propositie...

Sander Blommaert in RvB Argenta

Sander Blommaert in RvB Argenta

Sander Blommaert (CEO Argenta Nederland) wordt vanaf 1 juni lid van de Raad van Bestuur van Argenta. Blommaert (39) is sinds januari 2017 actief voor Argenta Nederland...

Argenta en BNP Paribas Cardif bieden kostenloze desktoptaxatie

Argenta en BNP Paribas Cardif bieden kostenloze desktoptaxatie

Klanten die tot 1 mei een Argenta hypotheek aanvragen met een Garantiestelling van BNP Paribas Cardif krijgen een kosteloze desktoptaxatie van Calcasa cadeau. Argenta...

Sander Blommaert CEO Argenta Nederland

Sander Blommaert CEO Argenta Nederland

Argenta Bank- en Verzekeringsgroep benoemt Sander Blommaert per 1 augustus tot CEO van Argenta Nederland. Blommaert volgt Ronald Touwslager op, die Argenta verlaat...

Argenta neemt Garantiestelling BNP Paribas Cardif op in hypotheekproces

Argenta neemt Garantiestelling BNP Paribas Cardif op in hypotheekproces

Argenta heeft de (bank)garantie van BNP Paribas Cardif in haar hypotheekproces opgenomen. Adviseurs die de Argenta-hypotheek aanvragen worden automatisch gewezen...

Onderhoud van je financiële thuis

Onderhoud van je financiële thuis

Summer is coming! Klinkt ver weg, maar is feitelijk juist. Tijd om het huis te luchten en waar nodig op te knappen. Wat zijn de voetangels en klemmen die van toepassing...

Levenportefeuille Argenta naar Waard Leven

Levenportefeuille Argenta naar Waard Leven

Waard Leven neemt de levensverzekeringsportefeuille over van Argenta Nederland. Het gaat om circa 44.000 polissen. Argenta is in Nederland al meer dan 20 jaar actief...

CMIS Franchise: Ockto ook in acceptatiefase

CMIS Franchise: Ockto ook in acceptatiefase

De Hypotheekshop en Huis & Hypotheek gaan ook in de acceptatiefase werken met Ockto, om te beginnen bij hypotheken van Argenta. Joep Peerdeman, manager Operations...

Ronald Touwslager gaat Argenta leiden

Ronald Touwslager gaat Argenta leiden

Ronald Touwslager (54) wordt ceo van Argenta Nederland. Hij volgt Marinka van der Meer op, die per 1 juli overstapte naar de Volksbank. Met meer dan twintig jaar...

Zelf hypotheek afsluiten bij Argenta voor 650 euro

Zelf hypotheek afsluiten bij Argenta voor 650 euro

Bij Argenta kunnen klanten nu kiezen om online zelf een hypotheek af te sluiten zonder advies voor 650 euro of voor het online afsluiten van een hypotheek met advies...