PE-examen komt er; kamer niet bereid tot opofferen minister

Tweede Kamer 11.12.2013 (groepsfoto VVP)

Het PE-examen komt er. Tijdens het op zich positieve gesprek woensdagochtend van de gezamenlijke intermediairorganisaties met de Vaste Tweede-Kamercommissie voor Financiën werd duidelijk dat er geen Kamermeerderheid bereid is het hoofd van minister Dijsselbloem op het hakblok te leggen. Toch zien Adfiz, Commissie CFD, NVF, NVGA en OvFD winstpunten. Daartoe behoort zeker ook dat de lobby om het PE-examen alsnog af te wenden de organisaties tot intensief samenwerken heeft bewogen. Die samenwerking willen ze op andere thema's voortzetten.

Op het gesprek was door de intermediairorganisaties aangedrongen omdat zij vonden dat minister Dijsselbloem motie 118 vakbekwaamheid niet had uitgevoerd. De motie stelde dat de minister in overleg moest treden met de organisaties. Tijdens het gesprek bleef in het midden of de Kamer ook vond dat de motie niet was uitgevoerd. Maar de vraag was ook niet relevant meer, omdat al snel duidelijk werd dat de meeste partijen niet van zins waren de minister op te offeren op het onderwerp PE-examen. Dat zou mogelijk de consequentie zijn geweest als de Kamerleden hun poot stijf hadden gehouden en op het thema terug waren gekomen. De wetgeving inzake het nieuwe vakbekwaamheidsgebouw en PE-examen is er immers al door. Volgens de vertegenwoordigers van de intermediairorganisaties die het gesprek met de Kamerleden voerden, was de Kamer op zich welwillend en positief en stond open voor de argumenten van het intermediair. Men stelde ook serieuze vragen. De organisaties sleepten ook enkele toezeggingen uit het vuur: dat het PE-examen uitsluitend gaat over actualiteiten en dat er geen vragen worden gesteld die al in het initiële examen zijn gesteld. De Kamerleden zeiden ook toe dit te zullen monitoren.

Christian Dijkhof (voorzitter OvFD) na afloop: "Er ligt al een wet. Die draai je niet zomaar terug. Het komt erop neer of men bereid is de minister op te offeren op dit onderwerp. Die bereidheid is er niet, blijkt nu. We hebben het maximale bereikt."

Behalve Dijkhof waren bij het gesprek aanwezig Colinda Rosenbrand van de OvFD, Hanneke Hartman van Adfiz, Edwin Herdink van de Commissie CFD, Rien Goes van de NVGA en Carel in der Hees van de NVF (zie de exclusieve VVP-foto bij dit bericht, gemaakt direct na afloop van het gesprek).

De organisaties hebben nauw samengewerkt in de lobby tegen het PE-examen. Ook al is er in dit geval niet uitgekomen wat de organisaties wilden, zijn ze vast van plan de samenwerking voort te zetten op andere thema's. Ook dat zien zij als een winstpunt.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Jeffrey Leichel - 14 december 2013

@Kees, goed punt Kees, wat ik er mee heb willen aangeven is dat je er wel zeker van moet zijn dat je geld ook wordt besteed aan datgene waar het voor is bedoeld. Als de belangenclubs een gezamenlijke pot maken en managen, kan dat ook werken. Bedenk echter dat een besluitvormingsproces bij Adfiz langer en duurder is dan bij bijvoorbeeld CFD door de structuur. Ook zijn er doelgroepkleuren die niet helemaal overeenkomen. Hartman gaf dat heel mooi aan: "korte en lange termijn doelstellingen moeten we goed op elkaar afstemmen". Wat ruil je bijvoorbeeld uit bij de politiek om je doel te bereiken? Door centrale thema's af te spreken en dit gezamenlijk onder te brengen bij een derde partij, kan het geld meer gericht worden besteed en staat het collectief op een hoger niveau dan individuele partij belangen.

Kees Bergman - 14 december 2013

Jeffrey, Wij zijn het helemaal met elkaar eens. Ik word nu weer gek van brand-regres, maar heb dat hopelijk ook volgende week onder de knie. Brandverzekeraars gooien maar iets zonder vastomlijnde gevolgen in de markt en wij moeten het vaak in samenwerking met getergd binnendienstpersoneel van de maatschappijen oplossen. Hier wil ik trouwens ook wel kwijt, dat ik respect heb voor het enthousiasme van binnendienstpersoneel bij maatschappijen. Ik zet al mijn AVB's op 2.500.000,--. Ga de premieaanpassing in eerste kwartaal bespreken met mijn klanten. Willen ze dit niet, dan hebben ze toch de officiële aanpassing gehad. Zij hebben dan ook dekking in het eerste kwartaal van 2014. Dit zit in mijn 20% vergoeding zonder dat ik van te voren tarief of fee hoef af te spreken. Sorry voor deze zijweggetjes. Nu weer de hoofdweg. Jij en ik zijn het erover eens. Zorg dat je zichtbaar bent bij je klanten en sluit je ergens bij aan en laat dan de verenigingen onderling zo wijs zijn om jouw raad op te volgen en niet zelf overal het wiel willen uitvinden. COLLEGAE WORDT LID VAN EEN BELANGENVERENIGING!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! HET IS TIEN OVER TWAALF voor onze beroepsgroep. Laat een ieder het bij zijn/haar soort klanten goed doen op zijn/haar manier. Zorg dat je handelt in het belang van de klanten en vergeet je eigen belang niet helemaal. Goed weekend en alvast goede en prettige feestdagen met harmonie en niet teveel zorgen over je zaak en klanten.

Albert van der Poll - 12 december 2013

Er dacht toch niet echt iemand dat de politici een minister zouden terugfluiten, met een mogelijke kabinetscrisis als gevolg, over een zo onbenulig onderwerp als examens voor die paar duizend resterende vermaledijde woekerpolisverkopers bonusopstrijkers en provisiegraaiers? Die kamerleden zitten nog middenin de jaren 90 met hun gedachtegang. De positieve ontwikkelingen in de adviesbranche gaan voor ons al supersnel, buitenstaanders houden het helemaal niet meer bij.

Kees Bergman - 12 december 2013

Beste Jeffrey, waarom weer een nieuwe club. Typisch nederlands. We hebben de keus uit CFD/ Adfiz/NVGA of andere. Je kunt daar van € 120,-- tot € 1.200,-- of meer per jaar terecht. Je zegt terecht dat iedereen een keer wakker moet worden. Als wij geen tientje per maand over hebben voor onze belangenbehartiging en niet daar zijn waar wij horen te zijn, dan verdienen wij het niet om de strijd te overleven. Welterusten allemaal. Veel plezier met alle uitdagingen, die je zelf over je afroept. Wees maar pennywise en poundfullish. Prettige feestdagen en tot in 2014.

Kees Bergman - 12 december 2013

De hazen waren al gelopen. De cursussenlobby is groter en meer geïntegreerd dan de branchelobby. Je ziet het bij beenkomsten . Maatschappijen zie je bijna niet meer en de ene na de andere cursusstand met ruime bemanning is aanwezig. Dus ook in de politiek. Collegae wordt lid van CFD of ADFIZ. Zodat deze kunnen lobbyen bij zowel politiek/ ministeries/ verzekeraars/ keurmerk opleiders en noem maar op. Alternatief van goede en uitgebreide PE met extra toetsing leek mij niet meer dan normaal. Maar ja wat is normaal in deze tijd. Prettige dagen, goede voorbereiding op de studie ( dit noemen wij tegenwoordig uitdagingen) en veel succes met hopelijk behalve waardering van klanten ook waardering van journalisten, beleidsmakers, verzekeraars e.d. in 2014

Roland Kok - 12 december 2013

Ik ben geen jurist, maar heb grote twijfels of dit juridisch wel mag/kan. Iets door voeren om de minister niet in de kou te laten staan. Wannneer pakt de media dit op? Willem een schone taak voor jouw! Wie heeft een idee om dit aan te pakken, misschien een idee om met zijn allen een paar procedures op te starten. 1. nieuw vakbekwaamheids stelstel. kan dit op deze manier? 2. Willekeur van overheid en AFM, voorbeeld de praktijken van de Rabobank de afgelopen jaren, dit is crimineel, hier hoort een strafrechtelijke veroordeling thuis, geen afkoop som, en vergeet niet de affaire met de maatwerkhypotheek, ook dit werdt afgewimpeld, DSB bank dhr Scheringa wandelt rustig vrij rond. Wanneer wij stelsel matig mensen oplichten worden we als misdadiger afgevoerd naar het schafot. HELP HELP HELP. Prima dat de kennis in onze branche gewaarborgd moet worden. Maar begin eerst bij het probleem. Zo lang er nog praktijken als de Rabobank dagelijks voort komen.

Huub Giesen - 12 december 2013

De Doodsteek is gegeven, wat ik al eerder vermeld heb de oudere gaan de pijp aan maarten geven en de jongere zullen dit beroep nooit kiezen als ze horen dat ze om de drie jaar hun diploma opnieuw moeten halen. Welke branche heeft dat!!!!!! Laat Dijsselbloem ook maar opnieuw zijn diploma halen. Dit is totaal niet klant gericht we zullen nu dus langzaam uitsterven en op termijn zal er een tekort ontstaan aan financiële adviseurs. Met gevolg dat mensen niet goed verzekerd zijn, verkeerde producten zelf afsluiten ect...

René van Manen - 12 december 2013

Ik vind het volkomen onverteerbaar dat mijn reeds behaalde deskundigheidsdiploma's ongeldig kunnen worden verklaard, en kan me niet voorstellen dat dit juridisch standhoudt. Permanente educatie is vanzelfsprekend in een kennisintensief beroep en daar steken we met zijn allen al veel tijd en geld in. Maar het is toch onrechtvaardig dat de continuïteit van de je broodwinning op deze manier in gevaar wordt gebracht?! En dat allemaal om de positie van de minister te beschermen? Wat is dat voor bizarre afweging? Halsstarrigheid in optima forma!!

- 12 december 2013

Ja, twee belangen samen gaat niet. Zou ik ook zo doen als ik de grootste eigenaar van Nederlandse bank ben. Via een witte borden je concurrenten demarcaties de nek om draaien. Maar wees gerust, de echter intermediair is net zo als dat ene paarde bloempje in de mooie gazon. Je maait hem elke keer weg, maar tekens komt ie weer ergen anders naar boven. Dus collega's zolang de staat eigenaar is van de grootse speler, is het net zo als monopoly. Die gene die het meest heeft, kan alles in het spel bepalen. Tijd dat de staat zijn belang terug doet aan de burgers !!! En markt werking zijn kans geeft!

Hollegien - 12 december 2013

Eigenlijk ben ik niet iemand die gauw in de pen klimt, maar hier vraagt men er toch echt om. Wel eens gehoord van de uitdrukking: Huilen met de wolven? Bah, misselijk makend. Om het nog iets te laten lijken, is er toch nog een winstpunt. Hoera. De politiek heeft welwillend geluisterd. Laat me niet lachen. Wij gaan samenwerken op andere fronten. Zoals altijd waren zaken al onomkeerbaar, want de organisaties waren te laat. De put dempen als het kalf verdronken is. Vanuit een ivoren toren is makkelijk te vertellen wat een ander moet doen en hoe goed het allemaal wel is. Als je dagelijks "met de poten in de klei staat" en je merkt dat banken en autodealers hun eigen regels hebben en afspraken kunnen maken over premies en voorwaarden, dan weet je pas wat de werkelijkheid is in Nederland. Daar komt dan het gedoe over het PE-examen nog eens overheen. Er is maar één doelstelling: het kleine intermediair moet verdrongen worden, zodat de grote weer naar hartenlust hun macht kunnen uitoefenen. Tot zover mijn ongezouten mening. Nu echter de blik vooruit. Omarm de uitdaging. Ik meen ook te moeten stellen dat we sommige organisaties niet kunnen missen, nu er dan eindelijk sprake lijkt te zijn van enige vorm van samenwerking. Er zullen vanuit wet- en regelgeving naar verwachting nog wel meer zaken op ons afkomen. Daar kunnen ze al samenwerkend wel op tijd bij zijn. Maar luister dan alstublieft naar het volk op de werkvloer, naar de kleine eenmansbedrijven of met slechts enkele werknemers. Die maken de realiteit van alledag mee en moeten vechten tegen windmolens en vechten voor hun bestaan. Die moeten steeds opnieuw overleven. Als er geluisterd wordt naar en gesproken wordt met de kleine man, kan zelfs 2014 nog een vruchtbaar jaar worden, ook voor de diverse organisaties. Een mooie kersttijd en een gezond 2014 gewenst. Henk Hollegien

2.522 PE-examens afgelegd in afgelopen halfjaar

2.522 PE-examens afgelegd in afgelopen halfjaar

In de periode april-september 2023 zijn 2.522 PE-examens afgelegd. Dit met als gemiddeld slagingspercentage 83,1 procent. Het aantal examens Wft Initieel beliep...

Verbond: ook robo-advice moet vakbekwaam zijn

Verbond: ook robo-advice moet vakbekwaam zijn

Verzekeraars vinden dat ook geautomatiseerd advies (robo-advice) moet voldoen aan de wettelijke vakbekwaamheidsnorm, maar de borging van de norm kan op een andere...

Minister houdt vast aan legesverhoging PE-examens

Minister houdt vast aan legesverhoging PE-examens

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft geen oor voor de bezwaren vanuit de markt tegen de verhoging van de leges PE-examens. In een brief aan de Tweede Kamer...

Van velzen pleit voor maatwerk bij ontheffing

Van velzen pleit voor maatwerk bij ontheffing

Dik van Velzen, senior consultant NIBE-SVV, vraagt zich in zijn blog af hoe een regeling er uit moet zien voor mensen die door ziekte of andere ernstige omstandigheden...

Dijsselbloem: geen water bij wijn PE-examen

Dijsselbloem: geen water bij wijn PE-examen

De intermediairorganisaties hebben opnieuw bot gevangen bij minister Dijsselbloem van Financiën, die nog steeds niet bereid is water bij de wijn doen als het...

Pe-examen: kan motie 118 nog soelaas bieden?

Pe-examen: kan motie 118 nog soelaas bieden?

De gezamenlijke intermediairorganisaties hebben hun verzoek om een gesprek met de Vaste Tweede-Kamercommissie voor Financiën over motie 118 Vakbekwaamheid voor...

Alsnog overleg over pe-examen?

Alsnog overleg over pe-examen?

De gezamenlijke intermediairorganisaties wachten af of Financiën alsnog bereid is tot werkelijke overleg inzake het voorgenomen periodieke PE-examen, nu zij...

Financiën houdt vast aan PE-examen

Financiën houdt vast aan PE-examen

Het ministerie van Financiën blijkt de gezamenlijke intermediairorganisaties vorige week al te hebben geschreven dat het vasthoudt aan het PE-examen. De organisaties...

Aanbesteding centrale examenbank Wft spreekt van periodiek PE-examen

Aanbesteding centrale examenbank Wft spreekt van periodiek PE-examen

In de enkele dagen geleden geplaatste overheidstender voor een centrale examenbank Wft wordt gesproken over een periodiek PE-examen. Dat terwijl Financiën van...

"dijsselbloem voert motie PE-examen niet uit"

"dijsselbloem voert motie PE-examen niet uit"

Adfiz, CFD, NVF, NVGA en OvFD zijn niet te spreken over het ministerie van Financiën. Volgens de intermediaire brancheorganisaties geeft minister Dijsselbloem...