Spoeling steeds dunner

Potloden kleur via Pixabay

Uit de net door DNB gepubliceerde statistieken 2017 blijkt hoezeer de concentratie op de levenmarkt verder gaat. En het einde lijkt nog niet in zicht; er gaan geheid nog een paar overnames plaatsvinden. Ook zijn bewegingen tussen de marktleiders nog heel goed denkbaar(overname, fusie). Dan wordt de spoeling op de levenmarkt dus nog dunner. Terwijl ze al dun is geworden.

Wanneer de overname van Delta Lloyd door NN en van Generali door ASR in de cijfers wordt verwerkt, ontstaat het volgende beeld: marktleider is en blijft onbetwist Nationale-Nederlanden (bruto premie-inkomen 2017: 3,86 miljard euro). Dan volgen Vivat (2,25 miljard), Aegon (1,92 miljard), Achmea (1,57 miljard) en ASR (1,55 miljard).

Vervolgens gaapt er een enorm gat. Allianz Nederland is de eerstvolgende maatschappij met een premie-inkomen van 382 miljoen. Dan volgen Scildon (220 miljoen), Onderlinge ’s-Gravenhage (113 miljoen) en Loyalis (106 miljoen).

Dan komen De Goudse (75 miljoen), Klaverblad (65 miljoen), BNP Paribas (39 miljoen), Leidsche (36 miljoen) en VVAA (32 miljoen). Dat is het dan wel zo’n beetje aan grotere partijen nog.

DELA (439 miljoen), Monuta (175 miljoen) en Yarden (75 miljoen) staan ook in de DNB-lijst omdat ze een levenvergunning hebben, maar feitelijk zijn het (vooral) uitvaartverzekeraars. Daarom laten we ze hier buiten beschouwing.

Handjevol groeiers

Vrijwel alle levensverzekeraars zagen het bruto premie-inkomen vorig jaar teruglopen. Uitzonderingen waren Allianz, Leidsche, Robein en Vivat (SRLEV = Proteq, Reaal en Zwitserleven). De grootste teruggang gaf ASR te zien (aanzienlijk minder eenmalige premies).

De groei vertekent, want het betreft meestal eenmalige invloeden. De behoorlijke groei bij Allianz lijkt wel autonoom, wat een prestatie mag heten in de huidige markt. Leidsche groeide minimaal.

Robein zag het inkomen met name bij koopsommen groeien van 8,6 miljoen naar 14,5 miljoen. Opmerkelijk, want Robein Leven heeft de closed book status. Volgens het jaarverslag betreft het dan ook een eenmalige uitzondering. Vivat dankte de groei in hoge mate aan een eenmalige koopsom van 375 miljoen euro in verband met de buy-out van een pensioenfonds.

Groeien op de levenmarkt blijft dus echt wel een uitzondering. En daarmee een uitdaging.

Reactie toevoegen

 
Meer over
NN: kansen pakken om flexibeler te leven

NN: kansen pakken om flexibeler te leven

Nationale-Nederlanden roept iedereen op om de regie te pakken over hun ideale later. Annemieke Visser-Brons, Directeur Pensioen bij Nationale-Nederlanden: “Veel...

Verzekeraar hoeft niet te wijzen op belasting lijfrente

Verzekeraar hoeft niet te wijzen op belasting lijfrente

LEREN VAN KIFID-UITSPRAKEN: LEVEN - De consument heeft bij een direct writer een lijfrenteverzekering afgesloten. In augustus 2016 bereikt deze verzekering haar...