"niet netjes om tussenpersonen oplichters te noemen"

Jaap Koelewijn

Hoogleraar Jaap Koelewijn heeft nog eens gezegd dat zijn uitspraak onlangs dat tussenpersonen oplichters zijn niet netjes was.

 

Koelewijn kraakte onlangs het initiatief voor een 'burgerbank', waar ook financieel adviseurs bij betrokken zijn. En passant haalde hij uit naar het gehele intermediair. In zijn zaterdagcolumn in het FD schrijft Koelewijn nu: "Na het doen van mijn uitspraken liep mijn mailbox vol met boze verwijten dat ik goedwillende mensen niet zo moest diskwalificeren. De toonzetting van de reacties werd wat minder vriendelijk nadat ik mij had laten ontvallen dat ik tussenpersonen eigenlijk oplichters vond. Dat was uiteraard niet netjes, maar na mijn grote verlies op twee woekerpolissen werd het me even te veel. Natuurlijk zijn er tussenpersonen die snappen dat de wereld er nu anders uitziet en die netjes op urenbasis werken. Ze hebben het zwaar, maar eerlijk duurt het langst."

Of Koelewijn in de regels daarvoor bewust kwalificaties als "tot inkeer gekomen graaiers" en "goedwillende sukkels" nog eens heeft herhaald, is onduidelijk.

In ieder geval vindt Koelewijn "dit nobele initiatief" (van de burgerbank) mislukt. "Tot en met woensdag hadden maar 2.255 mensen zich aangemeld. Het mooie plan zal in schoonheid sterven, want de beoogde tonnen zijn niet binnengehaald. Tijd voor een exitstrategie. (...) Als de initiatiefnemers netjes zijn, betalen ze terug. Laat de burgerbank geen burgerboefjesbank worden."

Reactie toevoegen

 

Reacties

Paul van Brederode - 24 september 2013

Eerlijk gezegd ben ik oprecht benieuwd of deze meneer zijn titel wel op een eerlijke manier heeft verkregen. Zijn gedragingen passen nl. niet bij een wetenschapper maar meer bij het kaliber mensen die hij beschrijft. Je zou zijn uitspraken ook kunnen bezien als zelfreflectie. Als dat zo is, dan vind ik het wel knap van hem dat hij dit zo durft erkennen in de pers. Daar is lef voor nodig. Maar ik betwijfel of hij zichzelf bewust zo heeft willen profileren. "Ik had niet zo snel moeten reageren" betekent dat iemand zijn reptielenbrein (cerebellum) laat preveleren boven de rede, de empathie, het intellect en ethiek. Hieruit volgt dat deze meneer erg onder druk staat op één of andere manier waar wij geen weet van hebben, het verlies van geld in een woekerpolis is voor een ontwikkeld persoon jammer, maar geen reden om bestaansangst te ontwikkelen en al helemaal niet om het zo te uiten. Er moet meer aan de hand zijn want de eerste de beste die voorbij komt krijgt dan een dreun en dat was 'de tussenpersoon'. Ik kan me wat dat betreft nl. helemaal aansluiten bij wat de anderen hier stellen: Als deze man echt zo slim is als hij beweert, zou hij a. zich niet hebben laten misleiden door 'woekerpolissen' te kopen en b. hij zou ook niet zo dom zijn om te erkennen dat hij zo naïef en hebberig is geweest. Zo'n domme zet hou je dan voor je.

Rob van Horssen - 23 september 2013

Oprechte excuses voor begane fouten geven geen ruimte voor verschillende uitleg. En indien dat wel kan, ben je of een lafaard (om jouw standpunt niet overeind te houden en te verdedigen), of een slechte verliezer. Oprechte excuses maken is alleen voorbehouden aan mensen die begrijpen dat je fouten kunt en mag maken. Deze "heer" is een mooie afspiegeling van onze wereld. Kijk even naar de beschrijving van dhr. Koelewijn op de site van Nyenrode. Hij heeft gewerkt als hoofd strategie bij IRIS (dochter van de Rabo en Robeco). Organisaties die gelukkig niets te maken hebben gehad met "woekeren". En ook de AFM prijkt op zijn cv. Gekke en lastige wereld is het toch. En mocht dhr. Koelewijn oprecht zijn excuus hebben willen aanbieden, dan is het een verdomd slechte columnist. Oeps...sorry, dat bedoelde ik niet zo... Jaap Koelewijn is part-time Professor of Corporate Finance at Nyenrode Business Universiteit. Jaap has held various research positions within the financial sector, including as a European financial markets stock analyst and asset manager at MeesPierson; head of strategy and research vice-president at IRIS (a joint subsidiary of Rabobank and Robeco); and research CEO at the Netherlands Authority for the Financial Markets (AFM). In addition to his substantive expertise, Mr. Koelewijn has extensive experience both as a manager of professional teams and as an administrator. Drawing on his scientific, financial and supervisory experience, Mr. Koelewijn started his own consultancy firm called ‘Financieel Denkwerk’ (Financial Brainwork) in 2000. Concentrating on financing- and investment-issues on the one hand, and on related regulations and integrity concerns on the other, Mr. Koelewijn’s main activities are carrying out research, offering well-founded advice and developing strategies for his clients. Heis a trainer for professionals, post-graduates, compliance officers, investment consultants and asset managers. He is a researcher for- and advisor to - large accountancy firms, financial institutions, law firms, the Public Prosecutor and supervisors. In addition, Mr. Koelewijn holds several positions on supervisory boards, assessment committees and administrative bodies, and regularly publishes articles – including for the Financieele Dagblad – and gives presentations. Jaap Koelewijn (1956) studied general economics at VU University Amsterdam before obtaining his doctorate at the same institution with a thesis on business supervision of the banking industry.

Paul Schoo - 23 september 2013

Het is weer raak: opnieuw is een sjoemelende hoogleraar betrapt. Mart Bax, oud-hoogleraar van de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft zeker 15 jaar lang gelogen over zijn onderzoeken, melden De Volkskrant en NRC Next. De universiteit begon vorig jaar een onderzoek na berichten over fraude. Ach hoe betrouwbaar zijn hoogleraren eigenlijk? Hopelijk worden de kranten wat selectiever met de publicaties.

Paul Schoo - 23 september 2013

Het zou de heer Koelewijn kransen wanneer hij voor zijn excuus ook de landelijke pers zou benaderen en niet alleen het FD voor insiders.

Thomas van Duin - 23 september 2013

Gezien het CV van de heer Koelewijn bekruipt mij steeds meer het gevoel dat hij een leugenaar is en helemaal geen 2 woekerpolissen via een tussenpersoon heeft gesloten. Het zou mij niet verbazen dat hij ze geheel zelf heeft afgesloten met flinke dollartekens in zijn ogen en dit nu gebruikt om zijn beledigingen aan onze beroepsgrope nog enigzins te rechtvaardigen. Wat een enge scheinheilige man, bah!!

Arjan Lubbe - 23 september 2013

Kom van dat dak af Jaapio, je zet jezelf zo verschrikkelijk voor schut, niet te doen gewoon. Zou me niets verbazen als zijn woekerpolissen verkocht zijn door een captive ala spaarselect. Onze Jaap destijds helemaal in de wolken van die fantastische brochure met goudgerande beloftes. Jaap, als econoom gepokt en gemazeld, besefte dat hij dit buitenkansje niet kon laten liggen. ''Het staat toch zeker in de folder'' en de wederverkoper vertelde mij ook nog eens dat het ''echt zo is''. Jaap is zo een type dat generaliseert. Als 2 Marokanen zijn band lek steken, zijn alle buitenlanders gevaarlijke criminelen die het land uit moeten. Ik heb het niet zo op dit soort vooringenomen types.

Albert van der Poll - 23 september 2013

Een hoogleraar en afgestudeerd econoom is van mening dat deze producten hem zijn aangesmeerd door een tussenpersoon. Die tussenpersoon had kennelijk beter moeten weten dan een afgestudeerd econoom, annex hoogleraar, annex eigenaar van een onderzoeksbureau dat van minister Bos enige tonnen beschikbaar kreeg voor onderzoek naar woekerpolissen hoe deze producten door verzekeraars in elkaar zijn gezet. Ondanks de moeite die u -eenvoudige tussenpersoon- heeft met deze lange zin: U moet qua niveau hoger zijn dan een universitair afgestudeerde econoom annex hoogleraar. Ga d'r maar aan staan met je assurantie-B en je PE puntjes. Vanzelfsprekend zijn de woekerpolissen van de heer Koelewijn niet te wijten aan de desbetreffende verzekeraar, en al helemaal niet aan tegenvallende beursresultaten. Die tussenpersoon: zie 'm nou, die sukkel: eringetuind is-ie: in de mooie brochures en verhalen van verzekeraars, in berekeningen met de door verzekeraars ter beschikking gestelde software, in de 20-jarige beursrendementen, in het fiscale voordeel, in de woorden van de ministers van Financiën, in de NHG rendementen van 8% netto, in onafhankelijke vergelijkingen, ach gossie... Maar HIJ had het beter moeten weten! Ja, je bent tussenpersoon of je bent het niet.

Thomas van Duin - 23 september 2013

Wat een lulkoek. En dat is nu een hoogleraar? Een verschrikkelijk verlies op zijn woekerpolissen en dan en passant even de gehele beroepsgroep tussenpersonen hier de schuld van geven. Maar een hoogleraar kan toch wel door de materie van een woekerpolis heenkijken? Nee, het is onze schuld, wat een lacher. Ik hoop van harte dat de heer Koelewijn binnenkort wat zaken op basis van execution only gaat doen, als het mis gaat kan hij altijd nog de tussenpersonen de schuld geven. Slaap lekker heer Koelewijn, wat een onzin!!

Koelewijn: "adviseur moet klant betuttelen"

Koelewijn: "adviseur moet klant betuttelen"

"Een beetje betutteling werkt. Mensen hebben dat nodig om iets aan hun pensioen te doen. Anders blijven ze denken dat het wel goed komt, zodat ze hun pensioen...

Koelewijn: "ik was te kort door de bocht"

Koelewijn: "ik was te kort door de bocht"

Jaap Koelewijn geeft toe dat zijn negatieve uitlatingen onlangs over financieel adviseurs te kort door de bocht waren. Koelewijn was in niet mis te verstane bewoordingen...

"volledig verbod op provisies schiet doel voorbij"

"volledig verbod op provisies schiet doel voorbij"

"Een volledig verbod op provisies schiet zijn doel voorbij. De markt zal verschralen en de klant is slechter af." Dat schrijft hoogleraar Jaap Koelewijn...