"studentenkrediet is dure leenvorm"

Amanda Bulthuis nieuw

Studenten die een studentenkrediet bij een bank afsluiten, hebben na afloop van de lening soms bijna het dubbele terugbetaald aan rente en aflossing. Aldus berekeningen van Geld.nl.

“Banken prijzen de leningen voor studenten aan als een goedkope leenvorm, maar in werkelijkheid betaalt de student zich blauw aan rente bij deze leningen”, stelt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “Bij sommige constructies is het bedrag dat je betaalt aan rente zelfs hoger dan het totale leenbedrag. Over een studentenkrediet van 2.500 euro bij Rabobank betaal je bijvoorbeeld ruim 2.900 euro aan rente.”

Wie volgens Geld.nl bijvoorbeeld 2.500 euro bij Rabobank leent en iedere maand netjes het vastgestelde termijnbedrag van 84 euro aflost, is aan het einde van de looptijd (65 maanden) 2.928 euro aan rentekosten kwijt. “In dit geval is het bedrag dat je aan rente betaalt dus hoger dan het bedrag dat je geleend hebt.”

Ook het studentenkrediet van ING is een dure lening zegt Bulthuis. "Studenten kunnen bij ING Bank kiezen uit een studentenkrediet van 1.000 en 2.500 euro. Leen je een bedrag van 2.500 euro en los je iedere maand (in totaal 92 maanden) het door ING vastgestelde bedrag af, dan betaal je in totaal 2.112 euro aan rentekosten. Dat is weliswaar goedkoper dan bij Rabobank, maar nog steeds zo’n 85 procent van het leenbedrag."

Volgens Geld.nl stelt ING Bank in een reactie dat zij het studentenkrediet als een alternatief zien voor jongeren die niet bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) terecht kunnen voor een goedkopere lening. Geld.nl raadt ook aan bij DUO een lening af te sluiten. “In 2013 betaal je namelijk slechts 0,6 procent rente over een lening bij DUO, veel minder dan de rentepercentages bij Rabobank en ING. Leen je bij DUO bijvoorbeeld een bedrag van 2.500 euro en betaal je, net als bij Rabobank en ING, iedere maand bijna ongeveer twee procent van het geleend bedrag terug, dan kost de lening je uiteindelijk slechts ruim 65 euro. Een heel verschil met de 2.928 euro van Rabobank en 2.112 euro van ING.”


 

Reactie toevoegen

 
Lees meer over
Zorgpolis gemiddeld tachtig euro duurder in 2012

Zorgpolis gemiddeld tachtig euro duurder in 2012

De consument is in 2012 minimaal 80 euro meer kwijt aan de zorgverzekering, zo blijkt uit gegevens van Geld.nl. De basispremies stijgen naar verwachting met gemiddeld...