Stichting Verliespolis opgeheven

Verliespolis

Stichting Verliespolis is opgeheven. Dat maakten de initiatiefnemers van de stichting, Vereniging Eigen Huis en de Verenging van Effectenbezitters (VEB), vrijdag bekend.

 

BIj de opheffing stelt Verliespolis "het te betreuren dat veel kleinere verzekeraars, met uitzondering van Loyalis en Cordares, geen collectieve akkoorden hebben willen sluiten en daarmee niet hun verantwoordelijkheid hebben genomen . Ook is het niet mogelijk gebleken om de tussenpersonen collectief aansprakelijk te stellen voor hun rol in de woekerpolisaffaire.

"Bovenal is de woekerpolisaffaire nog niet opgelost, ondanks dat de schikkingen een recordbedrag van 3 miljard euro voor de polishouders hebben opgeleverd. Ook na de compensatie bleven veel polissen relatief erg duur. In combinatie met tegenvallende en volatiele beleggingsrendementen, zullen veel klanten hun beoogd eindkapitaal niet halen. Om dit op te vangen zouden tientallen miljarden euro extra nodig zijn. Het is zeer onzeker of dit via gerechtelijke procedures afdwingbaar is. Nu de rol van Verliespolis is uitgespeeld, is het aan verzekeraars om uit eigen beweging verdere aanvullende stappen te nemen om gedupeerde klanten tegemoet te komen in het kader van 'de klant centraal te stellen'. Mochten andere collectieve initiatieven dit proces versnellen, juicht Verliespolis dit toe".

 

Fors afgenomen
De rol van Verliespolis was de laatste jaren fors afgenomen. "Door het sluiten van collectieve regelingen met alle grote verzekeraars zijn logischerwijs de mogelijkheden voor Verliespolis om eventuele juridische stappen tegen diezelfde verzekeraars te zetten vrijwel uitgesloten. Wel heeft Verliespolis zich achter de schermen bemoeid om de verzekeraars te bewegen additionele, flankerende maatregelen te nemen. Voorts is er - via de externe controlerende accountants van de verzekeraars - toezicht gehouden op de correctie uitvoering van de collectieve akkoorden.

"Het in standhouden van Verliespolis zou jaarlijks tienduizenden euro's kosten, terwijl de Stichting nauwelijks noemenswaardige toekomstige activiteiten heeft. Per eind 2016 resteert een negatief eigen vermogen van ongeveer 270.000 euro. Vereniging Eigen Huis en de VEB hadden ter financiering van Verliespolis elk een achterstelde lening van 340.000 euro verstrekt, die de verenigingen nu deels zullen afschrijven."

 

Drie miljard

Ongeveer de helft van de ongeveer 6,5 miljoen beleggingspolissen heeft volgens Verliespolis een compensatie ontvangen voor te hoge kosteninhoudingen, waarbij de duurste polissen een relatief hogere compensatie kregen. Daarnaast zijn met bovenstaande verzekeraars coulanceregelingen getroffen voor klanten die in schrijnende situaties terecht kwamen. In totaal hebben de collectieve akkoorden de verzekeraars ongeveer 3 miljard euro gekost, aldus Verliespolis. Hoewel er op dat moment inderdaad niet meer in leek te zitten, menen critici dat Verliespolis te snel instemde met het compensatie-aanbod van verzekeraars en dat er meer te halen was geweest als de stichting harder had ingezet. Oorspronkelijk was trouwens ook de Consumentenbond aangesloten bij Verliespolis. De bond stapte echter weer uit, omdat zij de mogelijkheid van een collectieve procedure open wilde houden.

Reactie toevoegen

 
Verliespolis en ASR eens over flankerend beleid

Verliespolis en ASR eens over flankerend beleid

Na Nationale-Nederlanden en Aegon is ASR de derde grote verzekeraar waarmee de stichting Verliespolis afspraken heeft gemaakt over het flankerend beleid voor klanten...

Nn informeert eindelijk \'woekerpolishouder\' over compensatie

Nn informeert eindelijk \'woekerpolishouder\' over compensatie

Klanten van Nationale-Nederlanden ontvangen vanaf het tweede kwartaal van dit jaar informatie over eventuele compensatie over het verleden.      ...