Trilogie over Johan de Witt

Cover Musch

Een trilogie over Johan de Witt? Dat is waar Jean-Marc van Tol (ook bekend van de Fokke & Sukke-cartoons) aan werkt. In het eerste deel ligt de focus echter meer op de ondergang van griffier Cornelis Musch. De Witts fameuze verhandeling ‘Waerdye Van Lijf-renten Naer Proportie van Los-renten’ komt in deel 1 ook nog niet aan bod. Die verscheen ook pas in 1671, terwijl het eerste deel stopt eind 1650.

De Witt geldt als grondlegger van de verzekeringswiskunde. Het Actuarieel Genootschap eert De Witt ook niet zomaar sinds 2010 met een jaarlijkse scriptieprijs. Sowieso is De Witt niet vergeten, er bestaat zelfs de vereniging Vrienden van De Witt.

In het eerste boek is de grote belangstelling van De Witt voor wiskunde duidelijk. Ondertussen rolt hij langzaam de politiek in. Dit nadat zijn vader, burgemeester van Dordrecht, door Willem II met nog vijf politieke prominenten op Loevestein gevangen was gezet, in een machtsstrijd die woedde. En waar griffier Musch zijn voordeel mee meende te kunnen doen, totdat hij zich vergaloppeerde en uit de gratie viel.

Met De Witt, raadpensionaris van Holland, en zijn broer Cornelis zou het slecht aflopen; ze werden in 1672 door het ‘gepeupel’ gelyncht in Den Haag.

Reactie toevoegen

 
Meer over
Mike Pieters winnaar Johan de Witt scriptieprijs 2019

Mike Pieters winnaar Johan de Witt scriptieprijs 2019

Mike Pieters MSc (1995) is de winnaar van de Johan de Witt scriptieprijs van het Koninklijk Actuarieel Genootschap. Dit voor zijn scriptie Micro-economic Stochastic...