"Niet bank wordt aangepakt, maar Stichting die gedupeerden helpt"

Rob Goedhart bij Kassa

De AFM heeft besloten dat Stichting Geldbelangen niet langer door mag gaan met het ondersteunen van gedupeerde klanten van Interbank.

 

Deze bank verkocht jarenlang wurgkredieten met rentepercentages tot 14 procent zonder dat toezichthouder AFM optrad. Kassa heeft hier in diverse uitzendingen aandacht aan besteed.
In de zomerperiode heeft Stichting Geldbelangen onder leiding van Rob Goedhart gedupeerden bijgestaan om Interbank te bewegen met een oplossing te komen. Dit heeft voor zo’n honderd mensen al geleid tot een aanpassing waarbij de rente gemiddeld met 4,7 procent is gedaald en mensen gemiddeld bijna 15.000 euro besparen.
Kassa: "De AFM heeft echter deze week besloten dat de handelwijze van Geldbelangen niet door de beugel kan en heeft besloten dat de stichting met zijn hulp aan klanten in deze vorm niet verder kan. Dus niet de bank wordt aangepakt, maar wel de Stichting die het voor vele honderden mensen probeert op te lossen.

"De AFM is van mening dat Rob Goedhart van de St Geldbelangen bemiddelt in kredieten, en daarvoor heb je een vergunning op grond van de Wet op het financieel toezicht nodig. Deze vergunning heeft Geldbelangen niet. Ook heeft de AFM Goedhart erop gewezen dat hij ervoor kan kiezen een vergunning aan te vragen of aansluiting te zoeken bij een adviseur met een vergunning. Wij hebben de AFM uitgenodigd om hun besluit toe te lichten. De AFM heeft de uitnodiging niet aanvaard omdat de AFM niet kan ingaan op een 'toezichtsvertrouwelijke zaak'."

 

Onbegrijpelijk

Kassa: "Wij vinden het onbegrijpelijk dat Geldbelangen moet stoppen met de hulp aan mensen met een wurgkrediet. Kassa en Geldbelangen hebben concreet meer bereikt voor mensen dan de AFM die toezicht houdt op geldverstrekkers en tussenpersonen."

Goedhart op de website van Kassa: "Wij zijn er nooit op gericht geweest om 'een overeenkomst van krediet af te sluiten'. Wij wilden een lagere rente voor de mensen. Interbank kwam zelf met het voorstel om dan meteen het doorlopende krediet om te zetten naar een persoonlijke lening. Dat vonden de meeste klagers ook wel lekker. Dan is er vastigheid. En verder ben je als kredietbemiddelaar 'tussenpersoon'. Wij staan helemaal niet tussen de consument en bank in. Zeker, wij staan naast de consument. En helpen deze bij het repareren van het wurgkrediet."

Geldbelangen zegt verder dat als ze zou moeten werken zoals de AFM had gewild, ze voor haar werk alleen via provisie van de geldgever beloond zou mogen worden. "Een gruwel" zegt Goedhart. "Wij vinden dat provisiesysteem nog steeds een fout in de wet. Als je provisie ontvangt wil je het liefst dat de lening zo lang mogelijk doorloopt en zo hoog mogelijk blijft. De adviseur die mensen helpt de lening zo snel mogelijk af te lossen snijdt in zijn eigen portemonnee. Hij gaat immers steeds minder provisie ontvangen. Is het mede daarom dat er nog zoveel mensen met een wurgkrediet zitten?"

Goedhart vertelt in Kassa dat Geldbelangen doorgaat met het bijstaan van mensen met een wurgkrediet. Hij heeft juridisch advies ingewonnen. Daarbij bleek dat het onvoldoende duidelijk was dat hij namens de klant mocht optreden. In het vervolg zal dat veel duidelijker zijn doordat de klager een volmacht afgeeft aan Geldbelangen. Goedhart verwacht nu ook geen problemen meer met de AFM. "Als het zo duidelijk is dat wij door middel van die volmacht eigenlijk dezelfde zijn als de klager, dan kan de AFM niet meer beweren dat wij als het ware 'kredieten verkopen'."


 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jeffrey Leichel - 13 september 2016

@Albert, weer een werkbare oplossing uit het Oosten. Dit is precies wat ik bedoel. Brancheverenigingen kunnen nu toch met Geldbelangen en Kredietpartijen om tafel om dit te regelen? Als origineel intermediair niet wil aanpassen, raakt hij zijn provisierecht kwijt of zo. En is Interbank de enige partij? Kan de Goedhart-norm niet een landelijke regeling worden?

Albert van der Poll - 13 september 2016

@ Jeffrey, ik lees dat de contracten ook van vorm veranderen, van DK naar PL oftewel: er is een provisiemutatie. Waar gaan de provisiecentjes van de contracten die Rob heeft verbeterd naar toe? Oud intermediair? Interbank? Rob krijgt ze niet want hij heeft geen vergunning ;-0 Als het van die hoge provisiecontracten waren zal de provisie door Interbank wel worden verlaagd toch, dat is dan weer handig van Interbank. In principe heeft Interbank nu toegezegd dat alle Locked-up contracten voor een herbeoordeling in aanmerking komen. Laten we dit dan ter ere van Rob de "Methode Goedhart" noemen, zodat regulier intermediair op het aanvraagformulier kan aangeven "Methode Goedhart" met een onderbouwing. Dan kan dat nieuwe intermediair de provisiebetaling overnemen ( hoeft dus niet gratis te werken) op een normaal beloningspromillage en hoeft de consument geen 250 euro te betalen. Als aan het intermediair wordt uitgelegd (kan Interbank op 1 A-4tje toelichten) in welke situaties de lening kan worden aangepast, dan is dat heel eenvoudig op te lossen. Dat "profiteurschap" los ik zelf heel eenvoudig op: ik vertel al jaar en dag exact wat ik verdien aan een product -van woekerpolis tot autoverzekering en kredieten, zelden problemen mee.

Jeffrey Leichel - 13 september 2016

Kunnen de brancheverenigingen niet om tafel met Geldbelangen om te overleggen of er ook een manier is om dit op te lossen zonder dat het intermediair weer als 'financieel profiteur' wordt weggezet.

Jelle Terpstra - 12 september 2016

Ik heb alle respect voor Rob, maar hij heeft het gewoon oliedom aangepakt. In plaats als zaakwaarnemer vol te gaan voor beëindiging, heeft hij de bomen in het bos willen laten staan om Interbank te paaien en niet een lastige tijdrovende procedure te hoeven voeren. Resultaat is een gewijzigde kredietovereenkomst met nog steeds een woekerrente van 7,7% waarvoor de bemiddelaar inderdaad vergunningplichtig is. Niet slim, maar nog veel onhandiger om de vraag bij AFM voor te leggen. Met vriendelijke groet, ClaimConcept, Jelle Terpstra

Roland Winkel - 12 september 2016

Ik had gedacht dat KASSA zijn huiswerk beter zou doen dan met de eerste de beste meehuilen. Beste KASSA ten eerste onze wetgever heeft vastgelegd dat adviseren en bemiddelen in kredieten enkel mag als daarvoor de benodigde diploma's en vergunningen aanwezig zijn. Ten tweede heeft de wetgever bepaalt dat er bij kredieten GEEN vergoeding aan de klant gevraagd mag worden. Ten derde als jullie ook maar even de moeite hadden genomen om je enkele minuten in de materie te verdiepen, dan zouden jullie weten dat die PROVISIE slecht circa een half promille van het leningbedrag is; bij een gemiddeld leningbedrag van euro 20.000,-- is dat dus euro 10,-- per maand. Zet dit even af tegen de vergoeding van dhr. Goedhart, dan wordt meteen duidelijk dat de heer Goedhart vooraf een vergoeding vraagt van enkele jaren provisie waarbij de plicht tot nazorg een dikke middelvinger is. Het komt er gewoon op neer dat de heer Goedhart geen zin heeft om zich aan de wet te houden. En julklie KASSA promoten dat nog ook!! shame on you!!

Paul Schoo - 12 september 2016

Ik ben van mening dat Rob hier goed werk heeft verricht en dat een vergunning voor dergelijke werkzaamheden, waarbij de klant geholpen wordt zonder dat er sprake is van provisie, doorgeschoten regelgeving is. De vergoeding van € 250 per zaak is alleszins redelijk. Duidelijk is dat de AFM zich in deze zaak onkundig heeft opgesteld. Werkelijke misstanden , zoals die woekerrentes, laten ze voortbestaan. Oplossing die de AFM hanteert is het aflossen van de lening, waar financieel over het algemeen geen ruimte voor is. Het paard achter de wagen spannen. Wat hier ook weer duidelijk is geworden, is dat banken zich nog steeds niets aantrekken van enig klantbelang. Alleen met een collectieve benadering gaan ze door de knieën. Daar moet de AFM zich op concentreren!

Geldbelangen blijft inzetten op nationaal overleg woekerpolissen

Geldbelangen blijft inzetten op nationaal overleg woekerpolissen

"Goed om te horen dat ook VEH en VEB stellen dat de woekerpolisaffaire nog lang niet is afgelopen en dat er nog steeds polissen lopen met veel te hoge kosten....

Geldbelangen daagt pensioenverzekeraars uit

Geldbelangen daagt pensioenverzekeraars uit

Stichting Geldbelangen daagt verzekeraars uit te tonen dat ze voortvarend inspelen op de 1 september van kracht geworden Wet verbeterde premieregeling. Voorzitter...

Consumind past tv-commercial aan na klacht rob goedhart

Consumind past tv-commercial aan na klacht rob goedhart

Volgens Stichting Geldbelangen (Rob Goedhart) misleidt Consumind (een initiatief van MTVTD) de consument in commercials, veelal uitgezonden rondom TV-uitzendingen...

"Geef wettelijk recht lopende pensioencontracten open te breken"

"Geef wettelijk recht lopende pensioencontracten open te breken"

Geef houders van een pensioenpolis die worden gedupeerd door de momenteel extreem lage rente "het wettelijk recht hun lopende contract open te breken en in...

Oproep Geldbelangen aan Tweede kamer: dwing herkansing af

Oproep Geldbelangen aan Tweede kamer: dwing herkansing af

Stichting Geldbelangen wil dat de Tweede Kamer herkansing afdwingt voor mensen die de afgelopen jaren pensioenkapitaal hebben moeten laten omzetten in wegens de...

Geldbelangen woedend op pensioenverzekeraars

Geldbelangen woedend op pensioenverzekeraars

Stichting Geldbelangen ziet in het recente AFM-onderzoek de bevestiging dat verzekeraars de ‘pensioenknip’ bewust saboteren en daarmee hun klanten duperen....

"geen oplossing voor keurslijfgepensioneerden"

"geen oplossing voor keurslijfgepensioneerden"

Geldbelangen is diep teleurgesteld dat de wet ‘variabele pensioenuitkering’, die gisteren door staatssecretaris Klijnsma naar de Tweede Kamer is gezonden,...

Klijnsma verlengt aankooptermijn pensioen

Klijnsma verlengt aankooptermijn pensioen

De termijn waarbinnen een pensioenkapitaal moet worden omgezet in pensioenuitkeringen is verlengd. Normaal gesproken vindt de fiscus het redelijk als dit binnen...

"verzekeraars blijven werknemers in keurslijfpensioenen stoppen"

"verzekeraars blijven werknemers in keurslijfpensioenen stoppen"

De Stichting Geldbelangen zegt signalen vanuit haar achterban te ontvangen waaruit blijkt dat juist in het persoonlijk contact de verzekeraars de werknemers afraden...

Geldbelangen: Symposium Keurslijfpensioen

Geldbelangen: Symposium Keurslijfpensioen

Stichting Geldbelangen organiseert op 8 oktober het Symposium Keurslijfpensioen 'Is dit alles?'. Dit van 14.00 uur tot 17.00 uur in The Colour Kitchen in Utrecht....