Vader tilt zoon...

Rechtershamer

Al dan niet door de handtekening van zijn zoon te vervalsen, liet de vader het op de zoon gesloten ABC Spaarplan ten onrechte aan hemzelf uitkeren. Hij moet het bedrag - ruim 11.000 euro inclusief wettelijke rente - van de kantonrechter aan ASR terugbetalen.

Met een uitbetalingsformulier kon de begunstigde van de verzekering, te weten de zoon, verzoeken de uitkering van het ABC Spaarplan over te maken op een op het formulier in te vullen rekeningnummer ten name van de begunstigde, waarbij de originele polis (of het laatste afgegeven wijzigingsblad) diende te worden meegestuurd. Op het uitbetalingsformulier was ingevuld dat het bedrag diende te worden overgemaakt op het bankrekeningnummer van de vader. Onderaan het uitbetalingsformulier waren twee handtekeningen geplaatst. 

Op 15 mei 2010 heeft ASR een bedrag van 8.931,46 overgemaakt op het bankrekeningnummer van de vader. 

Op 18 juni 2015 heeft de zoon bij ASR aangegeven dat hij had ontdekt dat de verzekering tot uitkering was gekomen, maar dat hij deze uitkering nooit had ontvangen. Volgens de zoon heeft zijn vader gefraudeerd met zijn handtekening. De zoon heeft op 30 juli 2015 hiervan aangifte gedaan.

Op 24 maart 2016 heeft ASR alsnog aan de zoon uitgekeerd het bedrag van de uitkering plus rente vanaf 15 mei 2010 (1.660,61 euro) en het compensatiebedrag in het kader van de Compensatieregeling Beleggingsverzekeringen van 433 euro plus rente (69,15 euro). Totaal: 11.094,22 euro.

ASR heeft vervolgens de vader meerdere keren verzocht tot terugbetaling van de onterecht ontvangen gelden.

Uiteindelijk komt het tot een rechtszaak, die ASR wint.

De kantonrechter: "De vraag die vervolgens beantwoord moet worden is of de betaling van dit bedrag zonder rechtsgrond heeft plaatsgevonden. ASR heeft zich – onbetwist – op het standpunt gesteld dat de uitkering op basis van de polisvoorwaarden alleen aan de begunstigde van de uitkering kan en mag worden overgemaakt en dat dit ook expliciet is aangegeven op het uitbetalingsformulier. Niet in geschil is, zodat vaststaat, dat de zoon de begunstigde van de uitkering is. Aan de uitbetaling van ASR aan de vader lag gelet hierop geen rechtsgrond ten grondslag. ASR kan alleen aan de zoon verschuldigd betalen.

"Ook als vast komt te staan dat de handtekening op het uitbetalingsformulier van de zoon is en daarmee dat het de bedoeling van de zoon was dat de uitkering aan vader zou worden uitbetaald, dan is daarmee geen rechtsgrond ontstaan en het bedrag niet verschuldigd betaald aan vader. Immers is overeengekomen tussen ASR en de zoon dat alleen aan de zoon betaling van de uitkering plaats kon vinden. Aan die voorwaarde is niet voldaan doordat het bedrag op de rekening van vader is uitgekeerd. Als de zoon had gewild dat het bedrag aan vader uitbetaald zou worden, dan waren daarvoor andere mogelijkheden. Bovendien is het vreemd dat de zoon op de opdracht tot uitbetaling niet de naam van zijn vader heeft genoteerd als houder van de bankrekening, als de zoon echt de bedoeling had om het bedrag aan zijn vader uit te laten keren."

 

 

Reactie toevoegen

 
Meer over
Kostbaar pensioenfoutje...

Kostbaar pensioenfoutje...

Het niet doorgeven van actuele salarisgegevens aan de pensioenverzekeraar komt een (afdeling van een) landelijke vereniging duur te staan. De kantonrechter laat...

Grens aan zorgplicht aanbieder

Grens aan zorgplicht aanbieder

De zorgplicht van de verzekeraar strekt niet zo ver dat hij - ook niet bij achterblijvende waardeontwikkeling - de verzekeringnemer actief moet adviseren over een...