"AFM is niet meer te volgen"

Rob Goedhart twitter

De AFM is niet meer te volgen, stelt voorzitter Rob Goedhart van Stichting Geldbelangen. "Het klinkt misschien vreemd, maar dit keer ben ik het – als belangenbehartiger voor consumenten, zzp-ers en klein mkb - volkomen eens met CFD, Adfiz, Fred de Jong en Cas Verhage (Nh1816). Zij hebben forse kritiek op de AFM omdat deze onlangs suggereerde de provisie op schadeverzekeringen volledig transparant te gaan maken. Niet dat ik tegen transparantie ben. Maar het moment verbaast me. Enerzijds. En anderzijds ook niet…

"Al een tijdje heb ik een naar gevoel in mijn onderbuik over de handel en wandel van de AFM. Begin deze eeuw ingesteld als waakhond voor consumentenbelangen. Toenmalig minister Zalm had goed door dat banken, verzekeraars en bepaalde tussenpersonen over de rug van de consument fors geld verdienden. Door DNB goed gekeurd want dat zorgde voor stabiliteit bij die verzekeraars en banken. Maar toch vond de overheid dat ook gekeken moest worden of alles wat die banken, verzekeraars en tussenpersonen deden wel allemaal zo goed was voor de consument.

"Niet dus. De aandelenlease- en woekerpolisaffaire zijn schandvlekken die zelfs in Europees verband Nederland in een slecht daglicht stellen.

"Op effectengebied was er al langer toezicht in verband met de belangen van de consument. Dus kon de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heel gemakkelijk omgevormd worden tot de Autoriteit Financiële Markten. In mijn Consumentenbondtijd heb ik zeer regelmatig input mogen leveren aan de organisatie. Toen nog enkele tientallen mensen groot. Bevlogen mensen, met het hart op de goede plek en met zicht op de belangen van de consument.

"Nu tien jaar later zie ik een ommezwaai.

Afschuwelijk hoge rentes

"Vorig jaar kwamen we met St Geldbelangen er achter dat er banken zijn die aan (vele) huishoudens nog afschuwelijk hoge rentes berekenen op hun consumptief krediet. (Tussen 10 en 14 procent) Ook nog eens bij mensen voor wie geen andere geldgever bereid was om de lening over te nemen. Mede door leeftijd. 'Wurgkredieten' worden die genoemd. Door professor Arnoud Boot als ‘moreel verwerpelijk’ betiteld.

"We hebben deze misstand met consumentenrubriek Kassa van BNN Vara op de kaart gezet. En gelukkig was de bank bereid mee te denken aan oplossingen voor de toekomst. Omdat de meeste mensen de weg niet zo goed kenden begeleidden we hen daarbij. 'Ho! ho!' riep de AFM. 'We waarderen wat je doet maar wat jullie doen is fout. Dat moeten tussenpersonen doen. Of je moet tussenpersoon worden.'

"Op ons verweer dat wij helemaal geen tussenpersonenwerk deden en zeker niet onder een vermaledijd provisiesysteem wilden werken (want dat moet bij consumptief krediet nog steeds) werd niet gereageerd. Of toch wel. Een officieel onderzoek en een officiële waarschuwing. En vervolgens moeten andere consumenten er maar op vertrouwen dat ook zij geholpen worden.

"Uit de signalen die wij krijgen is die hulpactie in het slop geraakt omdat de krediettussenpersonen in feite alleen maar (digitale) dozenschuivers blijken te zijn die helemaal niet zijn ingericht op het helpen van consumenten in problemen. Maar wel een plezierig distributiekanaal voor geldgevers.

"De oplossing voor de toekomst bij die te hoge rentes was nog geen genoegdoening voor het verleden. Op dit moment zijn er uitspraken van het Kifid waaruit blijkt dat de betreffende banken inderdaad veel te veel rente hebben gerekend. Laatst kreeg iemand daar rond 15.000 euro compensatie voor. Waar was de AFM in al die jaren dat deze woekerrentes binnen wurgkredieten zijn gerekend?

Absurd lage pensioenuitkeringen

Ook over ‘keurslijfpensioen’ heeft Geldbelangen zich de achterliggende periode druk gemaakt. Absurd lage, nooit meer veranderende pensioenuitkeringen vanuit pensioenkapitaalverzekeringen. Er is nieuwe wetgeving gekomen. Maar nog steeds zadelen verzekeraars de gepensioneerden op met dit soort pensioenen. En allerlei maatregelen die zij tijdens het wetgevingsproces zouden kunnen nemen om hun klanten te helpen hebben zijn getorpedeerd. Zo kwam er half 2015 een soort time-out-periode waarin mensen een tijdelijke pensioenuitkering konden nemen in afwachting van wat de nieuwe wetgeving zou gaan bieden. Verzekeraars hebben dit tegengewerkt. En de AFM? Een vaag verzoekje om toch hun beter hun best te doen verpakt in een kerstnieuwsbrief 2015, die toch niemand las. In ieder geval deden verzekeraars vervolgens niets.

Farce

"Wat betreft woekerpolissen heeft de AFM vorig jaar de verzekeraars geholpen het lokethersteladviesbeleggingsverzekeringen (wie verzint zo’n url?) in het leven te roepen. Ik heb daar als consument gebruik van gemaakt. Een farce. Het enige advies wat er uit kwam was dat ik het beste mijn orv kon oversluiten want die binnen mijn beleggingsverzekering was te duur. Ja duh! Dat roepen deskundigen al heel lang. Waarom heeft de AFM de verzekeraars niet gedwongen om die tarieven massaal en gemeenschappelijk naar beneden te schroeven? Ik vermoed dat straks richting Tweede Kamer gezegd wordt dat er alles aan gedaan is de consument te ‘activeren’, maar dat die ‘domme consument’ niet mee wil werken…

"Wat betreft renteswaps zei de AFM (na bureauonderzoek naar het informatiemateriaal) dat alle informatie goed was geweest. Terwijl er heel wat gezinnen in de ellende zijn gestort door de combinatie van renteswap en overige leningen. Vervolgens stelt een commissie op verzoek van het ministerie van Financiën vast wat banken moeten gaan repareren. De banken traineren de boel echter en komen niet of nauwelijks over de brug. Wat doet de AFM? Helemaal niets.

"Bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven pleitte half 2016 in De Telegraaf voor individueel pensioen. Iets wat onder de pensioenfondsen helemaal niet leeft, maar onder verzekeraars des te meer. (Is het gek dat ik toch nog altijd een vreemd gevoel krijg als ik er aan denk dat Merel van Vroonhoven directeur van Nationale-Nederlanden is geweest onder wiens verantwoordelijkheid pensioenen en woekerpolissen zijn verkocht?)

"Tot overmaat van ramp lees ik enkele weken geleden dat AFM de controle over informatieverstrekking, claimafhandeling en klacht- een feedbackmanagement bij verzekeraars overdraagt aan de Stichting toetsing verzekeraars (Keurmerk Klantgericht Verzekeren). Wat een gotspe! Waar het in de schandalen het meest fout is gegaan is informatievoorziening, claimafhandeling en klachten- en feedbackmanagement. En juist díe onderwerpen mag de Stv nu gaan doen. De Stv, nota bene opgericht door verzekeraars zelf! En een Stv die over woekerpolissen zegt: doen wij niets mee; is van voor onze tijd.

In hun greep

"Voor mij is het duidelijk. De banken en verzekeraars hebben de AFM in hun greep. Want anders zou de AFM ook niet nu met het idee zijn gekomen transparantie op schadeverzekeringen te willen. Met anderen weet ik dat Leo de Boer, directeur bij het Verbond van Verzekeraars, al jaren de mantra spreekt dat ook op schadeverzekeringen de provisie afgeschaft moet worden. Waarschijnlijk als spreekbuis van een aantal grote ‘leden’ van het Verbond die af willen van tussenpersonen.

"Het Verbond heeft mij een aantal jaren geleden gevraagd naar mijn visie op zo’n afschaffing en ik heb gezegd: 'Ik zie de toegevoegde waarde van dat afschaffen niet. Bij levensverzekeringen en hypotheken (en nu ook bij consumptief krediet) hebben we gezien dat de perverse prikkels van zo’n systeem in het nadeel zijn van de consument. Bij schadeverzekeringen zie ik dat niet.'

"De vraag naar transparantie is een opmaat naar de afschaffing. Zoveel mag duidelijk zijn. En als je het als verzekeraars ook nog laat zeggen door de Autoriteit dan lijkt er een breed maatschappelijk draagvlak te bestaan.

"Het zou de politiek sieren nog eens heel kritisch naar het huidig reilen en zeilen van de AFM te kijken."

Reactie toevoegen

 
Meer over
AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

AFM: publicatie over Nxchange is in publiek belang

De AFM heeft Nxchange een aanwijzing gegeven vanwege het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Nxchange schoot...

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Vergunningplicht voor sommige aanbieders van groepsverzekeringen buiten de financiële sector

Bedrijven die groepsverzekeringen aanbieden aan hun klanten, hebben in bepaalde gevallen per 1 oktober 2025 een vergunning van de AFM nodig. Dat kan onder meer het...

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Hypotheekbezitters vaak niet goed op de hoogte van kansen en risico’s

Een aanzienlijk deel van de huiseigenaren verwacht dat verzekeraars de kosten betalen als hun woning schade oploopt door funderingsproblemen of overstroming. Dat...

Rob Goedhart: "Pensioenclaim is misleidende geldklopperij"

Rob Goedhart: "Pensioenclaim is misleidende geldklopperij"

"De claimprocedure  die advocaat Hans van Meerten en Pieter Lakeman met Pensioenherstel tegen de Staat en ABP willen gaan voeren omdat het pensioenfonds in...

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

AFM: "Informeer pensioengerechtigde minstens maand vóór aanpassing variabel pensioen"

Van de huidige pensioenuitvoerders die een variabele uitkering bieden, informeert het merendeel zijn deelnemers nog steeds te laat voor de nieuwe uitkering. De AFM...

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Ongeveer helft particuliere beleggers let op duurzaamheid

Bij particuliere beleggers die zelfstandig of met advies beleggen let ongeveer de helft soms of (bijna) altijd op de duurzaamheid van beleggingen die zij doen. Om...

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

Marktmonitor 2024 voor 6.300 adviseurs en bemiddelaars van start

De eerste groep adviseurs en bemiddelaars kan vanaf 12 februari de Marktmonitor (MMAB) voor 2024 invullen. Groep 2 vanaf 19 februari en groep 3 vanaf 26 februari....

Oplichting door nep AFM-medewerker blijft probleem

Oplichting door nep AFM-medewerker blijft probleem

Oplichting door een persoon die zich voordoet als AFM-medewerker blijft een probleem. De toezichthouder: "In 2023 gingen de meeste ontvangen signalen over mogelijke...

AFM: niet doorschieten bij personaliseren premie en winstmarge

AFM: niet doorschieten bij personaliseren premie en winstmarge

Personaliseren van premies en winstmarges mag de solidariteit en eerlijke behandeling van klanten niet ondermijnen. Die waarschuwing geeft de AFM in haar Agenda...

AFM: "Versnelling noodzakelijk in duurzaamheidstransitie financiële sector"

AFM: "Versnelling noodzakelijk in duurzaamheidstransitie financiële sector"

De duurzaamheidstransitie van de financiële sector gaat volgens de AFM minder snel dan gewenst. Zowel nationaal als internationaal groeit de maatschappelijke...