Ontwikkelingen gaan snel, maar robot is nog geen adviseur

Dag van het Topadvies 2018 groepsfoto

Robo-technologie leent zich prima om je positie als financieel adviseur te versterken. Dat was de duidelijke boodschap van de woensdagmiddag gehouden VVP Dag van het Topadvies 2018. Of het ooit zover zal komen dat de financieel adviseur wordt verdrongen door de robot? Dat is veel minder duidelijk. Vooralsnog, aldus de meeste sprekers en deelnemers, is de kunstmatige intelligentie in ieder geval nog niet in staat om alle taken van de financieel adviseur over te nemen. Dus al gaan de ontwikkelingen snel, de robot is nog geen volwaardige adviseur. En als hij dat wel wordt, is het nog maar de vraag of alle klanten daar op zitten te wachten.

Veel wordt geschreven over robotisering van financieel advies en misschien zelfs de financieel adviseur. De 2018-editie van de VVP Dag van het Topadvies wilde laten zien dat adviseurs de nieuwe technologie heel goed kunnen integreren in hun bedrijfsvoering. Waardoor ze zelfs sterker uit de strijd komen. Immers, de bedrijfsvoering wordt aanzienlijk efficiënter. Ondertussen wint de adviseur tijd om zich te focussen op de werkelijk belangrijke zaak: advies geven. Advies wordt weer lonend, zeiden Paul van Brederode en Rob Ubels.

Dit tweetal presenteerde tijdens de plenaire openingssessie hun Advies.Expert, dat heel veel taken van de financieel adviseur automatiseert. Bijvoorbeeld als het gaat om het onderhoud van de portefeuille, het behandelen van schade, het inventariseren, het (eventgedreven) bewerken van klantenbestanden.

Van Brederode en Ubels benadrukten dat het wel cruciaal is om als adviseur de consequenties te nemen van de robotisering. Als ict bepaalde taken overneemt, veranderen immers functies en vervallen misschien zelfs wel arbeidsplaatsen.

Verrast

Advies.Expert liet zien dat er al veel meer mogelijk is dan veel mensen denken. André van Luijk (Woonvisie, De Gratis Makelaar) zei tijdens een van de sessies op het podium met kennispartners van het event (dat waren Lindenhaeghe en Scildon) verrast te zijn door het tempo waarin de veranderingen zich nu voltrekken. Terwijl hij toch erg goed op de hoogte is van de ontwikkelingen. Tijdens de workshop die hij verzorgde gaf hij verschillende voorbeelden uit het buitenland die goed lieten zien wat er allemaal al mogelijk. Een verslag van deze workshop en van de andere kennissessies (verzorgd door Nico van Koesveld, Justin Schlee en Jan Verstegen) vrijdag in de kennisnieuwsbrief van VVP.

Van Luijk zou echter niet willen beweren dat de rol van de adviseur is uitgespeeld. Ook Scildon-ceo Gert Jan Fritzsche en commercieel directeur Ewald Bary van Lindenhaeghe, die namens de kennispartners het podium betraden, dichtten de financieel adviseur een goede toekomst toe. Op voorwaarde dat ze hun ogen niet sluiten voor de ontwikkelingen.

De nieuwe technologie en persoonlijk advies versterken elkaar juist, gelooft Fritzsche. Bary ziet dat adviseurs de robotisering steeds meer onderzoeken en omarmen. “Eerst werd heel erg vanuit bedreiging geredeneerd. Maar ik zie nu een positieve bewustwording bij de adviseurs: wat kunnen wij uit de nieuwe mogelijkheden halen?”

Een robot mist ook nog bepaalde met name emotionele vaardigheden.

Maak de Ander beter

Acteur Loek Peters, die de middag op Landgoed De Horsten in Driebergen afsloot, haalde er ook de emoties van de klant bij. Een computer kan het meeste passende advies hebben berekend, de consument wil gewoon hebben wat de buurman heeft. Hoe irrationeel dat ook moge zijn.

Nul robot was de afsluitende sessie van Peters (bekend van ‘Penoza’). De sessie toonde juist hoe mensen elkaar kunnen versterken. Onder de titel ‘Maak de Ander beter’ liet Peters zien dat jij je verantwoordelijkheid moet nemen om de ander te helpen zijn werk goed te doen of, zoals in het vakgebied van Peters, zijn rol goed te spelen. In plaats van met de vinger te wijzen naar de ander die iets niet goed zou hebben gedaan, moet je bij jezelf te rade gaan. “Waarom lukt het mij niet om jou je werk goed te laten doen?”

Een mindshift, zoals die er gelukkig ook lijkt te zijn bij adviseurs als het gaat om robotisering dus.

Op de foto van links naar rechts: Rob Ubels, Paul van Brederode, Loek Peters, André van Luijk, Justin Schlee, Jan Verstegen, Nico van Koesveld, Gert Jan Fritzsche en Ewald Bary.

(Foto: Jari Mulder)

 

Reactie toevoegen

 

Reacties

Willem Vreeswijk - VVP 22 juni 2018

@Pascal Ik begrijp jullie teleurstelling, zoals je collega Wim Fortuin een aantal keren bij me aangaf, dat jullie niet jullie 'oplossing' hebben kunnen laten zien op de Dag van het Topadvies. Gelukkig konden de deelnemers wel kennismaken met een andere mogelijke 'oplossing'.

Pascal - Fiew 22 juni 2018

@Paul, Ik zou heel graag een presentatie geven over Fiew en toelichting geven hoe het werkt. Het VVP Kennisevent Hypotheken op 17 oktober zou daar naar mijn idee prima bij passen. Ik weet alleen niet of daar nog plek voor is. Mocht dit niet het geval zijn is het misschien goed om een keer met elkaar af te spreken.

Patrick Betman - TMA Consultancy 21 juni 2018

Ik moet zeggen dat ik tijdens de eerste uren de indruk kreeg dat de Robot-aanhanger (sprekers) mijn laatste jaren als financieel hadden aangekondigd en dat dat ook echt hun doel is. Maar gelukkig had Loek Peters een enorm goede op de 'menselijke factor' gerichte adviseurs-presentatie, waardoor ik toch nog met een wat positiever gevoel naar huis ging.

Paul van Brederode - Advies.Expert 21 juni 2018

@Pascal: Volgens mij staat er ergens in de aankondiging van het event alleen dát er veelbelovende initiatieven in de markt zijn gezet, niet dat die allemaal besproken zouden worden. (lijkt mij ook niet te doen) Maar misschien zie ik dat niet goed. Er zijn wel een behoorlijk aantal initiatieven besproken, toch? Ik hoorde van veel collega's dat ze erg enthousiast waren geworden door wat ze gehoord hadden. Ik had overigens erg graag een presentatie van jullie Fiew gezien ! De dag deed verder volgens mij exact wat Loek Peters ons later voorhield: de ander beter maken. Die afsluiting was echt ongelofelijk spetterend en inspirerend. Hij had van mij wel uren door mogen gaan. Wat een spreker !

Pascal - Fiew 21 juni 2018

Mooie dag en bijeenkomst met veel informatie. Leuk om te zien waar de markt heen gaat. Maar wel een kritische noot. Een aantal presentaties waren vooral gericht op de verkoop van een bepaald product. Dat is begrijpelijk, maar als een presentatie wordt gegeven waarin gesproken wordt over ‘veelbelovende initiatieven’. Dan had ik wel verwacht dat dit ook de revue zou passeren. Dit is helaas niet gebeurd en ik vraag me af of ik na deze dag wel de volledige informatie heb gekregen om een goed beeld te krijgen wat er in de markt nu aan de gang is. Voor mij graag de volgende keer minder verkooppraatjes en meer inzicht waar de markt nu staat.

Maak kennis met het advieskantoor anno 2025

Maak kennis met het advieskantoor anno 2025

De digitale revolutie heeft op alle sectoren in de maatschappij een enorme invloed, maar naast de technologische veranderingen verandert ook het gedrag...

Spotters op zoek naar excellente klantgerichtheid

Spotters op zoek naar excellente klantgerichtheid

“Het enorme succes van vorig jaar was een absolute aanmoediging om de Advies Award dit jaar uit te breiden. Dat gaan we doen door een groot aantal bekende...

Spotters leveren namen aan van bijna honderd klantgerichte advieskantoren

Spotters leveren namen aan van bijna honderd klantgerichte advieskantoren

De spotters van de Advies Award 2020 hebben bij de jury bijna honderd namen aangeleverd van excellente advieskantoren in Nederland. De spotters hebben de jury voorzien...

Sonja Stalfoort lanceert praktijkboek over Klant Energieke Organisaties

Sonja Stalfoort lanceert praktijkboek over Klant Energieke Organisaties

“Klanten die je bedrijf energie geeft, is de enige duurzame energiebron waarop elke organisatie zou moeten draaien”, aldus Sonja Stalfoort tijdens de...

Robot nog lang geen adviseur

Robot nog lang geen adviseur

‘Omarm een robot, ga voor advies’. Dat was het motto van de VVP Dag van het Topadvies 2018. De deelnemers kregen tal van tips hoe ze als financieel...

Ga in dialoog met collega-adviseurs op VVP Dag van het Topadvies

Ga in dialoog met collega-adviseurs op VVP Dag van het Topadvies

Kan het praktijkgerichter? Kom als financieel topadviseur op woensdagmiddag 2 november naar de VVP Dag van het Topadvies en ga in dialoog met cracks op het gebied...