Nationale-nederlanden onderzoekt uitvaartsparen

Uitvaart 1 (kerkhof)

Nationale-Nederlanden onderzoekt of het een bankspaarproduct voor de kosten van de uitvaart gaat invoeren, aldus de Consumentenbond.

Volgens de Consumentenbond is deze mogelijkheid van banksparen sinds 1 januari 2010 wettelijk mogelijk, maar wordt het vooralsnog door geen enkele partij aangeboden. Dit in schril contrast tot het banksparen voor de andere bestedingsdoelen: als aanvulling op het pensioen, voor de aflossing van de hypotheek en met een gouden handdruk. "Uit onderzoek van de Consumentenbond in mei 2011 kwam naar voren dat van de grote banken alleen de Rabobank interesse had voor het zogenoemde 'uitvaartsparen', al had het toen al 'geen prioriteit' bij de Rabo. ING en ABN Amro hadden en hebben überhaupt geen belangstelling. De banken vinden de potentiële markt te klein voor een apart product."

 

De Consumentenbond geeft een voorbeeld dat mensen via banksparen maximaxaal 6.859 euro kunnen sparen voor hun uitvaart, zonder in aanmerking te komen voor de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent. Per rekening komt het fiscale voordeel daarmee neer op maximaal zo'n 80 euro.

Lees meer over

Reacties

Koen 14 augustus 2012

Terug van vakantie lees ik dat de essentie je ontgaat. Gelukkig hoef je mij uiteraard geen deposito uit te leggen, kern van het het verhaal is dat als men in de spaarvariant concurrerend wil zijn, een rente a la een deposito zal moeten bieden. Denk bv. aan een variant op een klimspaardeposito met een periodieke inleg en langere looptijd. Jammer dat de nuance vaak ontbreekt bij jullie. Over verschrikkelijk gesproken, kwam van de week een adviesje van jullie tegen: €1.195 fee + provisie over het geld en bijverband. Advies was niet eens zo heel erg slecht maar ik vroeg me af hoe jullie dat straks gaan doen in 2013?

Koen 23 juli 2012

Beste Hypotheker, ik kan in mijn reactie niet teruglezen dat ik heb geschreeuwd, dus je hoeft jullie norm niet over mij heen te leggen hoor. Ten eerste gaat het erom dat, itt. tot wat jij beweert, het product zeer duidelijk "uitvaartsparen" heet. Wat wil je nog meer? Daarnaast zullen de "premies" elkaar niet zoveel ontlopen. Op een langjarige deposito wordt inmiddels al 4% geboden dus met iets meer dan 14 euro p/m zit je al snel aan de 10k (in 30 jaar tijd). Plus nog een paar euro voor een orv. Uiteraard kunnen we de prijs van dit soort producten nog niet vaststellen omdat ze er nog niet zijn, maar gelet op bovenstaande verwacht ik dat ze niet al teveel zullen afwijken. Daarom bestaat er waarschijnlijk ook niet veel animo voor. Een discussie over acceptatienormen lijkt me voorbarig op dit moment, wederom gelet op bovenstaand. En nee, liever stuur ik mijn klanten niet naar jullie toe, de laatste die hier zat moest de watjes nog uit zijn oren halen ;-P Prettige dag verder!

Jazeker...... een hypotheker 23 juli 2012

Koen, 4% wordt geboden op een langlopend deposito op geld wat je vandaag stort. Niet wat je over 15 jaar, dus de premies in de loop van de betalingstermijn stort. Daar ontvang je 1,05% op. Je kunt dus ook zeggen, even makkelijk door de bocht, dat je gemiddeld op je inleg 2,5% krijgt, dus 2,75% is al ruim genomen. Zit je nu in de branche of niet, want dan zal je toch je PE moeten bijwerken. Verschikkelijk dat ik je moet uitleggen hoe een deposito met maandelijkse inleg werkt(Rabo praktijken). Ik hoop niet dat je het zo, als je in de branche zit, straks aan je klanten uitlegt. Als je nu een "groot" bedrag inlegt, ontvang je 4%. Maar niet met gespreidde inleg. Als jij mij een rekening kan bieden met 4% gegarandeerd netto rendement houd ik me aanbevolen. Als je dat niet kan, stop dan met schrijven op dit forum. Schreeuwen naar mijn klanten doe ik niet en ik geef ze in ieder geval wel een goed advies. en ik geef je nu al op een briefje, dat als het uitvaartsparen blijft heten, dit verwarring geeft bij klanten. Maar ja, de tijd zal het leren, als dit product als zodanig op de markt komt. Ook een prettige dag aan jou gewenst.

Jazeker...... een hypotheker 22 juli 2012

Beste Koen, Pak je zakJapanner erbij. Een ORV 10.000 lin.dalend 30 jaar, voor iemans van 25 jaar oud. Premie 3,70, per maand. 10.000 gedeeld door 360 maanden is 27,77 euro, maar uiteraard wordt er rendement gemaakt, dus bij 2,75% rendement, moet er per maand 18 euro worden ingelegd. Totaal betaald over de looptijd 360 X (18 + 3.70)=7.812 euro. Bij een uitvaart verzekeraar betaald deze persoon 15,40 met een looptijd van 360 maanden. Totaal over de looptijd 5.544 euro Grap is dat ik dan ook nog 500 euro provisie heb verdiend. Zonder provisie zou dit 14,20 per maand kosten. Totaal over de looptijd 5.112 euro. Jazeker Koen.Meten is weten, dus rekenen niet vergeten. Zou jij ook moeten doen Koen, voordat je gaat schreeuwen. Dan spreken we nog niet over de vereenvoudigde medische acceptatienormen. Iemand met een spierziekte kan je in een ORV niet kwijt. Als jij zo'n persoon kent, neem gezioen je reactie tenminste niet aan dat je in de branche zit, want dat zou echt triest zijn, moet je die maar naar mij toe sturen. Een uitvaartverzekeraar aceppteert die namelijk wel.

Tsjongejonge 20 juli 2012

Uitvaartsparen is toch van een heel andere orde dan lijfrente, SEW of gouden handdruk. Als je vandaag begint te sparen en morgen overlijdt heb je namelijk niks! Het verzekeringselement is voor de uitvaart dus essentieel. Voor die andere varianten is het puur een fiscaal verhaal.

Pieter 20 juli 2012

@Tjongejonge Zeker, het verzekeringselement is essentieel. Maar de provisies op uitvaartverzekeringen zijn schandalig hoog. Vandaar dat er zoveel misstanden zijn in die markt. Het is ook essentieel om dáár eens verandering in aan te brengen.

Jazeker....... een hypotheker 20 juli 2012

Ja, maak het maar weer moeilijker dan het is. Uitvaart banksparen is interessant voor de vermogende mens onder ons, welke 6.859 euro kunnen reserveren voor hun uitvaart. Maar maak er nu geen uitvaartspaarproduct van, want dan denkt iedereen dat dit een alternatief is voor de traditionele uitvaartverzekering, WAT DIT DUS ABSOLUUT NIET IS. Duidelijkheid naar de klant is hier een pre dus geen misleidende productnamen, als uitvaartsparen, gebruiken. Noem het gewoon een uitvaart reserveringsrekening, en maak duidelijk dat er een minimale storting van bijvoorbeeld 2.500 euro moet zijn, zodat de gewone man niet in de verleiding komt om hierop te gaan sparen. Want als deze persoon inderdaad op korte termijn overlijdt, hebben de nabestaanden grote problemen, en de persoon in kwestie, de overlede, dacht het goed geregeld te hebben. Het kan dus de traditionele uitvaartverzekering niet vervangen, omdat het een geheel ander uitgangspunt heeft.

Koen 20 juli 2012

Wat een onzin van de Hypotheker. Maar ja, schreeuwen kunnen ze als de beste, jazeker.. Het product heet al uitvaartsparen, dus duidelijker kan het niet zijn. En ik ga ervan uit dat men het t.z..t. duidelijk communiceert. Daarnaast kan je voor een paar euro een evenredig dalende ORV sluiten, zeg bv. voor € 10.000, is het verzekeringsgedeelte ook afgedekt.

Koen 19 juli 2012

Tja, je kunt nu al depositosparen voor een uitvaart met min of meer dezelfde voorwaarden. Waarom zou je dan nog banksparen erbij gooien?

Adviseurs meer waardering voor samenwerking met verzekeraars

Adviseurs meer waardering voor samenwerking met verzekeraars

De winnaars van het Adfiz Prestatie Onderzoek 2017, uitgevoerd door Tevreden.nl zijn: Scildon (2x), TAF (2x), de Goudse, Nh1816 en RegioBank. Over de hele linie...

Uitstekend derde kwartaal voor NN Group

Uitstekend derde kwartaal voor NN Group

NN Group zag in het derde kwartaal van 2017 de nettowinst toenemen van 436 naar 734 miljoen euro met name door de verkoop van een grote hoeveelheid staatsleningen. Het...

Wim de Bundel marketingdirecteur NN

Wim de Bundel marketingdirecteur NN

Wim de Bundel, directeur Marketing en Verkoop Delta Lloyd, wordt bij het nieuwe gecombineerde pensioenbedrijf van Nationale-Nederlanden en Delta Lloyd directeur...

NN: Voorstel loondoorbetaling belemmert re-integratie

NN: Voorstel loondoorbetaling belemmert re-integratie

"Loondoorbetaling zoals voorgesteld in het Regeerakkoord belemmert de re-integratie en leidt tot verzwaring van de daadwerkelijke werkgeverslasten en hogere verzuimcijfers...

Gratis Cyberwacht voor gehackte mkb'ers

Gratis Cyberwacht voor gehackte mkb'ers

Het Nederlands Cyber Collectief, waar Nationale-Nederlanden samen onder meer Veilig Internetten en Meld Misdaad Anoniem bij is aangesloten, heeft de Cyberwacht geïntroduceerd,...

Niek Hoek wil naar de beurs

Niek Hoek wil naar de beurs

Niek Hoek (voormalig topman Delta Lloyd) en Stephan Nanninga (voormalig topman SHV) willen met Dutch Star Companies One naar de beurs om een Nederlands bedrijf over...