Slagingspercentage wft-module Vermogen blijft ver achter

Studieboeken 4

Het slagingspercentage PEplus Vermogen blijft ver achter bij de slagingspercentages van de andere Wft-modules.

In een bijlage bij een brief aan de Tweede Kamer toont Financiën de aantallen initiële en PEplus-examens en de slagingspercentages 2014. Per maand en in totaal. Terwijl op andere belangrijke terreinen de slagingspercentages 2014 bij de PEplus-examens variëren van 48,2 procent (Hypothecair Krediet) tot 69,7 procent (Schadeverzekering Zakelijk), blijft PEplus Vermogen met 20,3 procent duidelijk achter. In december was het percentage zelfs niet meer dan 13,9 procent. Overigens is het beeld bij de initiële examens niet anders.

Legt het CDFD in dit geval de lat te hoog? Het mag natuurlijk niet zo zijn dat er straks te weinig adviseurs resten die mensen kunnen helpen bij het plannen van hun vermogen. Helemaal niet nu de overheid zich echt steeds verder terugtrekt.

Er waren tot en met december overigens relatief weinig mensen opgegaan voor het examen Vermogen (2.379 initieel, 1.334 PEplus). Dat komt ook omdat bijvoorbeeld hypotheekadviseurs gaan voor hun specifieke Wft-module, die bij het behalen van het examen vrijstelling geeft voor onder andere het PEplus-examen Vermogen. Maar van de meer dan 3.000 mensen die het wel hebben geprobeerd, komt dus slechts een vijfde door het examen.

Dijsselbloem gaat in zijn brief niet nader op de achterblijvende slagingspercentages Vermogen in. Hij schetst alleen een totaalplaatje: "In 2014 zijn tot en met december in totaal 60.347 examens afgenomen, inclusief herexamens. Dit betrof 22.056 PEplusexamens en 38.291 initiële Wft-examens. Voor alle 60.347 examens die tot en met december 2014 zijn afgenomen, bedraagt het slagingspercentage 55,5 procent. Wat betreft de PEplus-examens is het slagingspercentage 60,8 procent en voor de initiële Wft-examens bedraagt het slagingspercentage 52,4 procent. Ter vergelijking: in de stand van zaken die ik u in november heb toegezonden bedroegen de slagingspercentages (berekend tot en met september 2014) 48,4 procent voor alle examens, 62,0 procent voor de PEplus-examens en 44,5 procent voor de initiële examens."

De minister schat dat afgelopen jaar 25 procent van het totaal aantal (her)examens voor de totale overgangsperiode (tot en met 31 december 2015) is afgenomen.

Reactie toevoegen

 

Reacties

Patrick Betman - 28 januari 2015

Dijsselbloem komt er vanzelf wel achter als ze hem in de politiek hebben uitgekotst en hij ongetwijfeld bij één of andere bank tegen een megasalaris (uitzondering op Balkenende-norm, let maar op) aan het werk gehouden wordt: dan zal hij merken dat er bijna niemand de telefoon meer mag opnemen vanwege zijn examens. Onbegrijpelijk dat iemand zo halsstarrig kan zijn. Maar het zit in de PvdA-familie: Blok is een ook zo'n hopeloos figuur, volledig vreemd van de werkelijkheid.

Mark van den Broek - 28 januari 2015

Als Dijsselbloem blijft volharden is het WFT diploma Vermogen straks niet meer nodig....De meeste mensen zijn dan niet meer vermogend en hoeven zich dus ook niet te laten adviseren en dat komt mooi uit want er zijn straks nog maar een handjevol adviseurs die dat mogen.....Ik ben alleen benieuwd hoe dat dan bij banken gaat werken......Als ik advies vraag m.b.t. mijn spaarrekening......moet ik toch ook geadviseerd worden of niet ???

Peter Veldhuizen - 28 januari 2015

het is toch eigenlijk van de zotte, dat je voor een uitvaartverzekering de module vermogen moet hebben. Het sluit niet aan, bij assurantie B. Uitvaartverzekering advies/verkoop, had tegen een doorlopende provisie moeten gebeuren, net als ruim 40 jaar terug, dan was er niets onvolkomen gebeurd. Premiehongerige verzekeraars hebben verkopers gek gemaakt, waardoor er een escalatie heeft plaatsgevonden. Verzekeraars lopen nu omzet mis, want een groot deel van de consumenten willen een fee niet betalen en worden nu door mogelijke (verkeerde) keuze vastgenageld aan een verzekeraar/uitvaartverzorger. Overledenen zijn dan de klantenbinder en de grote verdienmodule. (uitvaartwoekerpolis) De klant staat niet centraal.. Zorgverzekeraars hebben het handig voor die tijd opgelost met een zorgmodule (PE) zodat niet de onnodige ballast in het leertraject meegenomen wordt. Heus het is nog niet te laat, wanneer de uitvaartverzekeraars de koppen bij elkaar steken en bij de minister op de stoep staan, voor een aanpassing. Uurtje factuurtje werkt niet voor de gewone man.

Albert van der Poll - 28 januari 2015

@Patrick, meneer Blok is ondanks zijn communistische apparatsjik uitstraling toch een 100% liberaal. Indelen bij de VVD aub. Voor zover dat nog liberalen zijn, met hun maniakale regeltjesinvoerdrift.

Willem van Spronsen - 28 januari 2015

Eigenlijk spreek je van totaal nieuw opgezette cursus die je moet doorlopen. Het heeft weinig te maken met actualiteiten die de laatste jaren erbij zijn gekomen, Hoofdzaak van deze operatie is dat je getoetst wordt op vaardigheden en competenties. Voldoe je daar niet aan dan heb je een heel groot probleem, je bent gezakt voor je examen en er wordt je ook niet aangegeven waar je verbeterpunten zouden moeten liggen of waar het dan aan zou schorten. Je wordt gewogen en snel te licht bevonden. Ben je gezakt ? Ervaar het dan maar als een soort straf en ga het circus maar opnieuw doorlopen. PE Vermogen is uiteindelijk een nieuw opgezette cursus met subjectieve elementen die men heeft gestandaardiseerd om de financieel adviseur de maat nemen.

Patrick Betman - 28 januari 2015

Oeps Albert, je hebt helemaal gelijk. Maar die man gedraagt zich inderdaad al zo lang als een PvdA'er dat ik er helemaal van in de war ben geraakt :-)

Lees meer over
Vergoeding letselschade blijft tellen als vermogen

Vergoeding letselschade blijft tellen als vermogen

Het kabinet wil nog steeds niet tornen aan het principe dat een vergoeding wegens letselschade meetelt als vermogen. Staatssecretaris Wiebes gaf dit eerder al aan,...

Opbouw vermogen vaak onevenwichtig

Opbouw vermogen vaak onevenwichtig

De opbouw van vermogen door Nederlandse huishoudens kent een aantal belangrijke onevenwichtigheden. Hierdoor is een groot aantal huishoudens en onze economie kwetsbaar...

Meer inkomen en vermogen voor 65-plussers

Meer inkomen en vermogen voor 65-plussers

Het gemiddelde inkomen en het doorsnee oftewel mediaan vermogen van 65-plushuishoudens zijn er in twintig jaar tijd meer op vooruitgegaan dan het inkomen en het...

Radiostilte in onderzoek belasting op werkelijk vermogensrendement

Radiostilte in onderzoek belasting op werkelijk vermogensrendement

Het kabinet laat nog niks los over uitkomsten van het onderzoek naar belasten van het werkelijke rendement op vermogen. De regering kondigt alleen aan dat de Tweede...

Financiën herstelt weeffout in wft-module Vermogen

Financiën herstelt weeffout in wft-module Vermogen

In het door Financiën ter consultatie voorgelegde Wijzigingsbesluit Financiële Markten is geregeld dat de adviseur Vermogen mag adviseren over arbeidsverzekeringen...

Van velzen wil grondig onderzoek naar achterblijven slagingspercentages

Van velzen wil grondig onderzoek naar achterblijven slagingspercentages

Dik van Velzen, consultant bij Nibe-SVV, roept op tot grondig onderzoek naar het achterblijven de slagingspercentages bij de Wft-module Vermogen (zie ook het bericht...