UWV: banenkrimp zet ook komende jaren door

schaken via Pixabay

UWV verwacht dat de banenkrimp in de financiële dienstverlening ook de komende jaren doorzet, hoewel de relatieve omvang van de krimp iets afvlakt. UWV bij de publicatie van de 'Factsheet arbeidsmarkt Financiële dienstverlening': "De financiële dienstverlening is de enige sector in de economie waarin het aantal banen van werknemers structureel krimpt. Toch komen er ondanks de banenkrimp ook veel vacatures bij. Dit heeft onder meer te maken met vervanging van personeel door de vergrijzing en verschuivingen in gevraagde beroepen. In het hogere financiële segment neemt het aantal banen daarom juist toe. Dit geldt ook voor specialistische ICT-beroepen."

Voor werkzoekenden zijn er binnen de financiële sector vooral kansen op hoger en wetenschappelijk niveau. Goede kansen zijn er bijvoorbeeld voor financieel specialisten zoals inkopers, (assistent) accountants en belastingadviseurs. Ook voor specialistische ICT-functies zijn de kansen goed. Denk hierbij aan programmeurs, systeemontwikkelaars en BI (Business Intelligence) specialisten.

In 2017 waren er 211.000 banen van werknemers in de sector. Dat zijn er 37.000 minder dan in 2012 (min 15 procent). Ook telt de sector zo’n 8.000 banen van zelfstandigen: dit aantal blijft al jaren stabiel. Volgens het CBS is het aantal banen bij banken – goed voor 46 procent van de sector - tussen 2012 en 2017 met 22 procent gekrompen. Bij de deelsector verzekeraars en pensioenfondsen daalde het aantal banen met 13 procent en bij de overige financiële diensten was er sprake van een krimp van 2 procent.

Krimp bij verzekeringsagenten

Op basis van gegevens van het CBS kan een beeld worden geschetst van de beroepensamenstelling in de financiële dienstverlening over 2016-’17. Een vergelijking met de gegevens over 2013-‘14 laat eveneens zien, welke beroepen krimpen en welke groeien: stevige groei (>15 procent) bij bedrijfs- en organisatieanalisten en systeemanalisten; groei (2-15 procent) bij financieel en beleggingsadviseurs, accountants, taxateurs/schadebeoordelaars, informatieverstrekkers en directeuren van grote ondernemingen; krimp (-2 tot -15 procent) bij verzekeringsagenten; tevige krimp (> -15 procent) bij algemeen administratief medewerkers, financieel-administratief personeel en filiaalhouders.

WW’ers uit de financiële dienstverlening vinden niet zo snel een nieuwe baan: 38 procent heeft binnen 12 maanden nieuw werk. Dit ligt ver onder het gemiddelde: 65 procent van alle WW’ers heeft binnen 1 jaar een nieuwe baan. Omdat er binnen de financiële dienstverlening minder werk is, gaan veel werkhervatters in andere sectoren aan de slag. De meeste werkhervatters uit de financiële dienstverlening vinden werk in de overige zakelijke dienstverlening of als uitzendkracht. Opvallend veel werkhervatters beginnen voor zichzelf.

Reactie toevoegen

 
Beste werkgevers 2016 in financiële dienstverlening

Beste werkgevers 2016 in financiële dienstverlening

ZLM Verzekeringen, SNS Bank en Robeco maken kans op de award beste werkgever 2016 in de financiële dienstverlening. Tijdens het Beste Werkgevers Event op 4...

Aantal vergunninghouders daalt verder

Aantal vergunninghouders daalt verder

Net als in de jaren 2010 - 2014 is het totaal aantal vergunninghouders financiële dienstverlening in 2015 afgenomen. De daling is iets hoger dan in 2014, maar...