Moet verzekeraar wijzen op betere alternatieven?

Kifid LOGO 2017

LEVEN – De premies van overlijdensrisicoverzekeringen, zijn in de afgelopen jaren sterk gedaald. Consumenten kunnen deze overeenkomst tussentijds eenzijdig beëindigen om vervolgens – mits hun gezondheid en leeftijd dit rechtvaardigt – een nieuwe orv te sluiten tegen een lagere premie. De vraag rijst of van verzekeraars mag worden verwacht dat zij hun bestaande verzekerden actief op deze mogelijkheid wijzen.

Over deze principiële vraag oordeelde de geschillencommissie als volgt: “De inhoud van de informatieplicht van de verzekeraar strekt, zeker wanneer de consument wordt bijgestaan door een zelfstandig assurantieadviseur, niet zo ver dat de verzekeraar gehouden is zijn klanten op de hoogte te stellen van (nieuwe) alternatieven.”

“Het is aan de consument zelf om, al dan niet in overleg met haar assurantieadviseur, na te gaan of de afgesloten verzekering nog steeds voldoet of dat wellicht betere alternatieven beschikbaar zijn. De consument heeft dit eerst tegen het einde van de looptijd gedaan. Van een tekortschieten van de verzekeraar op dit punt is geen sprake.” Hierop wordt dit onderdeel van de klacht afgewezen Uitspraak 2017 – 421

Reactie toevoegen