Over tien jaar bestaat schadeverzekering niet meer

Michel Schaft 2016

Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers. Dat zegt mede-oprichter Michel Schaft van We are sure in VVP 3 die dinsdag is verschenen. “Zeker wanneer wet- en regelgeving eenmaal op innovatie zijn aangepast, zal het snel gaan. Over tien jaar hebben we geen schadeverzekeringen meer.”

Volgens Schaft zouden bestaande partijen nu echt in beweging moeten komen. “Er zijn best partijen die in beweging zijn gekomen, maar de grootste gemene deler beweegt te weinig. Dit terwijl er voor nieuwkomers enorme kansen liggen in de combinatie van nieuwe technologie en vertrouwenscrisis. Als bestaande partijen niet snel ook innoveren, gaan buitenstaanders de markt overnemen."

 

Over tien jaar zullen er sowieso geen schadeverzekeringen meer zijn, verwacht Schaft. "Auto’s zijn dan zelfrijdend. Maar het Internet of Things (IoT) zal maken dat er ook steeds minder behoefte is aan bijvoorbeeld inboedel- en opstalverzekeringen. Als de koelkast uit zichzelf ziet dat de stekker moet worden vernieuwd en een monteur inschakelt, dan verdwijnt het risico van kortsluiting. Als we dankzij het IoT schade voor zijn, wat is dan nog het nut van verzekeringen?

 

Op dit moment maakt We are sure gebruik van een hybride model: innovatie die voortborduurt op een traditionele verzekeringspolis. “Innovatie", aldus Schaft, "is hard nodig om producten te kunnen aanbieden aan de klant van vandaag. Die werkt anders dan vroeger en heeft ook andere behoeften. Het is ontzettend mooi om te werken aan een propositie die voor veel mensen – eindelijk – een oplossing biedt. Dat je dat dan doet met nieuwe technologie in combinatie met de oerprincipes van verzekeren is dubbel zo leuk.”

 

Inhoud VVP

De eerste dinsdag van de maand is VVP-dag. Het aprilnummer van VVP staat weer bol van de praktijkgerichte en inspirerende artikelen. 'Need to know' en 'nice to know' in hetzelfde magazine. Hieronder een ruime greep uit de inhoud van het aprilnummer:

 

- Appels en peren, voorwoord van Willem Vreeswijk

- Adviseur van de maand: John Barkmeijer (Besems Verzekeringen en Hypotheken)

- Zeven praktijkvragen aan adviseur Roger van der Linden (Van der Linden Adviesgroep)

- Column AdVisie van Martin Koot: Over schade en schande

- Ron Dukers neemt het stokje over van Mark Boskamp als voorzitter LEF

- Verhalen uIt de adviespraktijk van Hans van der Linden (Lands Advies), Henk Mulderij Jr. (Henk Mulderij Financieel Advieskantoor) en Milko Perdijk (Perdijk Advies)

- Astrid van de Bovekamp over het sturen op competentieontwikkeling in financieel advieskantoren

- Portret van Local Hero Max Wekking (Wormgoor Assurantiën, Eibergen)

- AFM-column Karina Raaijmakers: Vizier op de toekomst

- Het Vuur van... Dennis Ruiter (FinanceCare4You, Alkmaar)

- Het praktijkgerichte katern 'Ken je vak!': need to know-informatie voor iedere adviseur

- Ralph van Dam (Head of Digital Centraal Beheer Bedrijven) over de innovatie paradox

- Love It: weetjes, wijsheden en bijkomstigheden

- Column Pepijn van Kleef (MoneyView): A bit afraid of Big Data

 

Meer lezen? Word abonnee!

Lees meer over

Reacties

Ronald van Liempdt 7 augustus 2017

Deze uitspraak zet in ieder geval weer aan tot nadenken over de toekomst, onze toekomst. Dat is een toekomst die sneller verandert dan we tot nog toe gewend zijn. Maar een ding hebben we in het verleden wel geleerd nl. de mensheid past zich continu aan aan die veranderende omgevingen en situaties. Ook dit zullen we overleven en de toekomst zal uitwijzen hoe we dat gaan doen.

Nico van Koesveld 6 april 2017

Haha, die Michiel, oude wereld, angst zaaien met weinig onderbouwing en men reageert uiteraard. Ach, toen de eerste online verzekeraars kwamen, zou er geen adviseur meer overblijven. Inmiddels weten we dat er geen enkele online verzekeraar winst draait en adviseursgedreven verzekeraars nog steeds winst kunnen maken. Hetzelfde bleek met PE diploma's. Er zouden er duizenden zijn die niet voldeden en zouden stoppen. Achteraf blijkt dat er nauwelijks kan kantoren zijn die om die redenen zijn gestopt. De ondernemer in de branche heeft zich steeds aangepast. Weinig innovatie is er bij de financiële branche, maar de echte ondernemers innoveren wel en gaan klantgericht mee met wat de markt vraagt. Benieuwd hoe leveranciers verder innoveren. Daar is nog wel een inhaalslag te plegen. Ik zie het allemaal met vertrouwen tegemoet. Het vak wordt steeds leuker.

5 april 2017

Voorspellen is lastig, en zeker de toekomst. Je kan denk ik de lane assistance en de achteruitrijcamera niet een op een doortrekken naar 100% zelfrijdend.Mensen veranderen minder snel dan de technologie. Hoeveel aankondigingen hebben we al niet overleefd? Toen ik mijn 1-pits kantoor begon in de jaren 80 zei de toenmalig directeur van de bank al dat het vak ten dode was opgeschreven, geld ophalen (ik heb jaren in het ongewisse geleefd over de uitdrukking lopen voor de verzekering) hoefde niet meer, en alle klanten zouden binnen no time overstappen naar de bank, want acceptgiro, en anders konden ze via bonnen in de krant en de telefoon bij Centraal Beheer en FBTO. terecht. De ontwikkeling van internet en de mobiele telefoon is nooit goed ingeschat. IBM voorspelde dat er wereldwijd 10 computers nodig waren, en het aantal voorspellers van vakanties naar de maan is niet te tellen. We are sure kan beter de naam omzetten in we are wishful thinking. Visionaire voorspellingen komen vaker niet uit dan wel. Dan kan je ze nog best doen, maar niet zo stellig.

Dick Aardenburg 5 april 2017

Blijf dromen heer Schaft. IoT biedt idd kansen, lees The Circle van Dave Eggers maar. Hypotheek verstrekkers zijn net mensen, die willen zekerheid. Verzekeraars echter zullen altijd premie blijven vragen, zelfs voor een betonblok op de bodem van de Noordzee.

Roelof Radstaake 5 april 2017

IoT is heel leuk, maar ik zie ook steeds meer twijfels. De zelfrijdende auto botst regelmatig tegen andere obstakels aan. Bovendien vind ik zelf autorijden veel te leuk. Als mijn koelkast zelf de monteur gaat bellen die ineens voor de deur staat om de stekker te vervangen, dan stuur ik hem toch echt weg want de koelkast gaat niet betalen en een stekker vervangen kan ik zelf nog wel. Een lek in de beveiliging zorgt dat een inbreker mijn deuren kan openen. Daar was een tijdje geleden nog een leuke reclame van van ik dacht CB van een professor die het inbrekers wel heel makkelijk maakt. Kortom, ik denk dat de gewone consument huiverig blijft om overal onbegrensd de regie uit handen te geven aan automatisering. Verzekeren blijft. De gewone consument kan het eigen risicodragerschap simpelweg niet betalen.

K.M. Kreeft 5 april 2017

Wat bij IoT het nut van verzekeren is? Het feit dat het blijft gebeuren dat mensen dingen laten vallen of stoten, dat leidingen kunnen springen en die niet op IoT aangesloten zijn. Zoals vele schades (storm, vandalisme om er maar eens 2 te noemen) gewoon zullen blijven voorkomen en lang niet alles op IoT aangesloten kan worden of erdoor kunnen worden voorkomen. Die november storm gaat echt niet naar Belgie omdat ik IoT heb...... Gaat dhr Schaft al die schades betalen? En voor zover ik weet is de AVP ook een schadeverzekering. Gaat het lukken om ervoor te zorgen dat niemand meer schade veroorzaakt aan een ander zodat schadeverzkeringen inderdaad opgedoekt kunnen worden? Je bent dan geneigd te eindigen met "en ze leefden nog lang en gelukkig".

Frans Lampe 5 april 2017

Deze visie zal veel losmaken, maar ik deel hem niet. Menselijk handelen blijft een onzekere factor en misbruik van techniek idem. Als die koelkast op het "dark web" wordt aangesloten, kun je verrassende dingen meemaken. IoT zal ongetwijfeld een hele grote vlucht gaan maken, maar het cyberrisico idem. Dat is nog niet te voorspellen. Dus nee, schadeverzekeringen blijven hard nodig, niet heel Nederland is ineens vernieuwd.

K.M. Kreeft 5 april 2017

Lijkt me sterk dat over tien jaar alleen nog zelfrijdende auto's op de weg zitten. Alsof nu ook iedereen in nieuw rijdt waar ieder parkeerplein het tegendeel laat zien. Waarbij ook nog eens de schade veel groter kan zijn door hackers en de gangbare storingen van netwerken. Moet dat niet verzekerd worden? En de net nieuwe keuken met ouderwetse apparatuur gaan mensen echt niet vervangen om een koelkast op een net te hebben. Ongetwijfeld gaat er veel veranderen, maar niet zo drastisch in 10 jaar. Domweg omdat de bulk der mensen dat niet kan betalen en eerst de oude opmaakt / opgebruikt.

Rob Bastian 5 april 2017

Beste Michel, Wat doe jij in hemelsnaam in de verzekeringsbranche als deze toekomstloos is? Ga lekker verder met innoveren en je zult verbaasd zijn dat je visie de plank misslaat. De branche innoveert meer dan je denkt: denk aan cyberrisico's en speciale verzekeringen voor drones. De wereld veranderd en wij veranderen gewoon mee!

Berend Tooms 5 april 2017

Ik droom er al jaren van. Ik heb dan ook alle afleveringen van de Jetsons gezien en alle strips gelezen.

Einde aan het autobezit

Einde aan het autobezit

“Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers.” Dat zei mede-oprichter Michel Schaft van We are sure in VVP 3. “Zeker...

Schadeverzekering bestaat over tien  jaar niet meer

Schadeverzekering bestaat over tien jaar niet meer

Pak als bestaande partij innovatie op, anders word je overruled door nieuwkomers. Dat zegt mede-oprichter Michel Schaft van We are sure. “Zeker wanneer weten...

We are sure i.o. in gesprek met nieuwe leverancier

We are sure i.o. in gesprek met nieuwe leverancier

We are sure heeft toestemming van de AFM gekregen om actief te worden. Helaas voor we are sure is één van de twee beoogde leveranciers afgehaakt. ...

Michel Schaft legt voorzitterschap VNAB neer

Michel Schaft legt voorzitterschap VNAB neer

Michel Schaft treedt op de algemene ledenvergadering op 12 december af als bestuursvoorzitter van de VNAB. Voor hij op 1 september 2015 voorzitter werd was Schaft...

We are sure begint gezicht te krijgen

We are sure begint gezicht te krijgen

We are sure, een bedrijf in oprichting dat nieuwe (verzekerings)oplossingen aan gaat bieden voor de ruim een half miljoen zzp-ers in Nederland, begint vorm te krijgen....

VNAB kenniscentrum officieel geopend

VNAB kenniscentrum officieel geopend

Het VNAB kennis- en ontmoetingscentrum, gevestigd in een voormalige dependance van de DNB aan de Boompjes in Rotterdam, is officieel geopend door wethouder Adriaan...