Marktwaardewaardering houdt voorkeur kabinet

Wopke Hoekstra 1 2017 foto Financiën

Toepassing van marktwaardewaardering voor liquide beleggingen, zoals aandelenbeleggingen, geeft wat het kabinet betreft juist een goed inzicht, omdat die waardering geschiedt op basis van alle informatie die beschikbaar is. Dat antwoordt minister Hoekstra op Kamervragen naar aanleiding van berichten over eventuele aanpassing van de internationale boekhoudregels op Europees niveau. 

De minister: "Ten algemene kan ik over de waardering van bezittingen tegen marktwaarde door banken en verzekeraars het volgende opmerken. Op grond van de huidige IFRS dienen onder meer beleggingen in aandelen op de balans op marktwaarde te worden gewaardeerd, ook door banken en verzekeraars. De recente prijzen van werkelijke transacties op financiële markten bepalen dus de boekwaarde van bezittingen zoals aandelen. Een door de Europese Commissie aangestelde deskundigengroep voor duurzame financiering heeft eerder aangegeven dat deze regels in de weg kunnen staan als het gaat om langetermijnbeleggingen. In het actieplan duurzame financiering heeft de Europese Commissie vervolgens aangekondigd dit te gaan onderzoeken. Dit onderzoek wordt momenteel uitgevoerd."

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Solvency II leidt tot minder transparantie

Solvency II leidt tot minder transparantie

Solvency II maakt de verzekeringssector minder aantrekkelijk voor investeerders. Dit blijkt uit een rapport van Autonomous Research en Willis Towers Watson, gebaseerd...