Uit 75 jaar VVP: assuradeuren op Schiphol

VVP 75 jaar logo Twitter

Schiphol ligt steeds meer onder vuur. In 1947 was dat heel anders.

Uit de VVP van 6 juni 1947: "Amsterdamse assuradeuren waren door de K.L.M. voor Zaterdag 10 mei j.l. uitgenodigd tot een bezoek aan Schiphol onder deskundige leiding.

"Schiphol in opbouw! Wie zoals schrijver dezer regelen in de gelegenheid geweest is, Schiphol te zien in October 1944, nadat de Duitsers alles wat daarvoor ook maar enigszins in aanmerking kwam, hadden opgeblazen en later nog, in de eerste dagen van Mei 1945 bij gelegenheid van de 'food-dropping' en nu na ruim anderhalfjarige arbeid het terrein weer herschouwt, wrijft zijn ogen uit. Het nieuwe, enige honderden meters lange stationsgebouw neemt reeds duidelijke vormen aan, op het geraamte van de daarboven uitstekende verkeerstoren staat reeds de vlag; tegenover de oude Fokkerloods, die alhoewel weggevoerd, weer opgespoord en opgebouwd is, zijn reeds twee nieuwe enorme hangars in gebruik, beide belangrijk hoger dan de oude en geschikt om de moderne viermotorigen op te vangen.

"Voor de oorlog hield met deze hangars het gebouwen-complex op Schiphol practisch op, maar thans ontwaart de bezoeker, na de straat tussen de beide hangars te zijn doorgewandeld, een klein dorp, hetwelk zich nog in een stadium van uitbreiding bevindt. Hier vonden wij o.a. de motorenrevisie werkplaats, het instrumenten contrôlegebouw en een grote cantine."

We weten hoe het verder is gegaan. Overigens gaat het in dit artikeltje over het oude Schiphol, wat nu Schiphol-Oost is.

Reactie toevoegen